Czy warto ?

Moim zdaniem nie. Z góry przyznaje się bez bicia Viteza i Czachy :wink: że nigdy nie miałem EOS'a w rękach* na dłużej, ale JA nie kupiłbym DZIŚ 10D ze względu na:

- *podobno mały, ciemny wizjer
- 1,6 crop dziś to troszeczkę za dużo

O D60 to w ogóle zapomnij. Dla mnie totalna dyskwalifikacja potym jak przeczytałem jak bardzo usprawniono AF w 10D w porównaniu z D60.

17-40/4 L - zdecydowanie tak jeśli nie potrzebujesz 2.8 (kościół, koncerty, ?)

Wiem, że wielu ludzi naskoczy zaraz na mnie No ale czego oczekiwać po nas, biednych** Polaczkach. Nie mamy u siebie cen zza oceanu. I prawie wszyscy mają 10D. Więc normalne, że chwalą. Szkoda, że nie ma tu gościa (a może jest) co ma /miał powiedzmy G2->G3->D60->1D->1DMkII/1Ds. Wtedy byłoby bardziej obiektywnie.

Ja osobiście tak czy siak na dSLR'a będę musiał zaciągnąć kredyt zaufania :wink: więc tak sobie myśle albo o następcy 10D (crop 1,3), "3D", albo o 1DMkII i to tylko ze względu na "solid rock" konstrukcje plus wodoszczelność. Do tego podepne 24-70 (portrety) i może kiedyś 16-35 (wycieczki).

pozdrawiam,
g3

** - mam na myśli ceny w Polsce vs. ceny w USA, pisząc to nie miałem / mam zamiaru NIKOGO obrażać. Wyobraźmy sobie ile szkła więcej każdy miałby w stopce gdyby nie te wizy do USA