daj znac czy fajna i warto kupic![]()
ja mialem "fotografie czarno biala" busselle'a swietnie to wszystko opracowane od strony graficznej...
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.
Zwroc jednak uwage zeby to "swobodnie" to bylo raczej matowe. Latwiej nalozyc na twarz matujacy podklad niz potem w PS usuwac przepalenia, lub chociazby nawet ogolne "swiecenie sie" skoryZamieszczone przez ripek
Rzeczywiście ..Zamieszczone przez n3on
Macie jeszcze jakieś info do przekazania dziewczynie ?
Czy jest sens robienia "blendy" z kartonu owiniętego folią aluminiową ?
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
Niech wezmie szczotke do wlosow - napewno sie przyda tym bardziej jesli robisz w plenerze i jest wiatr.Zamieszczone przez ripek
O tym chyba juz ktos pisal w watku poswieconym samorobkom, ale osobiscie nie polecam jesli robisz w plenerze. Lepiej poprostu rozpiac folie (najlepiej koc termiczny - dostepny w aptece ponizej 10PLN) na ramce. Jesli odpowiednio zaprojektujesz ramke to nie masz sztywnego lustra, lecz elastyczna blende. A dlaczego nie na kartonie? Jesli jest duzy wiatr, to napewno uderzenie folia jest delikatniejsze niz kartonem owinietym w folieZamieszczone przez ripek
Dodatkowo sama folia nie ma tak dobrych wlasciwosci lotnych jak sztywny karton nia pokryty. A raczej nie sadze ze bedziesz mial ochote latac za uciekajaca blenda
![]()
żadnych obcisłych skarpetekZamieszczone przez ripek
![]()
mam książkę "fotografia portretowa" davida wilsona (współautor "portretu doskonałego" z m.busselle) i jakoś nie powaliła mnie ta książka, zbyt proste i zbyt mechaniczne analizy tylko konkretnych przypadków... czy "portret doskonały" jest rzeczywiście dużo lepszy?Zamieszczone przez asterix
Il fuoco: już gdzieś tu pisałem, że kiedyś trochu czasu w muszyna city sobie przepękałem, masz gdzieś fotki (swoje) z okolic? chętnie bym sobie pooglądał...![]()
pozdro.,
m.
Mam ta książkę i przyznam że jakoś mnie nie oszołomiła. Owszem, opis sposobu patrzenia na scenę i techniki wykonania niektórych zdjęć są bardzo pomocne ale jak dla mnie nie mam tam jakichś nadzwyczajnych rewelacji.Zamieszczone przez asterix
Tylko moje zdanie
Pozdrawiam
no ale dla początkującego dobra, prawda? zaawansowany więcej sam wydedukuje patrząc na dobre zdjęcia :-)Zamieszczone przez perlpa
gra i buczy bebop
powiedz mi jakie są wymiary tego koca???Zamieszczone przez n3on
podejrzewam ze jakies 180x70cm
200x160cm - taki przynajmniej mi sprzedaliZamieszczone przez marcingreen
Czyli przy dobrym rozwiazaniu mocowania ramy masz blende o wysokosci 160 cm ze zmienna szerokoscia od zera do 180 (powiedzmy ze te 20cm trzeba zmarnowac na mocowanie), a to sie czasem przydaje