Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 112

Wątek: ile macie zdjęć i gdzie je trzymacie?

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja się pobawiłem trochę w backupowanie. Miałem wcześniej mało przyjemny incydent, kiedy to padła mi obudowa od dysku "cegiełki", na której miałem wszystkie dane, później wypadało się ubezpieczyć.

Teraz mam jedną kopię na notebook'u, na którym pracuję, jedną kopię całego systemu na cegiełce 1TB, osobną kopię programów, tekstur, wtyczek no i zdjęć oczywiście na cegiełce 1,5gb i przenośny dysk twardy 320gb, na który zgrywam na wyjazdach - na wypadek kradzeży / uszkodzenia komputera. Komputer trzymam w osobnej torbie, dysk razem z aparatem - w przypadku zaginięcia jednej z toreb/plecaków, nadal nie jestem pozbawiony zdjęć.

Płyt nie toleruję, przy obecnych cenach dysków przenośnych, nie opłaca się zgrywać po 4, czy tam ileś gigabajtów na płytę. Dyski są wygodniejsze i trudniejsze do unicestwienia, niż płyty.

Pozdrawiam.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań / Mogilno

Domyślnie

Ja na razie mam płyty, ale czekam aż przyjdzie zamówiony NAS. Będzie przynajmniej spokój z backupowaniem, bo kolekcja płyt się strasznie rozpycha

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Dobry backup to taki który robi się sam. A płyty niestety do tego nadają się średnio. Pomijam już jakość płyt/nagrania. I to mimo stosowania pewnych nośników składowanych z dala od słońca i innych czynników.
    Ostatnio w firmie walczyliśmy z płytami CD nagranymi ładnych parę lat temu, wyjętymi z sejfu. Same TDK lub Verbatim a nie badziew noname. Powiem tylko że około 30% danych w śmieci.
    W czysto biznesowych rozwiązaniach odchodzi się od taśm, (których żywotność też jest ograniczona) w najgorszym wypadku na rzecz bibliotek taśmowych (poza zasięgiem cenowym usera domowego, do tego jak brakuje pojemności zaczyna się problem) czy macierzy backupowych (jak brakuje miejsca wpinamy następny dysk i zabawa trwa/z czasem backupu dzieki FC i SSD problem w zasadzie nie istenieje).
    Dla nas odpowiednikiem będzie NAS z minimum 2 dyskami w RAID-zie.
    Pomysł z Blue-Ray fajny, pewnie zamówią sobie do roboty nagrywarkę na próbę, ale o żywotność takiego backupu mam poważne obawy. W końcu technologia produkcji nośników nie zmieniła się tak bardzo, za to gęstość danych i owszem.
    Swoją droga szkoda, że zdjęcia nie chcą się pakować tak jak bazy SQL-owe
    Póki co w pracy postawiliśmy serwer backupowy w innej strefie ogniowej(poza innymi zabezpieczeniami), a w domu mam Qnapa 109II i sobie chwalę. Pewnie niedługo zamienię na coś z serii 200.
    7D/400D/C 10-22/C 24-105 L IS/C 100-400 L IS/430EX/Sherpa 600R/oraz wyrób statywopodobny

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alfsky Zobacz posta
    Pomysł z Blue-Ray fajny, pewnie zamówią sobie do roboty nagrywarkę na próbę, ale o żywotność takiego backupu mam poważne obawy. W końcu technologia produkcji nośników nie zmieniła się tak bardzo, za to gęstość danych i owszem.
    Zmienia się, zmienia. Materiał, z którego wykonane są nośniki to już nie to samo co na CD-R. Okazuje się, że odpowiednie płytki BD są w stanie przetrzymać dane w kontrolowanych warunkach przez okres 500 lat. Wystarczy 20 lat, bo najpóźniej po takim czasie z rynku znikną czytniki BD, a jeśli nawet sobie taki gdzieś przechowamy, to nie będzie go do czego podłączyć, bo SATA też odejdzie w niepamięć...

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Wystarczy 20 lat, bo najpóźniej po takim czasie z rynku znikną czytniki BD, a jeśli nawet sobie taki gdzieś przechowamy, to nie będzie go do czego podłączyć, bo SATA też odejdzie w niepamięć...
    I to jest największy problem naszych czasów. Ciekawe czy ktoś ma jeszcze w domu stacje 5,25cala...
    7D/400D/C 10-22/C 24-105 L IS/C 100-400 L IS/430EX/Sherpa 600R/oraz wyrób statywopodobny

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alfsky Zobacz posta
    I to jest największy problem naszych czasów. Ciekawe czy ktoś ma jeszcze w domu stacje 5,25cala...
    W domu nie, ale w piwnicy nie jedną Ba, nawet starsze wynalazki.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Backup wg Chase'a Jarvisa(filmik jest imponujący :P)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Backup wg Chase'a Jarvisa(filmik jest imponujący :P)
    Eeee tam. Pikus.

Wracajac do tematu.

W domu:
    Laptop - tylko zdjecia "ostatnie" (no moze 2-3 ostatnie zrzuty karty) - po przebraniu idzie na NAS

NAS - kopia wszystkich zdjec

Komuter - kopia tego co na NASie (po ostatnim przegladzie zdjec i wywaleniu co niepotrzebne - naprawde tylko 110GB danych [zdjecia+domumenty])
    CARBONITE - online backup ($55/rok za nielimitowana przestrzen dyskowa)

Raz w miesiacu (tudziez po powaznej rekonfiguracji) robie ORAZ DYSKU laptopa w razie jak mi dysk padnie, trzymam ostatnie 4 obrazy (kto wie, kto wie, zawsze jest do czego wrocic)

Wszystkie backupy robia sie automatycznie (full sync) z Latop -> NAS, z NAS <-> PC, PC -> CARBONITE.

Reasumujac:
    Laptop (ostatnie zdjecia),
    NAS -wszystkie zdjecia (+dane),
    Komp - wszystkie zdjecia (+dane),
    CARBONITE - wszystkie zdjecia online

Tak wiec mam 3 kopie zdjec (i pare MB dokumentow, ktorych nie che stracic).
    W razie utraty NASa oraz KOMPA (pozar/powodz) mam zawsze backup online.

NAS to niestety "zwyczajny" HDD + siec - i mi sie ot nie podoba (niestety bez RAID 5 ciezko jest. Boje ze moze pasc - wiadomo elektronika/mechanika zawodzi).

Mysle nad wymiana NASa na cos bardziej przyjaznego otoczeniu: QNAP TS-419P Turbo NAS http://qnap.com/pro_detail_feature.asp?p_id=127.
    RAID6 - przesada ale RAID5 w domu bedzie dobrze. Wlasnie szukam czegos do domu mniej wiecej odpowiedniak. Niestety na rynku urzadzen "domowych" jestem "cienias" - w pracy inne rozwiazania. Jak macie jakies urzadzenia na oku to z checia sie rozejrze (nie proponujcie tylko cholernie glosnych urzadzen "rack mount" - musi byc male - ciche, 4x hdd - raid5)

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    W domu nie, ale w piwnicy nie jedną Ba, nawet starsze wynalazki.
    Hehe, też mam trochę takiego złomu w piwnicy, ale wątpię, żeby dało się to gdziekolwiek podpiąć, nie wspominając o poprawnym działaniu...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    CARBONITE - online backup ($55/rok za nielimitowana przestrzen dyskowa)
    Z ciekawości, interesowałeś się ile czasu trwałoby pełne odtworzenie backupu po totalnej awarii...? Dla 500 GB zdjęć i łącza 10 Mbps potrzebny jest prawie tydzień.

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    Mysle nad wymiana NASa na cos bardziej przyjaznego otoczeniu: QNAP TS-419P Turbo NAS http://qnap.com/pro_detail_feature.asp?p_id=127.
    Używam w domu Qnap TS-639Pro. Dla 6 dysków 7200 rpm pożera mi 80 W. W stanie spoczynku kilkanaście W. Jeżeli chcesz ciszej i oszczędniej, to chyba warto rozważyć taki NAS na dyski 2,5".
    Ostatnio edytowane przez quail ; 25-08-2010 o 10:33 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Jak zrobić kopie zapasową z raw-ów zmodyfikowanych w lightroom-ie żeby można było na wypadek awarii przywrócić raw-y + ich obróbka?Może da się jakoś wyeksportować obrobione raw-y? Jeżeli tak to jak później wczytać je do lightroom?

Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów