Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: [430exII] wbudowany dyfuzor czy stofen?

Mieszany widok

Domyślnie [430exII] wbudowany dyfuzor czy stofen?

Witajcie!

to mój pierwszy post na tym forum, choć praktycznie codziennie je przeglądam. Choć i tutaj muszę się przyznać, że praktycznie giełdę

Mam w swojej głowie pytanie na które sam nie potrafię sobie odpowiedzieć Mam błyskotkę 430ex II, mam również do niej dyfuzor typu Stofen - na początku robiłem zdjęcia z dyfuzorem, ostatnio przestałem zakładać i zacząłem używać tego listka wbudowanego.

Czy Wy widzicie różnicę? Bo Stofen jednak rysuje lampę i.. czy jest sens go zakładać skoro nie widać różnicy? A może tylko ja nie widzę?

Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez #PG Zobacz posta
    Bo Stofen jednak rysuje lampę i.. czy jest sens go zakładać
    cholera, jak się tak zastanowic to kazde naciśnięcie spustu w aparacie, odbiera "żywot" mojej migaweczce;-)
    a tak na powaznie to może masz gdzieś na krawędzi kawałek ostrego wykończenia stofena, bo ja mam 3szt na dwie lampy i nie widzę zarysowań.
    aaa.... teraz doczytałem że Twój dyfuzor jest TYPU stofen ,a to już wiele wyjaśnia:-P
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 13-12-2009 o 20:28
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Domyślnie

heh, fakt... "typu" Stofen

a rysy to chyba faktycznie obawa i wniosek po ogladaniu uzywanych lamp na allegro.

No ale mniejsza o detale, co sadzisz o wbudowanym dyfozorze vs. Twoj oryg. Stofen?

Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

generalnie to jestem zwolennikiem stofena a nie wbudowanego/wyciąganego odbłyśnika, tak mam, ale nie pytaj dlaczego...:-P
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a rysy to chyba faktycznie obawa i wniosek po ogladaniu uzywanych lamp na allegro.
    No ale w czym problem? Sprzętem robisz zdjęcia czy się lansujesz?

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

A dzieci w Etiopii nie maja co jesc.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    A dzieci w Etiopii nie maja co jesc.
    w Polsce tez, ale co to ma do rzeczy, może sprzedaj swoje zabawki za ta kase wykop studnie w afryce

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Ale autor wątku pytał , czy widzicie różnice na zdjęciach przy używaniu dyfuzora zewnętrznego a używaniem wbudowanej kurtynki anie czy fajnie wygladąda zniszczony sprzęt, zwłaszcza jak się chce czasami odsprzedać. W moim doświadczanie przy używaniu małych dyfuzorów - jest różnica przy świeceniu na wprost, przy odbiciach wolę kurtynkę. Duże dyfuzory , to inna bajka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hyzop Zobacz posta
    Ale autor wątku pytał , czy widzicie różnice na zdjęciach przy używaniu dyfuzora zewnętrznego a używaniem wbudowanej kurtynki anie czy fajnie wygladąda zniszczony sprzęt, zwłaszcza jak się chce czasami odsprzedać. W moim doświadczanie przy używaniu małych dyfuzorów - jest różnica przy świeceniu na wprost, przy odbiciach wolę kurtynkę. Duże dyfuzory , to inna bajka.
    Jedyna odpowiedź na temat. Dzięki, porobię parę testów bo może faktycznie jest różnica a jej nie dostrzegłem.

Szkoda mojego komentarza do postów odnośnie dzieci z Etiopii czy też problemu z rysowaniem się sprzętu. Ja nie mam tego problemu, jedynie nie chcę zakładać dyfuzora dla lansu, chciałem wiedzieć czy Wy widzicie różnice i znajdujecie uzasadnienie.
    Sprzęt ma przede wszystkim spełniać swoją rolę - robić dobre zdjęcia. A to, że o niego dbam w niczym nie przeszkadza.

Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Czy Wy widzicie różnicę?
    Jak dla mnie różnica jest widoczna.

...czy jest sens go zakładać skoro nie widać różnicy? A może tylko ja nie widzę?
    Jeżeli nie widzisz różnicy to nie ma sensu abyś używał dyfuzora.
    EOS + Speedlite

Uprawnienia umieszczania postów