Cytat Zamieszczone przez Czacha
tego typu oslony nie powinny wystepowac jako uniwersalne - kazdy obiektyw ma dedykowana oslone stworzona z mysla wlasnie o nim.. wszystkie wymiary takie jak glebokosc wciec oraz dlugosc "listkow" wynikaja z "czegos" a nie tylko dlatego ze ladnie wygladaja...
Zgoda, z tym że znając życie, jak coś jest dedykowane, zapewne sporo kosztuje. Szukam czegoś za przyzwoitą cene dla amatora.

widzialem na necie wzory na oslony tulipankowe dla danych obiektywow/ogniskowych.. poszukaj, moze wzory tam zamieszczone do czegos ci sie przydadza...
Ja mam 38-380 mm równoważną dla filmu 35mm. Najlepiej byłoby w takim wypadku, wziać danego tulipana w łapę i sprawdzić czy nie winietuje. Ale w mojej okolicy żadnych sklepów typowo fotograficznych nie ma, więc wchodzi w grę raczej wysyłkowo.
Ale wyczytałem że, w obiektywach zmiennoogniskowych dedykowane osłony przeciwsłoneczne są w pełni skuteczne tylko dla najkrótszej ogniskowej. Wychodziłoby że w pełni idelana nie będzie żadna?

a oslone z linka bym se darowal
Z jakich powodów konkretnie byś sobie ta darował? Jakieś techniczne przeciwskazania czy "nie firmowa"?
No i czy poza już dedykowanymi, winietującymi itd, warto taką osłone kupić nawet tylko po to, żeby miała chronić przed uszkodzeniami technicznymi?