Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: przekazywanie temperatury barwowej błysku

Coś już napisał Awatar grzegorzkalisz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ustalmy fakty:

*Lampa błyskowa posiada zawsze taką sama temp. barwową bez względu na moc strzału wynoszącą około 5500

*funkcja "przekazywanie temp. barw. błysku" dotyczy jedynie dobrania odpowiedniego balansu bieli, który i bez tej funkcji możemy sobie poprawić przy wywoływaniu RAWa

Jak na razie się zgadza ??

Domyślnie

Tutaj:
    http://photonotes.org/articles/eos-flash/index2.html

znalazłem taką informację:

"One other way in which colour temperature theory is relevant to photography is related to the way in which output voltage can cause the colour temperature of a flash tube to vary slightly. Normally this slight variation cannot be adjusted for or controlled in any way, but the most recent digital EOS cameras and flash units can communicate voltage data to one another in order to compensate automatically for subtle differences in flash tube colour temperature."

Wynika z tego, że napięcie na palniku podczas błysku nie jest zawsze takie samo, przez co temperatura barwowa błysków może się nieznacznie różnić. Lampa jest w stanie zmierzyć różnicę napięć, czyli różnicę temperatury barwowej błysków i przekazuje te informację do body, w celu korekcji.

Wydaje mi się, że jest to przydatne w sytuacji, gdy strzelasz serię z lampą, warunki oświetleniowe są stałe, a z racji różnych napięć na palniku w każdym błysku zmienia się temperatura barwowa błysku. Aparat mając dane do korekcji ustawia WB tak, że na każdym zdjęciu z serii kolory są takie same. W przypadku braku takiej korekcji, mogłoby się zdarzyć, że na każdym zdjęciu kolory byłyby trochę inne
    Ostatnio edytowane przez marcusp ; 24-12-2009 o 12:52

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to dochodzimy do sedna...jeżeli o to chodzi to faktycznie nie mam więcej pytań i ma to jakiś sens
    Dzięki za rozwiązanie zagadki
    btw. suma summarum, w niektórych warunkach w jakich się znajdziemy jest konieczność zmiany temp. błysku lampy za pomocą gównianych filtrów (samoróbek) ponieważ canon nie ma nic takiego w swojej ofercie

Domyślnie

W temacie filtrów - zobacz tutaj:

http://lightingmods.blogspot.com/200...ing-color.html

nie wiem jak z dostępnością w Polsce, po prostu kiedyś coś takiego znalazłem.

BTW - jesteś z Kalisza?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Taki właśnie zestaw filtrów posiadam

ps.mam tak na nazwisko :P

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów