Hej, jeden z parametrów lampy błyskowej ex580
"przekazywanie temperatury barwowej błysku"
czy jest tutaj osoba, która jest w stanie opowiedzieć mi o tej możliwości, poszukuję szczegółów na jakiej zasadzie to działa itd. etc.
Dzięki
Hej, jeden z parametrów lampy błyskowej ex580
"przekazywanie temperatury barwowej błysku"
czy jest tutaj osoba, która jest w stanie opowiedzieć mi o tej możliwości, poszukuję szczegółów na jakiej zasadzie to działa itd. etc.
Dzięki
dołaczam się do pytania
Swego czasu próbowałem dociec jak to działa ale bezskutecznie.
Jeśli lampa generuje błysk wstępny podczas którego mierzone jest światło zastane, światło z błyskiem to po analizie jednego i drugiego i tak już wiadomo wszystko - naświetlenie rozpiętosc tonalna temperatura barwowa. Tylko zadać wielkośc siły błysku.
Poza tym aby przekazywać temperaturę barwową błysku to rozumiem że różne błyski mogły by miec różne temperatury. Jeśli poszlibyśmy w rozważaniach dalej że lampa mierzy tą temperaturę podczas błysku co by znaczyło że że powyższe nie jest głupotą to jak wytłumaczyć że podobno 430 też przekazuje temperaturę błysku ale nie ma zadnego czujnika pomiarowego. Swoją drogą jak działa tak działa ale na potwierdzenie tego chętnie zobaczyłbym 2 fotki jedna np z 420 a druga z 430. Ciekawe czy byłaby różnica w temperaturze arwowej zdjećia. Czy warto zmienić lampę tylko dla tej funkcji
Pozdrawiam
Panowie - kosmiczne teorie snujecie, ale IMHO chodzi o to że aparat wiedząc że ma lampę ustawia WB na temperaturę lampy i tyle. Zastanowiliście chociaż przez sekundę jak lampa miałaby by mierzyć temperaturę barwową ?! I temperaturę barwową czego ?
a ja czytałem że w serii błysków jak lampa się nagrzewa-zmienia się temperatura -i coś tm przekazuje do Body-nie wiem jak co i gdzie-ale coś takiego gdzieś tam przeczytałem
w nikonie na lampach jak się założy filtry to na nich jest taki chip malutki i aparat jak jest ustawiony na awb albo flash wb to sobie koryguje temperaturę zgodnie z kolorem filtra.
ja nie wiem. to są trudne rzeczyna stronie nikon usa bodajże są filmy w których joe mcnally używał tego ficzera. wygląda na to że jeżeli puszka skoryguje wb do filtra na lampie to da to w efekcie inny wb dla tła czy inaczej światła zastanego.
edit. ale na optycznych jest info ze w canonie dziala to tak że jest mierzona temp. błysków pomiarowych, i wprowadzana delikatna korekta.
Żeby zgrać temperaturowo flesza z zastanym.
Według informacji, które pojawiły się w momencie wprowadzania lamp obsługujących tę możliwość, chodzi o to, że temperatura barwowa światła lampy może się zmieniać w zależności od stopnia naładowania kondensatora w lampie. Do aparatu przekazywane są informacje o rzeczywistej temperaturze barwowej, którą lampa jakoś sobie wylicza, aby odpowiednio zadziałał AWB w aparacie. Ma to znaczenie przy robieniu zdjęć serią albo jedno po drugim, gdy kondensator nie nadąży z naładowaniem się.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
powiem tak, w momencie robienia zdjęć w sali gdzie są same żarówki, (aparat i lampa działają w automacie). Zdjęcia wychodzą tak, że pierwszy plan ma ohydny zafarb niebieski, a tło jest bardzo ciepły... jak to działa ??
Nie mam pojęcia.
I po Waszych wypowiedziach wnioskuję, że chlubnie producent opisuje daną funkcję ale żaden użytkownik nie wie do końca jak to działa...
Kupiłem tandetne filtry doczepiane na rzep na allegro...i powiem, że spisują się świetnie... ale dlaczego muszę kupować tego typu tandetne rozwiązania :/ gdy nikon rozwiązał to naprawdę świetnie dodając tego typu filtry do zestawu..