Niestety również miałem nieprzyjemne przeboje z tą firmą. Mając na uwadze wiele negatywnych opinii na temat tego sklepu postanowiłem wcześniej skontaktować się z firmą lider24 by zapytać o dostępność EF 70-200 (mniej więcej 8k zł). Miły pan odpisał mi "czas realziacji od zaksięgowania wpłaty to ok 7-10 dni roboczych". Myślę sobie spoko, tyle mogę poczekać. W ten sam dzień dokonałem zakupu i przelewu. Po 12 dniach dostaje na e-miala z informacje, że obiektyw w dalszym ciągu do nich nie dotarł. Przez kolejne 1,5 miesiąca uraczają mnie wyłącznie takimi informacjami :

-"Wczoraj przyszły dostawy tylko z nikonem dostawy z canonem zapowiedziane są na wtorek, "

-"Niestety do dnia dzisiejszego nie otrzymalismy dostawy z zamówionym przez Pana obiektywem.Po interwencji szefa kolejna dostawa ma byc do końca tygodnia"

-"Niestety dostawa która miała być w zeszłym tygodniu nie miała w sobie zamówionego przez pana obiektywu. "

-"Jutro mamy mieć dostawę na magazynie więc proszę oczekiwac na infomację jutro popołudniu lub w piątek do 11 "

-"obiektyw nie został jeszcze wysłany ponieważ ma być dopiero w czwartek i mamy nadzieję że bylo to ostatnie przesunięcie w dostawie "

Po tym wszystkim dostałem informacje "pogrążającą"
- "otrzymaliśmy informacje od dostawcy że dostawa która w dniu dzisiejszym miala byc u nas nie dojedzie i aby nie przedłużać Pana zamówienia poprosimy o podanie numru konta do zwrotu pieniędzy"

Jednocześnie bez mojej zgody anulowali zamówienie. To oczywiście był nie koniec kłopotów. W końcu trzeba było jakoś odzyskać pieniądze, a to był kolejny horror.
-"Dane do przelewu zostały przekazane do księgowej aby ta mogła go dokonać."
Po miesiącu:
-"Niestety nie mamy informacji aby przelew do Pana był wykonany, niestety ani my ani pracownicy sklepu go nie dokonujemy robi je księgowa do 7 dni roboczych od dnia rezygnacji z zamówienia"

Z tym że nie minęło 7 dni, a ponad 30... W końcu po nieprzyjemnych rozmowach telefonicznych z przeogromną łaską oddali mi moje pieniądze.

Podsumowując wpłaty pieniędzy dokonałem 01-11-2011 a zwrot otrzymałem 04-01-2012.
Łącznie wychodzi 65 dni dysponowania przez nich moimi pieniędzmi w kwocie niecałych 8 tysięcy.
Powiedzmy teraz, że sklep lider24 wpłaca moje 8 tysięcy na swoją lokatę jednodniową oprocentowaną na 3%. Przez 65 dni mają z moich pieniędzy 41zł zysku.
Biorąc pod uwagę ile ludzi daje się oszukać przez tą formę na znacznie większe kwoty, to ich lewe dochody mogą być całkiem pokaźne.

Swoją drogą to złoty interes. Tak po prostu sprzedawać przedmioty których się nie ma, za grube tysiące złotych. Pieniądze od kupujących ładować na lokaty, a po 30 dniach liczyć, że odstąpią od umowy, zwracać im kasę i zarobioną prowizje z lokaty schować pod poduszkę

Krótko mówiąc - Nie poleciłbym tego sklepu nawet największemu wrogowi.