Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
u mnie bedzie od 2003 wlacznie z 50 tysiecy, z czego bardzo nieliczne to JPEG-i.
katalog Lightrooma z trzema glownymi folderami (rodzinne, plenery, kotlety), w obrebie plenerow mam podziala na lata, a potem z data i krotka nazwa miejsca (np. 09-08-25 lisboa). przy czym jak zgrywam dluzsze wyjazdy, to dziele albo na dni albo na miejsca (np. w ww. katalogu mam podkatalogi: sintra, peniche, obidos, lisboa, belem, ...).

katalog Lightrooma jest na innym fizycznie dysku niz samo repozytorium, do ktorego sie odnosi. backup katalogu i samych plikow na dysk zewnetrzny (na razie 640GB i starcza)

plyty DVD? od czasu, kiedy z liczacego raptem 3 lata nosnika nie udalo mi sie odzyskac polowy zdjec przestalem sie bawic. zbyt g* jakosci robia te nosniki, zeby trwonic na nie pieniadze.

Hmm, ciekawe...
Ja mam płyty sprzed kilku lat i dają się odczytać bez najmniejszego problemu.
Może to kwestia marki i jakości płyt (tak gdzieś czytałem), a ja prawie wyłącznie używałem Verbatim.
Czyżby zapis magnetyczny na twardym dysku był pewniejszy, niż wypalanie plastiku na płytach ???
Wydawałoby się, że zapis magnetyczny starzeje się najszybciej...
Ja archiwizuję zdjęcia na hdd komputera, na hdd zewnętrznym i dodatkowo na płytach.
Pozdrówka