Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
nooo to chyba nie nie miałeś kontaktu z autoryzowanymi warsztatami ))
owszem, mam regularny, bo co 4-5 miesiecy woze auto do dealera na obowiazkowy przeglad.
czy robi dobrze to nie potrafie ocenic. moge ocenic, ze nie robi zle, bo poki co mi sie jezdzidlo porusza, bez najmniejszego zajakniecia

proste rzeczy potrafią spaprać. A co do kosztów w większości przypadków proponują wymianę całego podzespołu bez względu na to czy można go naprawić czy nie.
zgadzam sie. powod, poniekad, jest wyjasniony powyzej.

przykład z własnego doświadczenia: przewód paliwowy z szybkozłączką - zniszczone uszczelki powodowały dostawanie się powietrza. Serwis zaproponował wymianę część przewodu (taka końcówka z dwóch stron na szybkozłączce) za cenę 350 zł + 50 zł wymiana. Podziękowałem, kupiłem u nich uszczelki (4 zł), wymieniłem i działa. Zajęło mi to 10 minut. Czy znaczy to że ja znam się na tym lepiej???
odwroce troche zagadnienie:
jestes fotografem slubnym, proponujesz zrobienie zdjec z kosciola/urzedu i imprezy za XXXX PLN. klient rezygnuje, kupuje sobie cyfrowke za YYY PLN i sam pstryka obraczki w kosciele. czy to znaczy, ze zna sie na tym lepiej?

dobra sytuacja, moim zdaniem, to taka, w ktorej specjalista jest doceniany i przecietnego smiertelnika stac na zaplacenie mu za to, na czym sie zna. Tobie, jako specjaliscie, placa tak jak sie nalezy za to, co robisz dobrze, dzieki czemu sam mozesz specjalistom w innych dziedzinach porzadnie zaplacic.

sam mam porownanie jakosci i cen uslug w PL i NL. w PL zdecydowanie jest taniej, ale jakosc w NL jest (pod wartoscia oczekiwana) duzo lepsza. zwlaszcza, ze na poprawne wykonanie uslug dostaje sie normalna gwarancje.
i o ile nie cieszy mnie, kiedy ziomek od corocznego przegladu kotla C.O. wystawia mi rachunek na 200 EUR, o tyle cieszy mnie, ze za przetwarzanie danych moj szef wystawia ubezpieczalni fakture na grube tysiace EUR, bo dzieki temu jest moja wyplata. bo jestem fachowcem w mojej dziedzinie i dostaje za moja wiedze solidne pieniadze