Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: ile można skasować za foto na 100-dniowce???

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

ja dalej podtrzymuje, ze najlepiej bylo by zadzwonic do fotografa i zapytac ile za cos takiego chce i zestawic to ze swoimi wyobrazeniami
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asterix
    ja dalej podtrzymuje, ze najlepiej bylo by zadzwonic do fotografa i zapytac ile za cos takiego chce i zestawic to ze swoimi wyobrazeniami
    Przeciez wlasnie to robi, tylko pyta grzecznie i po kolezensku liczac na wieksza roznorodnosc propozycji niz od jednego czy dwoch "fachowcow" do ktorych by sie dodzwonil.

Jesli wszyscy chca byc na zdjeciach to po 5zl od lebka i komplet odbitek. Kazda dodatkowa odbitka platna ekstra. Jesli oddajesz klisze to 10zl od lebka i przynajmniej masz spokoj z odbitkami.

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

Vitez tylko tu na 1 rzut oka nie widac kto sie tym zajmuje na powaznie a kto jedynei pasjonacko..

Il Fuoco rzucil cena choc nie ma pojecia ile to kosztuje, ja nie napisalem bo nie wiem .. no ale fakt pewnie wielu na forum wie
    ja tak tylko sobie na glos mysallem
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Początki nałogu Awatar gr86
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

myśle że koszt takiej imprezy 700-1000zł szczególnie że robisz analogiem a potem jesszcze trzeba to zaskanować a to już koszty robi
    EOS 300 | EOS 300d black +BG-E1 | Tokina AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 |Canon 50mm/1,8 | 18-55 USM | 430EX | Velbon DX-888 | pokrowiec Soligor M42 | Lowepro Orion Trekker | DigiMate II 40GB Image tank | Helios 1:2/58 M42 | MIR 1B 1:2,8/37 | jupiter 4/200 |

Domyślnie

700-1000zl czyli w tej kwocie zawarte jest waszystko moja robocizna i koszta materiałów [negatywy, wywołanie, skanowanie] Tak?

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

To ja dodam swoje 3 grosze... Jeśli robiłbym imprezę tego typu to 1) 10 klisz to trochę mało - jeśli każdej parze chcesz zrobić zdjęcie portretowe + jakieś typu 'przy stoliku' (mi osobiście się nie podobają, ale ludzie to kupują) + zdjęcia podczas rozpoczęcia ('Polonez') oraz jakieś podczas tańca i zakładając, że cześć z tego nie będzie nadawała się do użytku (ja liczę odpady na poziomie 10-20%) to jednak skłoniłbym się bliżej 15 rolek - jak to ma iść na skan to nie ma co oszczędzać (10 rolek = 360 fotek a 15 rolek to ponad 500...)
    2) 250 osób to spora impreza, chyba kilka klas maturalnych - jeśli dobrze liczę... (oczywiście wiem, że to z osobami towarzyszącymi - ale to daje 125 par)... zatem licz się z tym, że jeśli chcesz każdemu zrobić fotkę, to może się zdarzyć, że pomylisz podobnie ubrane pary i będziesz miał czyiś zdjęć więcej a ktoś nie bedzie miał ich wcale
    3) Cena - jeśli robisz tylko skany - to licząc cenowo wg. tego jak robią u mnie - w Nowym Sączu- bedzie wyglądało następująco:
    - koszt wykonania 10 do 15 rolek x 15zł (zakładam, że tyle zapłacisz za jakiś negatyw - np. Fuji Superia 200/400 36kl) = 150 do 225zł
    - koszt skanowania (chyba, że masz jak samemu to zrobić) i wywołania to ok. 12zł / rolkę ... zatem mamy kolejne 150 do 180zł...
    natomiast kwota którą mógłbyś za to wziąć, to według mnie od 800zł w górę...
    to jest cena 'konkurencyjna', jednak ja bym się skłaniał ku temu aby wytargować ok 1200zł (to na 125 par wychodzi po 10zł / łebka) lub ciut więcej, ale dać im za to po 1 płytce (w Krakowie koszt nagrania 1 sztuki z nadrukiem okolicznościowym w pełnym kolorze to 2zł - można zamówić 'wysyłkowo') - jak to doliczysz dla każdej pary to zapłacą po 12zł a to da Ci w sumie 125 x 12zł = ~1500zł...

Gdybym to robił cyfrówkę - albo inaczej - gdybym w ogóle to miał robić, dogadałbym ze 2 / 3 takie studniówki i liczył na zysk w granicach 2000zł i odrazu przeznaczyłbym to na zakup DSLRa - dodatkową korzyść bedziesz miał ze zmniejszenia kosztów negatywów i skanowania... - czyli 400zł do kieszeni więcej.... - a wtedy i cenę możesz upuścić, to chętniej sie zdecydują...

W tym wypadku co opisujesz powyżej powiedziałbym za taką imprezkę 1250zł. Każdy dostałby płytkę, a Ty po 3 imprezach miałbyś 3000zł czyli tyle ile za nowy aparacik - 350D lub używanego 10D!!!!...
    Pomyśl!
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calliactis
    gdybym w ogóle to miał robić, dogadałbym ze 2 / 3 takie studniówki i liczył na zysk w granicach 2000zł i odrazu przeznaczyłbym to na zakup DSLRa - dodatkową korzyść bedziesz miał ze zmniejszenia kosztów negatywów i skanowania... - czyli 400zł do kieszeni więcej....
    I to jest najlepszy argument do zakupu dSLR - komercyjne zrobienie kilku oplacalnych imprez. DSLR da obnizenie kosztow materialow/skanu = wiecej do kieszeni.

Początki nałogu Awatar Scaramanga
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    I to jest najlepszy argument do zakupu dSLR - komercyjne zrobienie kilku oplacalnych imprez. DSLR da obnizenie kosztow materialow/skanu = wiecej do kieszeni.
    Taaak...tylko,ze rzeczywistosc to nie film(z aparatu) i nie wyglada to tak perlowo...
    Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scaramanga
    rzeczywistosc to nie film(z aparatu) i nie wyglada to tak perlowo...
    Brak tej, no, świetlistości ;-)

Domyślnie

zapytałem google i odpowiedz brzmi:

200 - 250 ujęć, 500 pln (usługa), 15 pln (1 szt. płyty CD z materiałem z sesji)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów