Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 75

Wątek: Eos 10D , czy warto ?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

.. to tyle z teorii.. w praktyce roznie bywa ;-)

dopasowywanie.. mozliwosci.. nie takimi aparatami xx lat temu robiono... i fotki byly rownie dobre jak i lepsze od tych ktore robimy teraz..

ja przestaje uzywac 10d do reporterki.. przezucam sie na dalmierza.. za 300zl.. i fotki z niego bede mial lepsze.. a przeciez do reporterki wazny jest szybki af.. kilka kl/s ... itp... ;-) a g.. prawda :P

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czacha popieram jak najbardziej!!!
    Pzreciętniak nawet najlepszym sprzętem "czyli rozbudowanym warsztatem fotografa" Będzie robił przeciętne zdjęcia...
    Canon 10D

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubotka
    Do sztuki trzeba też dorosnąć , sęk w tym że niektórzy nie dorastają nigdy......cóż takie jest życie..... tylko co wam to daje ??????
    A po co komu "dorastanie do sztuki"? Mi wystarcza że mam fajny sprzęt, robię fajne (dla mnie) zdjęcia i mam z tego dużo frajdy. Niekoniecznie w takiej kolejności

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

do Kubotka:
    teoretycznie zgoda nieważne czy G3 czy 10D. Jeśli jednak tak życzliwy model jak przyszła teściowa (bez ironii) mówi do ciebie "Paweł daj spokój, później zrobisz zdjęcie", to masz ochotę ... rozp&^%$ć tą G3-kę o ziemie bo zupa była za słona ups tzn. AF nie załapał :wink:
    A sceneria ? Polana w lesie w baaardzo słoneczny dzień...
    Dlatego uważam że nawet dla początkującego pierwszym aparatem powinna być SLR/dSLR. Ze względu na AF, "brak opóźnienia" migawki. Te dwie rzeczy w G3 cholernie mnie zraziły do fotografii. Wczoraj z TommyJ pogadałem i takie inne. G3 już nie mam Nareszcie! To co tu i tam (pl.rec.foto.cyfrowa) pisaliście przyprawiło mnie o ból głowy. Ten miał 20, tamten 30 tysięcy zdjęć. No cóż ja zrobiłem (2 lata) 4600. Tak mnie zraził ten &*^%$ AF.
    Kubotka, to co piszesz o tym gościu, że nie zauważył różnicy to bzdura! Szybkość AF 10D vs 1DMkII to jest zauważalna różnica Jedyny przypadek kiedy 1DMkII łapie ostrość tak samo lub wolniej od 10D to kiedy pracuje z lampą 550EX - oczywiście w skrajnych warunkach oświetleniowych
    Co do pokazywania fotek: osobiście 85% moich fotografii to album rodzinny tak więc zapomnij :wink:
    Co do fotografii: ja mam gdzieś sztukę, poprostu robię zdjęcia. Nie zastanawiam się czy to mogłoby się komuś podobać czy nie. Jeśli się podoba OK, jeśli nie trudno. Staram się tylko nie ucinać nóg, tak jak mi dziewczyna doradziła (patelnią przez łeb :wink: )

Kubotka w Twojej wypowiedzi " Do sztuki trzeba też dorosnąć , sęk w tym że niektórzy nie dorastają nigdy......cóż takie jest życie..... tylko co wam to daje ?????? Szczęście , zadowolenie czy też pogoń za pieniądzem (wieczna)"

Czy wyczuwam tu chorą zazdrość o sprzęt

Do jakiej sztuki?

Ja kupie aparat po to by pokazać potomkom jak wyglądało to miasto "kilka" lat temu, jak dziadek z babką się bawili na wycieczce tu i tam. Nie każdy właściciel aparatu to "artysta" :wink:

I znowu nie każdy artysta (sztukmistrz) to zawodowiec i vice versa.

Jak wielu z nas bierze regularnie kaskę za zdjęcia (zrobione cyfrą)

Bo tak pojmuje zawodostwo - branie kasy za zdjęcia. Mam kumpla, trzaska wesela ... tamronem i Minoltą 600 (analog, nie pamiętam dokładnie). Jeden maślany lens, jedno body i jest zawodowcem który wciska ludziom zdjęcia szczelane w jedynym słusznym zielonym programie:

- żona są jakieś szczegóły na sukience
    - mąż czarna plama, poważnie
    - tło/niebo biała plama

I niech mi ktoś powie, że nie jest zawodowcem

Co do przeciętniaka: Kubotka nareszcie załapałeś :wink:
    Możesz mnie nazywać przeciętniakiem tak długo jak chcesz - who gives a FAQ

Do Aszu:
    Każdy kto tu ma stopkę, cieszy się z tego co ma (inaczej onanista sprzętowy). Dobrze że choć Ty i teraz ja otwarcie piszemy :wink:

Do Kubotki [FINAL]
    Jeszcze nie mam 1DMkII, od wczoraj aparatu nie mam w ogóle. Jak kupie wpisze w stopke, jak każdy rasowy sprzętowy onanista. I jeszcze jedno Kubotka: potaraj się zauważyć emoty tam gdzie są :wink:

to tyle, narazie

pozdrawiam wszystkich,
    już nie za bardzo g3

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Masz rację że pstrykasz sobie fotki dla frajdy , dla siebie tylko zadaj sobie pytanie czy potrzebujesz 1DMkII czy wykorzystarz go w pełni , bo jesli nie to na co ci on ???
    Tylko po to abyś mógł go wpisać w stopkę i pochwalić się przed innymi :wink:
    Ja również robię zdjęcia ślubne 10D i jakąś tokinką która tylko wygląda "profesjonalnie" Ale zamówień mam co niemiara
    Jeśli "dorosnę: do tego żebym musiał zmienić sprzęt to go zmienię a na razie nie czuję takiej potrzeby

Pozdrawiam
    Canon 10D

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Masz rację że pstrykasz sobie fotki dla frajdy , dla siebie tylko zadaj sobie pytanie czy potrzebujesz 1DMkII czy wykorzystarz go w pełni , bo jesli nie to na co ci on ???
    A co to ma do rzeczy? Skoro np. 10D mi pasuje (znacznie bardziej niż G5), to nieważne czy "wykorzystam go w pełni" czy będe pstrykał na zielonym. Grunt, żeby było fajnie. I jeżeli w pewnym momencie stwierdzę, że chciałbym 1DMkII - właśnie dla frajdy, przyjemności poznawania nowej zabawki itp. - to go po prostu kupię.

Tylko po to abyś mógł go wpisać w stopkę i pochwalić się przed innymi :wink:
    Między innymi ;-) Ale przede wszystkim - patrz powyżej.

Ja również robię zdjęcia ślubne 10D i jakąś tokinką która tylko wygląda "profesjonalnie" Ale zamówień mam co niemiara
    Ależ bardzo się cieszę Na p.r.f.c był kiedyś facet, który robił super zdjęcia ślubne G3 z lampą. Nie wspominając już o tym, co Janko Muzykant wyprawiał z Fuji 2400.

Wiesz co różni "profesjonalistę" od amatora w kwestiach sprzętowych? To, że profesjonalista musi uzasadniać zakupy rachunkiem zysków i strat - "czy obiektyw się zwróci". Amator - jest ograniczony tylko zasobnością kieszeni, zdrowym rozsądkiem i wrednością żony (to w innym wątku :-D)

Domyślnie

cytat z mojej pierwszej wypowiedzi w tym wątku:
    "...więc tak sobie myśle albo o następcy 10D (crop 1,3), "3D", albo o 1DMkII i to tylko ze względu na "solid rock" konstrukcje plus wodoszczelność."

Uwierz mi G3 w mojej sytuacji (częściowy paraliż lewej ręki) był idealny. Gdyby umiał ustawić ostrość i dzieci (2-3 latki) nie uciekały mi z kadru zanim zrobie zdjęcie nie zmieniałbym go!

a na razie nie czuję takiej potrzeby
    czy chcesz mi powiedzieć, że nie przeszkadza Ci brak:
    - info o iso wizjerze,
    - spotu,
    - czy "stosunkowo ciemny"wizjer Ci nie przeszkadza przy ślubach pomijając crop 1.6

Jeśli "dorosnę...
    Proszę nie wpadajmy w skrajności
    Sądząc po samplach w sieci ISO 3200 mi nie przeszkadza po zabiegu u NoiseNinja. Jak będę w Brnie (zawody MotoGP), albo znowu zaczepie właściciela Porsche Turbo w Monaco to mi się chyba przyda 8 fps. Poza tym Ty szukasz w Marku innych ficzerów. Co w tym złego, że chcę zdjęcia bez szumu plus to co pogrubiłem wyżej. Choć jeśli piszemy szczerze to po wczorajszej wizycie u TommyJ mam mieszane uczucia co do wagi zestawu ... a miałem w ręce tylko 24-70...

A w ogóle idźcie w cholerę bo jeszcze SE kupie 10D przez Was

Kubotka jakie nastawy w lampie stosujesz w kościele? Używasz stofen/ lumiquest ?
    Jakie iso, czasy?

pozdrawiam,
    Paweł

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie ani brak ISO ani spotu w wizjerze mi nie przeszkadza , co do "stosunkowo ciemnego wizjera" to wcześniej miałe 300D tam to był ciemny.......
    GIETRZY masz powód więc zmieniasz sprzęt i to rozumiem , przyznaję że nie rozumiem onanizmu sprzętowego i chyba go nigdy nie zrozumiem
    Może się będziesz dziwił Paweł a może nie staram się nie stosować wcale lampy w kościele a robię zdjęcia ISO400 1/90 - 1/60 i jakoś nikt nigdy nie narzekał na jakość zdjęć a miałem klientów nie tylko z polski właśnie w zeszły weekend fociłem na weselisku i jak dałem album to 150 osób było pod wrażeniem

Pozdrawiam Kuba
    Canon 10D

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Może się będziesz dziwił Paweł a może nie staram się nie stosować wcale lampy w kościele a robię zdjęcia ISO400 1/90 - 1/60 i jakoś nikt nigdy nie narzekał na jakość zdjęć a miałem klientów nie tylko z polski właśnie w zeszły weekend fociłem na weselisku i jak dałem album to 150 osób było pod wrażeniem
    pochwal sie fotkami, my ostatnio z Vitezem w innym watku toczlismy o to batalie...

– w kościele nie fotografuje się w żadnej automatyce, a w manualu. Dopóki nie zapamiętuje Pan błysku (FEL) w E-TTLu, najlepiej też stosować zwykły TTL. Wyjściowe parametry ekspozycji to 1/60 s f/5.6 przy filmie ISO 400 – przy tych parametrach praktycznie zawsze główny obiekt będzie prawidłowo naświetlony błyskiem. Jeżeli chce Pan mieć całe zdjęcia jaśniejsze (tło), to trzeba jeszcze bardziej otworzyć przysłonę i/lub wydłużyć czas ekspozycji. Pomimo tego niektóre kościoły są tak ciemne, że 'z ręki' w ogóle nie uzyska Pan zrównoważonego naświetlenia obiektu błyskiem i tła światłem zastanym. (JM)
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek
    pochwal sie fotkami, ...
    Dopóki nie zapamiętuje Pan błysku...
    Przemku myślę, że inni się nie obrażą jeśli poproszę Cię w imieniu Wszystkich uczestników Canon Hazan Forum byś mówił nam na Ty

pozdrawiam,
    Paweł
    ps. dzięki za uwagi co do nastaw w kościele.
    BTW. W książce Mrożka jest zdjęcie z kościoła Św. Józefa Robotnika w Kielcach. Ludzie Ten facet jest wielki, jak on to pięknie sfocił. Ten kościół to praktycznie mission impossible, tu głębokie cienie a od góry słońce przepala wszystko. Szacuneczek dla tego pana.

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów