Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Obiektyw do fotografi np. portretów piłkarzy

Mieszany widok

Funkymen
    Guest

Domyślnie Obiektyw do fotografi np. portretów piłkarzy

Dzien dobry

Moim hobby jak i tez delikatnie na tym zarabiam jest fotografowanie meczy ,treningów niemieckich drużyn Bundesligi Schalke 04 i BVB. Od niedawna fotografuję kibiców razem z piłkarzami .Mam dwa obiektywy do swojego Canona Eos 40 D - Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG MACRO HSM -ten obiektyw nie nadaje się raczej do robienia zdjęć z bliskiej odelgłości :-P ,natomiast w czasie ćwiczeń piłkarzy z większej odległosci jest ok .Drugi obiektyw to szkło Kit-owe ,o którym lepiej nie pisać. Co polecilibyście mi do robienia portretówekz bliska w plenerze ? Bardzo proszę o pomoc i zarazem dziękuje.

Tomek Bo.

Próbka moich fotek (narazie się uczę ,także daleko mi do super zdjęć)

http://picasaweb.google.com/TomekSchalke

http://picasaweb.google.com/TomekSchalke
    Ostatnio edytowane przez Funkymen ; 15-12-2009 o 09:00

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Do portretów to ta sigma się nadaje (ja używam tamrona 70-200/2.8). IMHO jeśli nie chcesz robić przerysowanych/zniekształconych portretów to nie potrzeba ci innego szkła (chyba że chcesz uzyskać lepszą jakość wtedy pomyśl o 85/1.8, 135/2, 85/1.2).
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

A spróbuj kolego pobawić się Canonem 50mm 1.8

Bywalec Awatar Yova
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Witam

Też bym ci polecił stałke typu 50mm. Ewentualnie jeżeli chciałbyś trochę większej uniwersalności to canon 24-105 lub 24-70 jeżeli kwota za duża to może wersja sigmy, co prawda nie tak dobra jak L canona ale według mnie nie ma dramatu i jest całkiem fajnie.

Pozdrawiam
    "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
    18-35+85

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeżeli zamiennik Kita - to może Tamron 17-50? Robiłem nim na meczach ujęcia z bliska, a i widok trybun też Ci się uda nim złapać.
    Jedyne co mi się nie podoba w Twoich zdjęciach - to brak selekcji. To tylko moje zdanie, może nie jestem fanatykiem żadnej z drużyn, ale 150-200 zdjęć z treningu to moim zdaniem lekka przesada. Wyrzuciłbym zdjęcia nieostre albo poruszone, oraz te które minimalnie tylko różnią się od poprzednich... Ale to tylko moje zdanie.
    Regulamin pkt 8.

Uprawnienia umieszczania postów