Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Tamron 28-75MM F/2.8 XR Di LD (IF) i Tamron 17-35MM F/2.8-4 Di LD (IF)

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No więc poczytałem conieco na http://www.dpreview.com i mam nadzieję że ta wakacyjna przerwa w dostępności rzeczywiście oznaczała jakieś porządki w QC, bo jeśli nie to doprawdy nie wiem co myśleć. Niektóre sample przyprawiają o histeryczny śmiech.
    Jeśli chodzi o ceny to za jakiś czas (tak mniej więcej jak dociułam ile potrzebuje) będe miał możliwość zakupienia sprzętu w USA. Podobno http://www.bhphotovideo.com to dobry sklep tak więc licze że w przypadku jakiś problemów jakościowych da się to załatwić. Jeśli nie to zostanie kalibracja. No chyba że do godziny "zero" pojawi się coś lepszego, pewniejszego i w podobnej cenie.
    Ostatnio edytowane przez LFB ; 28-09-2005 o 21:04

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    Podobno http://www.bhphotovideo.com to dobry sklep tak więc licze że w przypadku jakiś problemów jakościowych da się to załatwić.
    Da sie. Tylko czy stac cie na wysylke do USA w te i z powrotem oraz ewentualne przepychanki z Urzedem Celnym?

A o temacie kalibracji zapomnij - jakis dziwny mit wyjatkowych onanistow.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A o temacie kalibracji zapomnij - jakis dziwny mit wyjatkowych onanistow.
    Tak a ilu to bywalców forum kalibrowało swoje elki kiedy na topie były testy FF/BF ? :wink:

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    Tak a ilu to bywalców forum kalibrowało swoje elki kiedy na topie były testy FF/BF ? :wink:
    Nie da sie policzyc ale malutko. Tamrona jeszcze mniej.
    BF/FF to wina body wiec nie ma sensu kalibrowanie obiektywu ani body pod konkretny obiektyw. Ani tym bardziej wspominac o FF/BF w watku poswieconym obiektywom .

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Jestem na kupnie tamronka 28-75. Czy ktoś może strzelić fotke z tego i z kita dla porównania ostrości? Z góry dziękuję
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Domyślnie

Nie da sie policzyc ale malutko. Tamrona jeszcze mniej.
    BF/FF to wina body wiec nie ma sensu kalibrowanie obiektywu ani body pod konkretny obiektyw. Ani tym bardziej wspominac o FF/BF w watku poswieconym obiektywom .
    Vitez, mijasz się mocno z prawdą.
    Prosiłbym byś nie wprowadzał ludzi w błąd takimi kategorycznymi stwierdzeniami, wyssanymi z palca.

BF/FF odnosi się ZAWSZE do konkretnej kombinacji danych egzemplarzy BODY/OBIEKTYW. Z jednym egzemplarzem danego obiektywu dana puszka moze miec bf/ff, z innym nie. Wynika to z faktu ze obiektywy rowniez mają rozrzut w ustawieniach płaszczyzny AF.
    Przykladowo to samo body 20D moze miec mocny BF z jedną wersją 85mm/1.8 i lekki FF z inną wersją tego szkła (przypadek znany z autopsji).
    Mimo że 85/1.8 to obiektyw używany w serwisach canona jako wzorcowy.

Mozliwości korekcji tego problemu są dwojakie:
    - kalibracja body z konkretnym obiektywem za pomocą Canon EOS Adjustment Software, o czym bylo już na forum
    - kalibracja samego obiektywu (przeusnięcie plaszczyzny AF) poprzez przespawanie odpowiednich styków w ukladach scalonych obiektywu.
    Wtedy kalibrowany jest sam obiektyw, niezależnie od body.

Nie zamierzam wchodzic w dalszą polemikę na ten temat. Zapraszam do serwisu na Żytniej na zaplecze. Tam usłyszysz to samo a być może będziesz miał rownież okazję popatrzeć jak to się robi.

Po kilku wizytach w serwisie i kilku godzinach na zapleczu jestem bogatszy o wiele doświadczeń (rownież o to jakich serwisantow unikać a do jakich walić jak w dym). Ale najważniejsze że cały sprzęt z powrotem ostrzy jak należy

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Amber ; 29-09-2005 o 18:56
    Wind i ...ciągłe wydatki...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amber
    Vitez, mijasz się mocno z prawdą.
    Prosiłbym byś nie wprowadzał ludzi w błąd takimi kategorycznymi stwierdzeniami, wyssanymi z palca.
    Nie mijam sie z prawda.
    Watkow na temat FF/BF na forum bylo tak wiele ze nie ma sensu sie powtarzac, ja zrobilem tylko ogolne podsumowanie (na zasadzie - lusterko od ustawiania AF jest w body a nie w obiektywie ).
    Twoje podsumowanie rowniez dotyka troche tego problemu ale rowniez nie jest dokladne.
    Kto chce dowiedziec sie dokladniej - znajdzie wszystko w archiwum.
    Aha - serwisu na Żytniej radzilbym nie podawac jako wyroczni zwazywszy na przejscia kilku naszych kolegow z forum z ich skutecznoscia "kalibrowania" FF/BF (poszukaj postow p13ka na przyklad ) - tak wiec rowniez radze nie wprowadzac w blad.

Domyślnie

Nie mijam sie z prawda.
    Watkow na temat FF/BF na forum bylo tak wiele ze nie ma sensu sie powtarzac, ja zrobilem tylko ogolne podsumowanie (na zasadzie - lusterko od ustawiania AF jest w body a nie w obiektywie ).
    Twoje podsumowanie rowniez dotyka troche tego problemu ale rowniez nie jest dokladne.
    Kto chce dowiedziec sie dokladniej - znajdzie wszystko w archiwum.
    Aha - serwisu na Żytniej radzilbym nie podawac jako wyroczni zwazywszy na przejscia kilku naszych kolegow z forum z ich skutecznoscia "kalibrowania" FF/BF (poszukaj postow p13ka na przyklad ) - tak wiec rowniez radze nie wprowadzac w blad.

Vitez,
    wlasnie przez problemy na Zytniej musialem poznac troche lepiej gdzie i co się kalibruje. P13ka byl tylko przy kalibrowaniu za pomocą software, ja rownież mialem "przyjemność" widzieć jak sie kalibruje sam obiektyw, co jak widze dla Ciebie jest zupelnie nowością.
    Moje podsumowanie jest konkretne i dokladne - obejmuje rownież aspekt rozbieżności w obiektywach, czemu wczesniej ewidentnie zaprzeczyles.
    Dalej będziesz pisał głupoty czy moze razem wybierzemy sie do serwisu zebys zobaczyl "dokladnie" pełny aspekt?
    Konkret Vitez, konkret. A nie dezinformacja.
    Ostatnio edytowane przez Amber ; 29-09-2005 o 19:29

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Stop przemocy

Uprzejmie proszę o nie rozlewanie krwi z mojego powodu.
    O kalibracji obiektywów, a konkretnie Tamronów wiem tyle ile osatnio wyczytałem. Zarówno na fredmiranda jak i forum dpreview wielu użytkowników pisało że świerzo zakupione obiektywy zdażały się mydlane, ale po odesłaniu do serwisu tamrona z prośbą o rekalibrację otrzymywali po tygodniu obiektywy którymi można się było golić :-P Jedna osoba pisała że wysyłała dwa razy, po pierwszej wysyłce poprawili ostrość ale okazało się że jest spory FF, więc osoba ta wysłała raz jeszcze z prośbą o korektę FF i otrzymała super działający obiektyw.
    Swoją drogą wszyscy o serwisie Tamrona wypowiadają się bardzo dobrze, podobno uczynny i robi co może żeby klient był happy (tyle że to może tyczyć się tylko Tamron USA).
    Ostatnio edytowane przez LFB ; 29-09-2005 o 21:14

Domyślnie

O tym pisalem. Oprocz kalibracji body, jest mozliwość kalibracji samego obiektywu w serwisie producenta, niezależnie od body.
    I jesli ktos ma zestaw z ktorego tylko jeden obiektyw "odbiega" od reszty, powinien się zastanowić nad tą opcją.
    Nie ma sensu w takim wypadku ruszać puszki bo można "zrobić sobie kuku" we współpracy z innymi szkłami.
    Warto żeby użytkownicy forum wiedzieli ze jest taka możliwość.

Pozdrawiam

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów