Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
Backup wg Chase'a Jarvisa(filmik jest imponujący :P)
Eeee tam. Pikus.

Wracajac do tematu.

W domu:
Laptop - tylko zdjecia "ostatnie" (no moze 2-3 ostatnie zrzuty karty) - po przebraniu idzie na NAS

NAS - kopia wszystkich zdjec

Komuter - kopia tego co na NASie (po ostatnim przegladzie zdjec i wywaleniu co niepotrzebne - naprawde tylko 110GB danych [zdjecia+domumenty])
CARBONITE - online backup ($55/rok za nielimitowana przestrzen dyskowa)

Raz w miesiacu (tudziez po powaznej rekonfiguracji) robie ORAZ DYSKU laptopa w razie jak mi dysk padnie, trzymam ostatnie 4 obrazy (kto wie, kto wie, zawsze jest do czego wrocic)

Wszystkie backupy robia sie automatycznie (full sync) z Latop -> NAS, z NAS <-> PC, PC -> CARBONITE.

Reasumujac:
Laptop (ostatnie zdjecia),
NAS -wszystkie zdjecia (+dane),
Komp - wszystkie zdjecia (+dane),
CARBONITE - wszystkie zdjecia online

Tak wiec mam 3 kopie zdjec (i pare MB dokumentow, ktorych nie che stracic).
W razie utraty NASa oraz KOMPA (pozar/powodz) mam zawsze backup online.

NAS to niestety "zwyczajny" HDD + siec - i mi sie ot nie podoba (niestety bez RAID 5 ciezko jest. Boje ze moze pasc - wiadomo elektronika/mechanika zawodzi).

Mysle nad wymiana NASa na cos bardziej przyjaznego otoczeniu: QNAP TS-419P Turbo NAS http://qnap.com/pro_detail_feature.asp?p_id=127.
RAID6 - przesada ale RAID5 w domu bedzie dobrze. Wlasnie szukam czegos do domu mniej wiecej odpowiedniak. Niestety na rynku urzadzen "domowych" jestem "cienias" - w pracy inne rozwiazania. Jak macie jakies urzadzenia na oku to z checia sie rozejrze (nie proponujcie tylko cholernie glosnych urzadzen "rack mount" - musi byc male - ciche, 4x hdd - raid5)