Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 112

Wątek: ile macie zdjęć i gdzie je trzymacie?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KubaZowsik Zobacz posta
    Coś w temacie. Gdyby ktoś zastanawiał się nad tym który dysk 1 TB 3,5 cala wybrać, spójrzcie na mój test: http://fotoblog.zowsik.com/2010/02/k...test-5-dyskow/
    -> http://www.xbitlabs.com/articles/sto...d-roundup.html
    www albo tez flickr

Awatar szymozor
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

Ja powiem ze mam jakies 10 Gb zdjec, fakt mam troche bajezlku, bo nie segreguje az tak mocno datami itp, ale jak cos trzeba to potrafie znalezc dziele je po prostu na kategerie i typy, zalezy jaka okazja to robie w jpg badz RAW, jak jakis zwykly wypad to jpg, a jak cos ambitniejszego to RAW, i to zrzucam tylko te najlepsze,(obrobiony+orginal) i tak o, w niedalekiej przyszlosci jakis dysk do tego
    http://www.thesimon.fotolog.pl

Canon 20D C 50mm 1.8 T 28-80mm 3.5-5.6
    Nissin di622

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Tak się zastanawiam czy w przypadku gdy biblioteka zdjęć nie jest jakaś przeogromna (wybrane RAWy) i liczona jest w dziesiątkach GB to dobrym rozwiązaniem nie będzie dysk SSD. Jak zaliczy glebę :-) to raczej mu się nic nie stanie.
    Kilka dni temu robiłem porządek ze zdjęciami i jeden z moich 500GB dysków (zdjęcia na nim to 20GB) w obudowie usb uległe małemu wypadkowi. W trakcie pracy został pociągnięty kabel zasilający, który po wyrwaniu z gniazdka wywalił obudowę, która zaliczyła glebę z 10cm - stała pionowo na podłodze.
    Po tym wszystkim dysk padł, nie pomogła wymiana elektroniki. Jedyne co mi zostało to promocja w Ontracku na odzysk zdjęć za jedyne 900 zł :-(
    Dlatego zastanawian się jeszcze nad dodatkowym (w stos. do kopi na tradycyjnym dysku) dyskiem na SSD. Taki 64GB za ok 500 zł obecnie zapełniłbym w 50%.
    Ciekawe tylko jak taki dysk trzyma dane jak się go dłuuugo nie podpina do komputera.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Domyślnie

Ja mam pytanie dotyczące trzymania zdjęć "rodzinnych", które nie są poddawane większej obróbce i głownie są przenaczone do oglądania na komputerze. W takim układzie nie są zapisywane w tiff'ie 16bit, ale w JPG.

Teraz zasadnicze pytanie o kompresję - jest jakas zauważalna różnica w zapisie JPG z jakością 12 i 10? Jak zapisujecie tego typu zdjęcia?
    puszki + szkła + inne graty

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Porównaj sam. Zapisz jedno w 10, drugie w 12, otwórz oba w jednym dokumencie w PS i zinwigiluj na dużym powiększeniu. Kompresja JPG jest bardzo subiektywna - zależy od wielu czynników i artefakty na każdym zdjęciu będą inne.

Domyślnie

micles, tak też robiłem i w sumie nie widzę różnicy, a jednak waga idzie dużo w dół.
    puszki + szkła + inne graty

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja zapisuję od 7 do 10, w zależności od tego jak bardzo mi na zdjęciu zależy. Ale RAWy trzymam.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

W temacie wątku głównego - pliki (tylko JPEG) zajmują mi 43,5 GB. Dysk + kopia na drugi dysk w tym samym PC + kopia na dysk zewnętrzny.

"Pobocznie" spytam o coś takiego: RAW wołany do JPEG to JPEG w okolicach 7-13 MB z 50D. A może po tak zwaną "jasną cholerę" trzymam JPEG "full size"? Do oglądania na PC + czasami do wywołania zazwyczaj 15x10 (max A4) może zmniejszać? Do jakiego rozmiaru?
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

do ((15x10 (max A4)) / (2,54cm/dpi)) x 300dpi

Dopiero zaczyna Awatar GoRo3
    Miasto
    In the neverland

Domyślnie

Witam
    Chciałbym coś wnieść do tematu dotyczącego trwałości naszych nośników.
    Cytat Zamieszczone przez Focus Maj 20105/176 Artykuł o nazwie "Informacja zagrożona wyginienięciem" przeredagowana z NewScientist autor;Michael le Page, Tom Simonite
    ...Centra danyc wypełnione serwerami i twardymi dyskami to dzisiejsze skarbnice wiedzy. Niestety, jeśli zabraknie prądu informacja może bardzo szybko "wyparować"... ...Tawrde dyski nigdy nie miały służyć do przechowywania danych przez długi czas- nigdy nie poddawano ich testom, takim jakie przeprowadza się, by oszacować trwałość innych nośników danych np. płyt CD. ...,przyznaje że nie miał żadnych problemów z dostępem do danych z uruchomionego niedawno 456-megabajtowego dysku, używanego po raz ostatni na początku lat 80. XXw... ...Wynia z nich najtrwalszymi dyskami optycznymi są nagrywalne płyty CD-R z warstwą odblaskową ze złota zawierająca pigment o nazwie ftalocyjanina w warstwie ochronnej lakieru. "Poprawnie nagrana płyta tego typu powinna wytrzymać przynajmniej sto lat- w przypadku innych płyt trwałość szacujemy zaledwie na 5-10lat"... ...Zyskujące ostatnio coraz większą popularność pamięci flash są jeszcze mniej trwałe od twardych dysków.... ...Jeden z producentów przestrzega użytkowników, by nie ufali tego typu pamięciom dłużej niż przez 10 lat...
    Są to wybrane fragmeny obszernego artukułu, i zalecam przeczytanie go w całości. Wnosi wiele ciekawych informacji na temat tego co może nas czekać gdy coś w naszej cywilizacji pójdzie nie tak.

Pozdrawiam
    GrzeŚ
    R.I.P. Canon EOS400D + Sigma 24-60 f:2,8 EX DG + ef 50mm f1:1,8 MKII + Tamron 55-200mm f1:4-5.6 Di II MACRO+ Grip JENIS C400DP + plecak Lowepro R.I.P

Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów