Dopiero zaczynam swoja przygodę z fotografią i mam pytanie odnośnie przechowywania zdjęć.
- W jakiej rozdzielczość i o jakiej wartość DPI posiadacie swoje fotografie (JPG) przechowywane na dysku??
Ostatnio edytowane przez worlder ; 05-03-2010 o 12:31
DPI nie ma żadnego znaczenia. A rozdzielczość - przechowuję w maksymalnej bo nigdy nie wiadomo do czego może się przydać.
Poza tym na płytach trzymam RAWy ze zrobionych zdjęć i parę razy naprawdę to się przydało.
300gb na xp,filmy,muze i inne *******ki + fotki z zoneczki aparatu + moje 2 robocze 80 gb w pececie + zew. e-sata 1,5T Verbatim podzielone na 2 partycje z czego jedna to archiwum a druga kopia-backup.
Mam cos kolo 60 plyt,ale kilka pierwszych juz sie nie chce otwierac. Dlatego przeszedlem na zew.hdd. Zgrywac cd zaczalem jednak juz przed 3-ma laty,dlatego tylko kilka katalogow padlo. Nic wartosciowego.
C-40D + C-BG E2N + C-EF50 f1.4 + C-EFS17-55 f2.8 IS USM + C-EF24-105 f4L IS USM + C-EF70-200 f2.8L IS USM + Speedlite 430EX+580EX + 2xSanDisk-III 4gb + Lowe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8L)
Ja mam na PC jakieś 350GB zdjęć z 4 lat. Jpegi i wyselekcjonowane rawy. Zdjęcia są w katalogach ponumerowanych w ten spsób -rokmiesiacdzien_nazwa wydarzenia. Do zwykłego przeglądania i ewentualnego kasowaniu wcześniej zrobionych RAWów służy Picasa.
Kopie mam dwie: jedną na zew 3,5" (raw + jpeg) oraz na zewnętrznym 2,5" (same jpegi) który leży obok PS3 podpięty przez USB do prezentacji i oglądania na plaźmie w salonie.
Ale mam nową koncepcję:
- kopia na 1,5TB dysku 3,5 który będzie archiwizowny np co pół roku, ale za to będzie leżał poza miejscem zamieszkania (raw + jpeg)
- kopia na zew 2,5" (same jpegi) - przenośna , np do zabrania z laptopem
- kopia na dysku 3,5" maksymalnie dużym włożonym w obudowę hdd z możliwością podpięcia do sieci tak aby łatwo przerzucać nowe zdjecia z PCta, który będzie przy PS3 podpięty USB , główne przeznaczenie to prezentacje, backup przy okazji
chyba starczy
p.s. z płytami DVD dawno dałem sobie spokój, ale dwustronny blueray może to zmienić
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
800x533 bez DPI. Chcesz wiedzieć dlaczego?
1) RAWy konwertuję do TIFF, obrabiam i zostawiam w TIFF, jako JPG zapisuję tylko wersje "do internetu" czyli max 800 pikseli na dłuższym boku
2) DPI = http://foto.recenzja.pl/Subjects-ind...pageid-41.html . DPI to wymiar fizyczny zdjęcia, z miniaturek "do internetu" nie robię odbitek, więc mnie ich DPI nie obchodzi.
wszystko trzymam na HDD'kach zewnętrznych, płyty to nośnik bardzo zawodny. Tylko RAW'y, a z czasów starożytnych trzymam negatywy (oczywiście wszystkie skanowane w fotolabie 2000x3000 bo w pracy miałem taką możliwość za free). Nie jestem kolekcjonerem TB'ów, trzymam tylko to co potrzebuję
Pozdro
Canon 40D+grip, Canon 24-70 f/2.8 L, Canon 70-200 f/2.8 L IS, Canon 100mm f/2,8 L IS Macro, Falcon 8mm Fish-eye, Canon 580EXII, Manfrotto 055XPROB + głowica 488RC2 + Tamrac Expedition 6
Coś w temacie. Gdyby ktoś zastanawiał się nad tym który dysk 1 TB 3,5 cala wybrać, spójrzcie na mój test: http://fotoblog.zowsik.com/2010/02/k...test-5-dyskow/
Fotki trzymam na DROBO. W tej chwili trzymam w nim 4 x 500GB, co daje mi ok 1.3 TB dostepnej pamieci. Planuje wiec wymiane na wieksze dyski.
Bardzo polecam ten sprzet, choc tani nie jest.
Zewnętrzny dysk Seagate 500gb usb 2.0. Zapełniony w 90%.