Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Pomocy!!! Import czarno-białych RAWów do Lightrooma

crazykp
    Guest

Domyślnie Pomocy!!! Import czarno-białych RAWów do Lightrooma

Witajcie!

Błagam, niech ktoś wskaże, jak zachować czarno-białe RAWy po wgraniu do Lightrooma? Przez sekundę po wczytaniu pozostają w tonacji czerń-biel po czym przechodzą w wersję pełnokolorową zdjęcia. Chcę, by pozostały czarno-białe - nie po to ustawiłem je tak w aparacie, by po wgraniu do Ligtrooma bawić się w powrót do czarno-białej wersji, zwłaszcza że czerń/biel uzyskiwana w tym programie nie jest już tak satysfakcjonująca.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Nie ma czegoś takiego jak czarno-białe RAWy - zawsze są kolorowe, poczytaj może jakąś instrukcję obsługi aparatu czy coś...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony

Domyślnie

czarno-białe rawy możesz widzieć jedynie na ekranie aparatu, a naprawde to sa tylko w kolorze

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Wydaje mi sie ze kolega obrobil juz gdzies indziej rawa na b&w np w ACR i wrzucajac do LR zmienia sie z powrotem na kolor... tak mi sie zdaje bynajmniej.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    Wydaje mi sie ze kolega obrobil juz gdzies indziej rawa na b&w np w ACR i wrzucajac do LR zmienia sie z powrotem na kolor... tak mi sie zdaje bynajmniej.
    Pewnie Picture Style ma w aparacie ustawiony - nie po to przecież ustawiał ;-)
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Picture Style nie wpływa na RAWy, jedynie na miniaturkę (jpeg) zaszytą w pliku RAW.
    Czyli innymi słowy, RAW od początku do końca jest kolorowy i tego nie zmienisz. A jeśli bardzo chcesz mieć czarno-białe po zgraniu to... musiałbyś robić w jpegu.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    Przynajmniej!
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

z tego co wiem to RAWy są z natury czarno-białe.. dobiero soft wywołujący generuje kolor

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

Sprawdziłem. U mnie BW to BW. A jak wygląda sytuacja w DPP? Bo jedne co mi przychodzi do głowy to to, że w Lightroomie masz ustawione presety importu (preferencje)

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maroos Zobacz posta
    Sprawdziłem. U mnie BW to BW. ....
    Napewno?

RAW jest w zapisie czarno-biały. Ustawienia w aparacie mają TYLKO wpływ na zaszytego JPEGA. Bridge, Lightroom na początku (króciótko) wyświetlają zaszytego jpega a potem pokazują własną podglądówkę - już kolorową bo przepuszczają RAWa przez własną wywoływarkę i nakłają mapę filtra Bayera.

Jedynie programy, które do wyświetlania używają zaszytych jpegów wyświetlą BW - np. zrobi tak FastStone.

DPP wyświetli BW bo, jako program producenta, korzysta z danych zapisanych w pliku RAW.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 15-12-2009 o 15:28

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów