Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Czy wielu z Was wstydzi się naszego języka?

Domyślnie Czy wielu z Was wstydzi się naszego języka?

Witam!

Chciałbym poddać pod dyskusję ten temat.

Wielu z Was pisze po angielsku, cytuje w różnych językach informacje z sieci, ale nikt się nie zastanowi: czy nie warto byłoby pisać po polsku
    Wiem, że wywołam tym tematem burzę, wielu wyzwie mnie od ... różnych, ale jak przeczytałem "myśl" VITEZA w poniższym wątku to mnie się flaki przewróciły na drugą stronę

http://www.canon-board.info/showthre...5397#post75397

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ale to nie mysl Viteza tylko altavisty
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Ale to nie mysl Viteza tylko altavisty
    Dobra, ale to on ją zapisał na tym forum i w mojej ocenie nic go nie tłumaczy.

Mógł przynajmniej dla mniej wykształconych ( mowa tu m.in. o mnie ) postarać się o polskie tłumaczenie.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

No to ja sie troszke bede czepial (ale w dobrej wierze):

[/czepliwosc on]
    1. W jezyku polskim imiona i nazwy wlasne podpiotow ozywionych (np. 'ksywki') powinny byc stosowane bez cyfr ms714033.

2. Przegladajac Twoje pisanie (zeby nie dac: 'posty') zauwazylem, iz:

- wolisz pisac 'net', zamiast 'siec'
    - "The End" - jest dobry polski odpowiednik: "Koniec"

[/czepliwosc off]

Pozdrawiam P. ;-)
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    ... Przegladajac Twoje pisanie ...
    Cytat Zamieszczone przez Seksmisja
    ... permanentna inwigilacja ... nie wytrzymam!!!
    :grin:

Hmm ... dałem w tych przypadkach ciała, ale to tylko wstawki, a nie obejmujący jakąś całość tekst.

"Pszczola" ... przyganiał kocioł garnkowi :grin: :grin: :grin:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    ... 1. W jezyku polskim imiona i nazwy wlasne podpiotow ozywionych (np. 'ksywki') powinny byc stosowane bez cyfr ms714033 ...
    Jadę na tym samy wózku co "p13ka" :-D

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Język polski w Polsce nie jest trendy (nie wiem czy nie zrobiłem orta, ale zawsze można podeprzeć się dyslekcją).

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

widzisz problem polega na tym, że jak ktoś rozumie i dużo mówi po np. angielsku, to częściej łatwiej mu się rozmawia stosując takie angielskie podstawienia. Ja mówię w pracy po angielsku, i jak słucham siebie i kolegów mówiących później po polsku, to mnie czasem ciarki przechodzą. To slang, miszmasz językowy. Ale dla wtajemniczonych, to jest najszybsza komunikacja.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Ja mowie w pracy po angielsku (i slucham chinskiego), w domu po angielsku, na ulicy po angielsku i to forum to jedno z niewielu miejsc gdzie moge uzywac polskiego. Dobrze ze choc mysle jeszcze po polsku (czasami).

Z gory wiec przepraszam za brak polskich "ogonkow" ale tak jest po prostu latwiej i szybciej. Szczegolnie na amerykanskiej klawiaturze.

A co do zwrotow w jezyku angielskim to jest tak jak pisze Kubaman - czasem w ten sposob po prostu latwiej zrozumiec o co chodzi. To dlatego piszemy tu crop zamiast wycinek/obciecie czy jeszcze cos innego. Dlatego tez lepiej pisac czasem o np. sensor blooming niz o "wykwitaniu czujnika" (sprobuj potem przeszukac google wpisujac cos takiego zeby zlowic wiecej informacji nt tego zjawiska). Wiele rzeczy weszlo w ten sposob do ogolnie przyjetego slownika fotografii i myslez ze nie warto tego na sile zmieniac - tak jak CA zamiast ACh (aberracja chromatyczna). Niektore doczekaly sie polskich odpowiednikow - GO zamiast DOF.

EDIT: Dopisze jeszcze bo wlasnie do mnie dotarlo - Kubaman, sto lat, niezawodnego sprzetu i udanych polowan na zwierzaki z teleobiektywem!
    Ostatnio edytowane przez djtermoz ; 26-09-2005 o 21:04

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Niektore doczekaly sie polskich odpowiednikow - GO zamiast DOF.
    Bo to zysk: dwie litery zamiast trzech

Edit: pomyśl o kartach "Zwarta błyskawica". Popyt niesamowity byłby
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów