Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Warto kupić tulipana?

Domyślnie Warto kupić tulipana?

Foce trochę więcej niż na początku, wypuszczam się coraz częściej w plener, zastanawia mnie, czy osłona przeciwsłoneczna (coś takiego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64495322 ) przyda mi się w przyszłości. Bo cena chyba jest ok? Pomijam, ze mój S1 będzie fajniej wyglądał Ale chodzi o sens w praktyce, nie o wygląd.

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Sam takich używam.
    Bardzo fajne.

Dobrze dopasowany tulipanek działa lepiej niż osłona kołowa czy tubusowa ( przy szerokich kątach i standardach ).
    Osłony kołowe i tubusy zbyt długie do ogniskowej często powodują zaciemnienie brzegów obrazu, z kolei tulipany zbyt krótkie do ogniskowej słabo "chronią" te brzegi.
    Nie wiem jakie ogniskowe ma Twój aparat, musisz uważać, by nie winietowało na krókim końcu.
    Kupując taką osłonę kupuję redukcję na gwint "rozmiar większy" i osłone rozmiar większą.

Najlepsza osłona to osłona dedykowana...
    ( nie licząc kołowych do standardowych zoomów, które to osłony można o kant duszy, bo ni w duszę, ni w oko ).
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

tego typu oslony nie powinny wystepowac jako uniwersalne - kazdy obiektyw ma dedykowana oslone stworzona z mysla wlasnie o nim.. wszystkie wymiary takie jak glebokosc wciec oraz dlugosc "listkow" wynikaja z "czegos" a nie tylko dlatego ze ladnie wygladaja...

widzialem na necie wzory na oslony tulipankowe dla danych obiektywow/ogniskowych.. poszukaj, moze wzory tam zamieszczone do czegos ci sie przydadza...

a oslone z linka bym se darowal

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

No a o czym piszę?
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    tego typu oslony nie powinny wystepowac jako uniwersalne - kazdy obiektyw ma dedykowana oslone stworzona z mysla wlasnie o nim.. wszystkie wymiary takie jak glebokosc wciec oraz dlugosc "listkow" wynikaja z "czegos" a nie tylko dlatego ze ladnie wygladaja...
    Zgoda, z tym że znając życie, jak coś jest dedykowane, zapewne sporo kosztuje. Szukam czegoś za przyzwoitą cene dla amatora.

widzialem na necie wzory na oslony tulipankowe dla danych obiektywow/ogniskowych.. poszukaj, moze wzory tam zamieszczone do czegos ci sie przydadza...
    Ja mam 38-380 mm równoważną dla filmu 35mm. Najlepiej byłoby w takim wypadku, wziać danego tulipana w łapę i sprawdzić czy nie winietuje. Ale w mojej okolicy żadnych sklepów typowo fotograficznych nie ma, więc wchodzi w grę raczej wysyłkowo.
    Ale wyczytałem że, w obiektywach zmiennoogniskowych dedykowane osłony przeciwsłoneczne są w pełni skuteczne tylko dla najkrótszej ogniskowej. Wychodziłoby że w pełni idelana nie będzie żadna?

a oslone z linka bym se darowal
    Z jakich powodów konkretnie byś sobie ta darował? Jakieś techniczne przeciwskazania czy "nie firmowa"?
    No i czy poza już dedykowanymi, winietującymi itd, warto taką osłone kupić nawet tylko po to, żeby miała chronić przed uszkodzeniami technicznymi?

Uprawnienia umieszczania postów