Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Wyzwalanie lampy 580ex II bezprzewodowo

AJo
    Guest

Domyślnie Wyzwalanie lampy 580ex II bezprzewodowo

Witam wszystkich

Mam pytanie czy jest coś takiego możliwe. Chodzi mi o to, że posiadam wyzwalacz bezprzewodowy który umieszczam na body a odbiornik wczepiam do stopki lampy. Chodzi o to, że chciałbym wyzwolić jeszcze jedną lampę 580ex II ale nie posiadam drugiego odbiornika. Czy jest taka możliwość, że będę miał wyzwalacz na body, odbiornik w jednej lampie, tą lampę z podłączonym odbiornikiem ustawię jako master, a tamtą bez odbiornika w tryb slave. Czy w takim przypadku wyzwolą się przez podczerwień?. Bardzo nurtuje mnie to pytanie.

Nie mam jak tego sprawdzić bo jeszcze nie mam 2x 580ex II.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

lepiej dokup drugi odbiornik,

ale wyzwalanie na podczerwien drugiej lampy powinno dzialac
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    lepiej dokup drugi odbiornik,

ale wyzwalanie na podczerwien drugiej lampy powinno dzialac
    Miałem kiedyś 580ex wyzwalaną przez kabel (proste zwarcie pinów) i bezproblemowo wyzwalała przez podczerwień drugą 430ex. Myślę, że z dwoma 580-tkami i odbiornikiem radiowym będzie tak samo

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AJo Zobacz posta
    Czy jest taka możliwość, że będę miał wyzwalacz na body, odbiornik w jednej lampie, tą lampę z podłączonym odbiornikiem ustawię jako master, a tamtą bez odbiornika w tryb slave.
    Nie pokażę bo coś "działająca" fota nie wyświetla się ale napiszę, że tak. Możliwość taka istnieje i się sprawdza ;-)

AJo
    Guest

Domyślnie

Dokupię drugi odbiornik bo to kwota rzędu 59zł ale nie wiem czy teraz w tym okresie świątecznym przyjdzie mi na czas... a za kuriera 15zł jakoś nie chce mi się dawać. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Zablokowany

Domyślnie

Czyli majac taka 580 na body, a 430 ustawiona na slave gdzies w kacie, to sie 430 odpali na podczerwien? Te nadajniki odbiorniki to kosztowna sprawa, a te chinskie podobno nie dzialaja jak nalezy.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yellowpliszka Zobacz posta
    Czyli majac taka 580 na body, a 430 ustawiona na slave gdzies w kacie, to sie 430 odpali na podczerwien? Te nadajniki odbiorniki to kosztowna sprawa, a te chinskie podobno nie dzialaja jak nalezy.
    Tak odpali się z tym, że nie na "podczerwień", a na "błysk sterujący". Jest to dokładnie opisane w instrukcjach obsługi lamp, które można znaleźć na forum.
    Właśnie czekam na "te chińskie nadajniki odbiorniki", bo naczytałem się, że działają bardzo dobrze, nawet przez ściany.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 13-12-2009 o 17:12 Powód: Automerged Doublepost
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Tak odpali się z tym, że nie na "podczerwień", a na "błysk sterujący". Jest to dokładnie opisane w instrukcjach obsługi lamp, które można znaleźć na forum.
    Właśnie czekam na "te chińskie nadajniki odbiorniki", bo naczytałem się, że działają bardzo dobrze, nawet przez ściany.
    A mozna prosic o link tego chniskiego sprzetu? Czy to jest cos podobnego jak to:
    http://www.bhphotovideo.com/c/produc...specifications

Ile mozna miec kombinacji-mozliwosci-ustawien, z dwoma lampami 580 i jaki nalezy dokupic sprzet(trigery recivery) aby one wspoldzialaly?

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Generalnie, dwie lampy 580 mogą działać bez radiowego wyzwalacza z tym, że jedna musi byc założona na aparat.
    Ja zamówiłem to co zalinkowane w poscie nr 212, w tym temacie: http://canon-board.info/showthread.p...e+lamp&page=22 Jeszcze nie przyszło z HK. - czekam już 2,5 tygodnie, pewnie jeszcze ze 2 poczekam I w zasadzie nie wiem, jakie ma możliwości. Kupiłem na próbę, jako "droższą fotocelę", bo nie jest drogie więc nie ryzykuję za wiele, a "forestowy" bardzo chwalił.
    To co Ty zalinkowałeś to duużo droższa sprawa
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AJo Zobacz posta
    Witam wszystkich

Mam pytanie czy jest coś takiego możliwe. Chodzi mi o to, że posiadam wyzwalacz bezprzewodowy który umieszczam na body a odbiornik wczepiam do stopki lampy. Chodzi o to, że chciałbym wyzwolić jeszcze jedną lampę 580ex II ale nie posiadam drugiego odbiornika. Czy jest taka możliwość, że będę miał wyzwalacz na body, odbiornik w jednej lampie, tą lampę z podłączonym odbiornikiem ustawię jako master, a tamtą bez odbiornika w tryb slave. Czy w takim przypadku wyzwolą się przez podczerwień?. Bardzo nurtuje mnie to pytanie.

Nie mam jak tego sprawdzić bo jeszcze nie mam 2x 580ex II.

Kilka dni temu kupiłem drugą 580 EX II , a ponieważ posidam nadajnik i odbiornik (FlashWave2) to sprawdziłem...

działa

oczywiscie nie w TTLu (master reaguje od razu a slave po 1 sek ;-)) , ale w manualu bez problemu. Choć nie wiem czemu przy bezczynności ok 1 min wygasały mi lampy, zarówno master jak i slave , i to w taki sposób że musiałem je pobudzić do życia przez włącznik on/off. To pewnia da się ustawić...
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów