Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Publkiowanie fotek w necie

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie Publkiowanie fotek w necie

- zwracam sie z prosba do doswiadczonych kolegow-kolezanek o informacje dotyczace publikowania zdjec w necie taki maly przewodnik dotyczacy wszytkich prawidel jak i tez samego wykonania , zamierzam swoje fotki zaczac wrzucac na plfoto!

z gory dzieki!
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie Re: Publkiowanie fotek w necie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek
    - zwracam sie z prosba do doswiadczonych kolegow-kolezanek o informacje dotyczace publikowania zdjec w necie taki maly przewodnik dotyczacy wszytkich prawidel jak i tez samego wykonania , zamierzam swoje fotki zaczac wrzucac na plfoto!
    z gory dzieki!
    Troszke nie rozumiem o jaki to przewodnik chodzi, ale spróbuję pomóc:
    - robisz zdjęcie
    - zgrywasz z aparatu do kompa
    - dostosowujesz do wymogów danego serwisu (waga, wielkosc pliku)
    - jesli chcesz, to mozesz fotke wykadrowac, poprawic jakosc, dodac jakies efekty lub usunąć inne efekty, ale to nie jest konieczne
    - ładujesz fotke za pomocą opcji "dodaj zdjęcie" na serwis (UWAGA: w zagranicznych serwisach może to brzmieć "Add Photo" lub podobnie)
    - nastepne kilka dni chodzisz opromieniony sławą posiadania fotki w jakims TOP-ie lub inszym Rankingu
    - powtarzasz całą procedurę od początku... i znowu... i znowu...

Z moich doswiadczeń wynika, że przestawienie kolejności powyzszych czynności daje raczej marne efekty.
    Jakby co to chetnie odpowiem na bardziej szczegolowe pytania.
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto
    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

niezrozumiales chodzilo mi bardziej o procedure obrobki takich zdjec!
    co zrobic by ich nie zniszczyc i nie potracic szczegulow, ostatnioprzeczytalem ze przed zmniejszeniem nalezy obraz lekko zmiekczyc a potem dopiero wyostrzyc!

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

niezrozumiales chodzilo mi bardziej o procedure obrobki takich zdjec!
    co zrobic by ich nie zniszczyc i nie potracic szczegulow, ostatnioprzeczytalem ze przed zmniejszeniem nalezy obraz lekko zmiekczyc a potem dopiero wyostrzyc!
    Doskonale Cie zrozumiałem, ale pytanie zadales tak ogolne i nieprecyzyjne, ze nie moglem sie powstrzymac zeby troszke nie zazartowac
    Nie ma zasady ogolnej ktora by mozna zastosowac do wszystkich fotek. Sa rozne techniki, pomiedzy ktorymi wybierasz, ale trzeba duzo wyczucia bioracego sie z doswiadczenia - czyli musisz probowac i uczyc sie na wlasnych i cudzych bledach. Ucz sie obslugi PS-a, kombinuj, próbuj... Wrzuc cos na plfoto i zapodaj linka to z przyjemnoscia skomentuję
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto
    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

PSa to obsluguje z zamknietymi oczami - ale nigdy nie pracowalem na takich malenstwach, codziennie obrabiam przy retuszu 16mpix pliki dlatego nie mam doswiadczenia w tym kierunku!

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

PSa to obsluguje z zamknietymi oczami
    A ja patrzę na to co robie...

ale nigdy nie pracowalem na takich malenstwach, codziennie obrabiam przy retuszu 16mpix pliki dlatego nie mam doswiadczenia w tym kierunku!
    Zapewniam ze to zadna roznica - na malych fotkach pracuje sie moze nawet wygodniej, bo miesci sie cała na ekranie.
    Jesli znasz PS-a to pozostaje Ci "tylko" uruchomic wyobraznie, wrazliwosc, poczucie estetyki... PS to tylko narzędzie, czasem bywa przydatne, ale generalnie to najpierw trzeba zrobic dobre zdjecie, a potem martwić sie o jego obrobke.
    Poprosze o konkretne pytania, przykłady itp, wtedy moze bede mogł Ci jakos pomóc.
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto

Uprawnienia umieszczania postów