Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: Czy wielu z Was wstydzi się naszego języka?

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ech... Znowu te skojarzenia
    ...

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

A ja słyszałem kiedyś definicję człowieka inteligentnego, która głosi że im IQ wyższe tym bardziej jego właściciel potrafi dostosowac się postawą i sposobem wypowiadania do poziomu ludzi z którymi rozmawia, czy ogólnie obcuje. ;-)
    Idąc tym tropem, chyba należałoby unikać, w miare możliwości, używania zwrotów obcych, niezrozumiałych dla rozmówców. W ten sposób wykazuje się szacunek do osoby słuchającej, czytającej nas. Drugą korzyścią jest pielęgnowanie spuścizny kulturowej, jaką jest każdy język ojczysty. Pamiętajmy, by chwaląc dobra jakie daje nam "globalna wioska", szanować odmienność i dumę narodów oraz pojedynczych ludzi :-).
    Pozdrawiam
    Marek

Coś już napisał
    Miasto
    Piekary Śląskie

Domyślnie

A tak na marginesie - nie mowi sie "Trendy" bo to jest Passe
    NMSP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    ...
    - dlatego przetlumaczylem mu na angielski
    - na polski mi sie nie chcialo bo wiedzialem ze kolega ktoremu pomagam zna angielski ...
    Widzisz, Twój kolega zadał sobie tyle trudu i zaczął wątek po polsku. Dlaczego nie odpowiedziałeś mu w języku polskim? Może ktoś inny nie znający języka angielskiego i niemieckiego skorzystałby z tych informacji?

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    ... zamiast wnikac w zawartosc ...
    Nie wiem w jaki sposób ... chyba, że przetłumaczyłbyś na polski :grin:
    Najlepszą obroną jest atak? Jako jedyny nie podjąłeś dyskusji. Cała reszta, pomimo tego, że miała czasami odmienne zdanie, zabrała jakiś głos.

Ja osobiście nie mam do Ciebie żadnych zastrzeżeń ... przecież w temacie napisałem " Czy wielu z Was ... " tyle tylko, że po przeczytaniu Twojej odpowiedzi we wskazanym temacie przelała się czara goryczy i postanowiłem napisać o tym.

Podrawiam.

Dziękuję wszystkim którzy zabrali głos.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn_
    Ja mowie w pracy, przedszkolu synow i ze znajomymi wylacznie po niemiecku i nie stosuje ZADNYCH podstawien mowiac po polsku. Mysle, ze ich stosowanie, to oznaka lekkiego lenistwa, latwo usprawiedliwanego przed innymi i soba tak jak Kolega to czyni.
    hahahaha....
    a kto się usprawiedliwia? Czy ja potrzebuję czyjejś akceptacji w tym względzie? Po prostu starałem sie wytłumaczyć przyczynę zjawiska.

Tak a propos, moja mama jest specjalistą językowym pracującym w PAN. Gdybyście poczytali "polszczyznę" z 16 i 17 wieku może trochę byście zdanie zmienili. Zapożyczenia z niemieckiego były powszechne, z łaciny jeszcze częstsze. Problemy z pisownią, bo np nie było jasnego zapisu (i odczytywania) spółgłosek złożonych jak rz, sz, dż itp.

np. pierwsze polskie zdanie z Księgi Henrykowskiej było zapisane mniej więcej tak: ty pocivai a ia pobruse (ty poczywaj a ja pobruszę) - ty odpoczywaj, a ja popracuję. Niezłe tłumaczenie, co
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Coronado
    Rozumiem, ze to bylo do kogos innego a nie do mnie...?
    Jesli nie cytuje poprzednika to znaczy ze odpowiadam autorowi watku. Ot taka moja wlasna minizasada porzadkowa.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów