Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: C 50mm 1.8 czy M42?

Bywalec Awatar Dragunov
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Bo ja wiem. Z mojego doświadczenia wynika raczej że zniekształcenia są sprawką bliskości obiektu od aparatu, a nie samej ogniskowej. Na crop'ie, 50mm to bardzo fajna portretówka, raczej do popiersi bardziej, co nie zmienia faktu, ze fajna jest. A z dluzszych rurek, poza niektórymi przypadkami, nie podoba mi się spłaszczona perspektywa, co sprawia, że zdjęcie jest po prostu nudne.
    Załóż na body 85 lub 100 i popracuj trochę na tych ogniskowych, ja tam płaskości nie widzę, wręcz przeciwnie. Po roku pracy z 50/1.4 rozstałem się i nie chcę już wracać do tej ogniskowej, ale to moje zdanie oczywiście.
    7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
    http://piotrplyszewski.pl/

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Spokojnie, pracowałem na tych ogniskowych. Fajne do zbliżeń twarzy, ale poza tym - strasznie nudne. Tak samo jak krajobrazy z tele, niektóre fajne, ale generalnie wieje nudą.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec Awatar Dragunov
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Spokojnie, pracowałem na tych ogniskowych. Fajne do zbliżeń twarzy, ale poza tym - strasznie nudne. Tak samo jak krajobrazy z tele, niektóre fajne, ale generalnie wieje nudą.
    Na siłę nie będę Cię przekonywał Na tele nie tylko zbliżenia twarzy można robić, w plenerze jest spore pole do popisu.
    Pozdrawiam
    7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dragunov Zobacz posta
    Na siłę nie będę Cię przekonywał Na tele nie tylko zbliżenia twarzy można robić, w plenerze jest spore pole do popisu.
    Pozdrawiam
    Kiedy ja konsekwentnie nie sprzedaje teleobiektywu, bo do niektórych zastosowań jest jak ulał. Tylko, jeśli mam do wyboru robić krótszymi, albo dłuższymi ogniskowymi, to zazwyczaj robię to krótszymi. Dłuższych używam jak robię serię, żeby zdjęcia były ciekawsze.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec Awatar Dragunov
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Kiedy ja konsekwentnie nie sprzedaje teleobiektywu, bo do niektórych zastosowań jest jak ulał. Tylko, jeśli mam do wyboru robić krótszymi, albo dłuższymi ogniskowymi, to zazwyczaj robię to krótszymi. Dłuższych używam jak robię serię, żeby zdjęcia były ciekawsze.
    Pisząc tele mam na myśli obiektywy stałoogniskowe 85mm, 100mm, o których wcześniej wspomniałem. Telezoom to inna para kaloszy i użycie tych samych ogniskowych ma się nijak do stałek długości tele, plastyka będzie inna, na niekorzyść zooma.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów