Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 112

Wątek: ile macie zdjęć i gdzie je trzymacie?

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    u mnie bedzie od 2003 wlacznie z 50 tysiecy, z czego bardzo nieliczne to JPEG-i.
    katalog Lightrooma z trzema glownymi folderami (rodzinne, plenery, kotlety), w obrebie plenerow mam podziala na lata, a potem z data i krotka nazwa miejsca (np. 09-08-25 lisboa). przy czym jak zgrywam dluzsze wyjazdy, to dziele albo na dni albo na miejsca (np. w ww. katalogu mam podkatalogi: sintra, peniche, obidos, lisboa, belem, ...).

katalog Lightrooma jest na innym fizycznie dysku niz samo repozytorium, do ktorego sie odnosi. backup katalogu i samych plikow na dysk zewnetrzny (na razie 640GB i starcza)

plyty DVD? od czasu, kiedy z liczacego raptem 3 lata nosnika nie udalo mi sie odzyskac polowy zdjec przestalem sie bawic. zbyt g* jakosci robia te nosniki, zeby trwonic na nie pieniadze.

Hmm, ciekawe...
    Ja mam płyty sprzed kilku lat i dają się odczytać bez najmniejszego problemu.
    Może to kwestia marki i jakości płyt (tak gdzieś czytałem), a ja prawie wyłącznie używałem Verbatim.
    Czyżby zapis magnetyczny na twardym dysku był pewniejszy, niż wypalanie plastiku na płytach ???
    Wydawałoby się, że zapis magnetyczny starzeje się najszybciej...
    Ja archiwizuję zdjęcia na hdd komputera, na hdd zewnętrznym i dodatkowo na płytach.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Hmm, ciekawe...
    Ja mam płyty sprzed kilku lat i dają się odczytać bez najmniejszego problemu.
    Może to kwestia marki i jakości płyt (tak gdzieś czytałem), a ja prawie wyłącznie używałem Verbatim.
    raczej tez jechalem na dobrych nosnikach, w desen solidny Verbatim (tzn. DataLife Plus, bo te tanie DataLife to szmelc), TDK, Philips, Ricoh. nie pamietam juz na czym byly jaja, no ale byly. i koniec tematu mi sie zrobil

Czyżby zapis magnetyczny na twardym dysku był pewniejszy, niż wypalanie plastiku na płytach ???
    dobre pytanie. z tym ze zakladam, ze majac zawsze dwie kopie danych jestem w miare bezpieczny. bylo nie bylo, szanse pojedynczej awarii sa niskie, a szanse podwojnej na tym samym dokladnie pliku znikome.

Wydawałoby się, że zapis magnetyczny starzeje się najszybciej...
    Ja archiwizuję zdjęcia na hdd komputera, na hdd zewnętrznym i dodatkowo na płytach.
    Pozdrówka
    w sumie to jak sobie policzylem ilosc plyd DVD, to to by jeszcze jakos oblecialo. liczac roczny "urobek" na poziomie nawet 80-90 GB, to wychodzi w granicac 2 x 20 nosnikow (zakladajac po 2 kopie). to by mi sie nawet chcialo to zrobic, choc by troche czasu pochlonelo...

przemysle sobie to. na zimne lepiej jednak dmuchac
    www albo tez flickr

Domyślnie

muflon... a po polsku możesz?
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja mam dokładnie tak jak kolega z pierwszego wątku. W kompie 320gb i zewnętrzny WD 320gb. Myślę jeszcze o drugim 320-500gb do laptoczka, bo się SuperDrive zepsuł
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nagor Zobacz posta
    muflon... a po polsku możesz?
    Nie mogę, system napisałby mi coś w rodzaju "niezrozumiała komenda" A poważnie, to są polecenia którymi pod Linuksem robi się dokładnie takie rzeczy. Po prostu wstukuję i się robi.

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Ile mam fotek to do końca nie wiem a w tej chwili nie sprawdzę. Kilkaset GB RAWów trzymam na dysku w komputerze, do tego backup przez TimeMachine i dodatkowo jeszcze rsync'iem na dyski zewnętrzne, które trzymam poza domem.
    Fotki do oglądania trzymam w JPEGach i przeglądam w iView Media Pro.
    Cały mój backup jest na pięciu HDD. Mam jakieś stare backupy na DVD ale dałem sobie z tym spokój bo za dużo z tym zabawy. Dyski twarde są teraz tak tanie, że DVD czy nawet Blue-Ray nie ma za bardzo sensu do dużej ilości danych.

Uzależniony

Domyślnie

Kilka lat już pstrykam to i zdjęć trochę się uzbierało. Kiedyś zostawiałem wszystko co popadnie a teraz zostawiam tylko te wybrane, najlepsze według mnie. Z całej sesji zostawiam kilka sztuk(te które wywołuję i te które trafiaja na strone)Archiwizuję zdjęcia na płytach cd i dvd. Na dvd wrzucam RAW+obrobionyTIFF+JPEG a na cd RAW. Najpierw nie przykładałem wagi do konkretnych nośników i dopiero jak zobaczyłem że zdjęcia z takich płyt jak tdk, mediastore, emtec poprostu mi poznikały zacząłem staranniej dobierać płyty. Od trzech lat "moje" DVD to VERBATIM SUPER AZO a CD to CD-R DIGITAL PHOTOS FUJIFILM i jak do tej pory nic z tymi nosnikami się nie dzieje złego. Planuję jeszcze w niedalekiej przyszłosci dokupić jakis zewnetrzny dysk i dodatkowo tam przechowywać.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    Kilka lat już pstrykam to i zdjęć trochę się uzbierało. Kiedyś zostawiałem wszystko co popadnie a teraz zostawiam tylko te wybrane, najlepsze według mnie...

Chyba tu jest sedno sprawy: mniejszą ilość danych można mniejszym nakładem sił i środków zabezpieczać.
    Na pewno większość naszych terabajtów zasługuje po prostu na skasowanie, o czym prawie nikt nie chce mysleć.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Na pewno większość naszych terabajtów zasługuje po prostu na skasowanie, o czym prawie nikt nie chce mysleć.
    Ja już mam to za sobą ))
    tyle że to trwało - na początek zostawało prawie wszystko
    pierwsze wykopki zrobiło jakąś 50% czystkę.
    kolejne wykopki pozostawiły jakieś 10 tysięcy zdjęć (z około 40 tys.)
    ostatnie wykopki - pozostało około 7000 i z tego co widzę - byłoby jeszcze co wywalić ale na szczęście już niewiele - może jakieś 10-20%
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Uzależniony

Domyślnie

Chyba tu jest sedno sprawy: mniejszą ilość danych można mniejszym nakładem sił i środków zabezpieczać.
    Pozdrówka
    No własnie, kiedyś żal mi było każdej fotki a teraz widze że i tak do tych starych gniotów nie bede wracał więc strata miejsca i bałagan się robi. Jak po sesji ze stu zrobionych zdjęć wybiorę pieć-osiem to i tak mnożąc przez ilość sesji to sporo po latach zostanie. A przynajmniej łatwiej cokolwiek znalezć i już nie trzeba się zastanawiać które wybrać.

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów