Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: szumy (body czy sloik)

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    No i lampa - przy świetle odbitym, szkle 2.8 430EX może się już nie wyrabiać... ale to też zależy od konkretnych warunków.
    Nie rozumiem? Dlaczego mialaby sie nie wyrabiac?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathom Zobacz posta
    ja na przykład ostatnio wyleczyłem się kompletnie z szumofobii - poprawnie naświetlone zdjęcia iso 3200 z 40d nawet na monitorze są imho całkowicie do zaakceptowania (o odbitkach nawet nie wspomnę).
    Banding również znika?
    PS: Weź pod uwagę, że "prawidłowo naświetlone iso 3200" to nie jest wcale 3200.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Banding również znika?
    nie pisałem, że banding i szumy znikają, tylko że zdjęcia są akceptowalne.

PS: Weź pod uwagę, że "prawidłowo naświetlone iso 3200" to nie jest wcale 3200.
    ???

Coś już napisał

Domyślnie

To ja ze skromnego doświadczenia (z 350d w ciemności) i literatury internetowej (http://www.luminous-landscape.com/tu...se-right.shtml) doradzę, by prześwietlać zdeczko zdjęcia i następnie zaciemniać przy wywoływaniu rawów. Wychodzi się na tym znacznie mniej 'szumnie'.
    Na w/w stronce piszą też czemu warto zdjąć kontrast ze zdjęć w ustawieniach aparatu.

Porównywałem 350d z 40d (oraz nikonami d70 i d80) - uważam że iso1600 jest używalne, szczególnie przy softwarowym odszumianiu.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

nie pisałem, że banding i szumy znikają, tylko że zdjęcia są akceptowalne.
    A ja pytam, czy banding jest widoczny na odbitkach. Pytam, bo nie wiem - nie robiłem odbitek z wysokiego iso.

???
    Nie podam ci teraz źródeł (w pracy jestem, na forum mam minimalną ilość czasu), ale producenci oszukują na czułościach, iso 1600 to realnie jest ~1250, a 3200 to max 2500. Żeby to sprawdzić zrób sobie dwa zdjęcia tej samej sceny: przy iso 100 i 3200, sprawdź czasy i porównaj histogramy.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 15-12-2009 o 14:41
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie podam ci teraz źródeł (w pracy jestem, na forum mam minimalną ilość czasu), ale producenci oszukują na czułościach, iso 1600 to realnie jest ~1250, a 3200 to max 2500. <...>
    >DXOmark
    W przypadku 350D wydaje się, że Canon nie przyciął zbytnio na standardzie ISO, ale przy innych...
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Miasto
    Poznań

Domyślnie

A ja pytam, czy banding jest widoczny na odbitkach. Pytam, bo nie wiem - nie robiłem odbitek z wysokiego iso.
    ja nie widzę do formatu 15x21cm, ale też się za bardzo nie przypatruję. z tych nielicznych fot na 3200 (jak już inaczej się nawet na f1.8 nie dało) jestem zadowolony. Robiłem w zeszłym miesiącu zdjęcia na festiwalu Loi Krathong w Tajlandii i nawet coś wyszło

Nie podam ci teraz źródeł (w pracy jestem, na forum mam minimalną ilość czasu), ale producenci oszukują na czułościach, iso 1600 to realnie jest ~1250, a 3200 to max 2500. Żeby to sprawdzić zrób sobie dwa zdjęcia tej samej sceny: przy iso 100 i 3200, sprawdź czasy i porównaj histogramy.
    zgadza się, ale mówimy o ustawieniach w cyfrowych canonach. z przysłonami też oszukują dziady

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

no i chyba nie dostane odpowiedzi do tego watku:

Cytat:
    "nowart:
    No i lampa - przy świetle odbitym, szkle 2.8 430EX może się już nie wyrabiać... ale to też zależy od konkretnych warunków."

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    no i chyba nie dostane odpowiedzi do tego watku:

Cytat:
    "nowart:
    No i lampa - przy świetle odbitym, szkle 2.8 430EX może się już nie wyrabiać... ale to też zależy od konkretnych warunków."

Jak masz ciemno i duże przestrzenie to naturalnie może się nie wyrobić i 580ex po to zwiększa się iso, żeby zwiększyć zasięg lampy.

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Jak masz ciemno i duże przestrzenie to naturalnie może się nie wyrobić i 580ex po to zwiększa się iso, żeby zwiększyć zasięg lampy.
    A o to chodzio Myslalem ze miales na mysli jakas zaleznosc co do przeslony i lampki..
    Pomyslalem, ze moze kupie stalke Canon EF 50 f/1.8 II lub Canon EF 35 mm f/2.0 tylko zastanawiam sie czy sa dobre do focenia slubow (amatorsko jako drugi fotograf). Czy jest sens bawic sie w te szkielka majac T17-50?

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów