Cytat Zamieszczone przez Drithor Zobacz posta
@adam_j1969: z całym szacunkiem, masz prawo do swojej opini, niemniej jednak nie szafowałbym tak lekko "matołami". Jeśli kupując różne rzeczy nie starasz się oszczędzać lub nie zwracasz uwagę na ceną, albo - jeszcze lepiej - kupujesz tam, gdzie drożej, mogę Ci tylko pozazdrościć. Widocznie Cię stać. Można napisać, że skoro wydaję 8k na coś, to stać mnie dołożyć ten 1k. Można, ale z prawdą ma to niewiele wspólnego. Czasem ludzie zbierają bardzo długo, żeby kupić coś za 8k i ten dodatkowy tysiąc to mimo wszystko dużo.
I oczywiście w pełni usprawiedliwia to zakupy u oszusta. To może lepiej od razu zacząć kraść, będzie jeszcze taniej. Abstrahując od faktu czy sklep dostarcza towary czy nie, załóżmy, że dostarcza, jeżeli w kilku miejscach w sieci napisano co napisano i mam świadomość, że ktoś z dużym prawdopodobieństwem jest oszustem to nie kupuję u niego, nawet gdyby miał towar i najlepsze ceny na świecie. Ponieważ to jest złe i życzę powodzenia tym, którzy tego nie widzą lub widzieć nie chcą.

Druga rzecz, oskarżenia o przestępstwa podatkowe to poważna rzecz i jeśli masz dowody - idź z tym do odpowiednich instytucji.
Myślę, ze nie tylko ja dysponuje odpowiednią dokumentacją. Konia z rzędem temu co zeskanuje paragon fiskalny pochodzący z urządzenia do rejestracji fiskalnej wydany przez ten sklep. To tylko mały przykład.

Skoro masz taką pewność co do tego oraz przekonania moralne, to w czym problem? Tak powinieneś zrobić. Natomiast - domniemuję - nie masz na to dowodów i tak sobie piszesz.
Zawiadomienie zostało dawno złożone przez wiele osób. Najpierw na bluesklep (ten sam właściciel), który z tego powodu nie istnieje. Problem polega na tym, że zamknięcie jednej działalności nic nie zmieni dokąd ludzie będą wspierali oszustów.

Jednak firma istnieje i nikt jej nie zamyka.
I to w 100% potwierdza to, że działa legalnie, bzdura.

Wiele firm niestety funkcjonuje tak, że zamówienie składają po przedpłacie - być może to niezgodne z prawem, ale czasem realia zwyczajnie nie pozwalają inaczej. Znam mnóstwo ludzi, którzy prowadzą firmy, zamówili towar na swój koszt i już nikt go nie odebrał (zła konkurencja, nieuczciwi kontrahenci, obojętne...), zostali z towarem i brakiem gotówki, czasem też brakiem miejsca do magazynowania. Jeszcze raz - ja nie bronię tego sklepu.
Primo, jest to działanie niezgodne z Kodeksem, jest też na to klauzula abuzywna odpowiednio zapisana. Sekundo, trzeba być niespełna rozumu by po takiej ilości historii w sieci (co nie czyni całego obrazu procederu), twierdzić, że robią to tylko po to by bronić się przed tymi "niedobrymi klientami" co kupują i nie odbierają. Poza tym to jest ryzyko prowadzenia biznesu a towar konsument może zwrócić więc po co przedpłata? Nie będę się powtarzał, poczytaj wcześniej. Przypominają mi się niesprawne automaty na dworcach. Wrzuć pieniążek do maszyny a jak nic nie wypadnie to musisz mocno trzepać w obudowę by dostać kasę z powrotem albo produkt.

Ale niskie jest określanie matołami ludzi, którzy zwyczajnie chcą kupić coś taniej, nie rozumiem tego.
Nazywam matołami ludzi, którzy mimo tylu ostrzeżeń nadal kupują w tym sklepie. Chyba, że ich nie czytali.