Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: eos 500d + fomex dr ray = problem

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Matias
    Miasto
    Warszawa

Cool eos 500d + fomex dr ray = problem

Mam nowego 500d. Wystąpił dziwny problem. Gdy chcę wyzwalać radiowo lampy studyjne (nadajniki montowane na gorącą stopkę) czasem działa, czasem nie.... zazwyczaj nie. Sprawdzałem aparat z zestawem Quantuum Fomex Dr Ray, oraz jakimś innym wyzwalaczem. Jak aparat przesztawał pracować z jednym- z drugim też nie chciał. Oba wyzwalacze pracowały natomiast z moim zapasowym body (eos 400). Wygląda to więc na wadę aparatu. Oddałem go do serwisu, tam upierają się że aparat jest sprawny (bo pracuje z systemowymi lampami błyskowymi).

Czy ktoś z Was podpinał nadajniki do 500d? Jak wrażenia?
    A może jest jakiś właściciel 500d z Warszawy, który zechciałby się umówić na 5 minutowy test? Chętnie odwdzięczę się piwkiem

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

puki co udało mi się przetestować fomexowy wyzwalacz jeszcze na 450d (problemy takie same jak w przypadku 450d) oraz na 5d mk I- działało bez problemu.

może to stopki nowszych modeli są jakieś inne?

Bywalec Awatar radioel
    Miasto
    Elblag

Domyślnie

ja obstawiam problem z bocznymi stykami w wyzwalaczu, które mają za zadanie stykać się z sankami (robią chyba masę). Spróbuj wsunąć wyzwalacz radiowy do konca i delikatnie przekrecić go w bok tak aby dotykał którejś ze ścianek sanek.
    5D mk2 + od 17 przez 24 do 70 a następnie dalej do 200 wszystko L klasie. W atelier lampy 300-1000Ws.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Opracowałem ostatnio metodę, która wygląda podobnie do Twojej. Gdy nie działa, odrobinę cofam nadajnik (tak jakbym chciał go wyciągnąć z sanek). Metoda sprawdza się za każdym razem

Uprawnienia umieszczania postów