Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: PROBLEM - CANON EOS 40D + lampa SPEEDLITE 430 EX II

Mieszany widok

Exclamation PROBLEM - CANON EOS 40D + lampa SPEEDLITE 430 EX II

Witam.
    Mam taki problem z zestawem Canon 40D + lampa C 430 EX II:
    w czasie robienia zdjęcia z lampa, wyzwalany jest blysk z pena moca. na wyswietlaczu lampy pokazuje, ze wlaczony jest tryb TTL. przed "awarią" wszystko dzialalo znakomicie, a na wyswietlaczu widoczny był napis ETTL. w czasie proby wejscia w menu sterowanie lampa-> Nastawy lampy wbudowanej pojawia się informacja ze podlaczona jest zewnętrzna lampa blyskowa. a w czasie wejscia w nastawy lampy zewnetrznej pojawia się napis "niezgodna lampa blyskowa lub wylaczone zasilanie lampy" choc oczywiscie zasilanie jest wlaczone i akumulatory naladowane w 100%. Styki sa czyste, ale dla pewnosci jeszcze je przeczyscilem. I dalej to samo. Tak jakby lampa byla, ale aparat nie ma z nia pelnej komunikacji. Wyzwala jedynie blysk z pelna moca. Oczywiscie lampa nie zaliczyla upadku czy czegos w tym stylu, podobnie zreszta jak aparat. W sobote robilem ostantnie zdjecia i wszystko dzialalo jak nalezy, dzis dziala jak to opisalem wyzej. Aha, gdy naciskam przycisk "MODE" zmienia sie na tryb manualny.

Prosilbym o pomoc, czy ktos mial podobna usterke i co z tym dalej zrobic...

edit: nie dziala takze przyisk FEL oraz podswietlenie autofokusa

przepraszam jednoczesnie za brak polskich znakow, angielski win...
    Ostatnio edytowane przez Proca ; 11-12-2009 o 00:07
    pozdrawiam, Proca

Canon 40D + Sigma 17-70 DC Macro+ Sigma 70-200 HSM + Canon 50 1.8 + Speedline 430 EX II + filtry i dużooo zapału ;D

Coś już napisał Awatar RedWine
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

jaki masz soft w puszce wgrany ?

RedWine and D'SLR
    CxD + kilka szkiełek i klamot ...

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

wygląda na błędy w komunikacji/połaczeniu lampa-body, najpierw czyszczenie styków, potem sie zobaczy
    sorry, nie doczytałem, że już czysciłes;-) ale w moim wypadku pomaga (czysty spirytus) na styki (pamietaj;-)) nie w gardło.
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 10-12-2009 o 20:29
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RedWine Zobacz posta
    jaki masz soft w puszce wgrany ?
    firmware 1.1.1
    pozdrawiam, Proca

Canon 40D + Sigma 17-70 DC Macro+ Sigma 70-200 HSM + Canon 50 1.8 + Speedline 430 EX II + filtry i dużooo zapału ;D

Coś już napisał Awatar RedWine
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

słyszałem o problemach w komunikacji 40D -- 430 EXII w TTL ale przy 1.0.8 ale po wgraniu 111 , wszystko było ok. , sprawdx jeszcze na inne puszvce

RedWine and D'SLR
    CxD + kilka szkiełek i klamot ...

Domyślnie

wlasnie o to chodzi,ze pol roku sprzecik smigał bez problemu ;/ sprawdze na innej puszcze, ale puki co prosze o ew porady
    pozdrawiam, Proca

theorema_07
    Guest

Domyślnie dokładnie taki sam problem.

Cytat Zamieszczone przez Proca Zobacz posta
    Witam.
    Mam taki problem z zestawem Canon 40D + lampa C 430 EX II:
    w czasie robienia zdjęcia z lampa, wyzwalany jest blysk z pena moca. na wyswietlaczu lampy pokazuje, ze wlaczony jest tryb TTL. przed "awarią" wszystko dzialalo znakomicie, a na wyswietlaczu widoczny był napis ETTL. w czasie proby wejscia w menu sterowanie lampa-> Nastawy lampy wbudowanej pojawia się informacja ze podlaczona jest zewnętrzna lampa blyskowa. a w czasie wejscia w nastawy lampy zewnetrznej pojawia się napis "niezgodna lampa blyskowa lub wylaczone zasilanie lampy" choc oczywiscie zasilanie jest wlaczone i akumulatory naladowane w 100%. Styki sa czyste, ale dla pewnosci jeszcze je przeczyscilem. I dalej to samo. Tak jakby lampa byla, ale aparat nie ma z nia pelnej komunikacji. Wyzwala jedynie blysk z pelna moca. Oczywiscie lampa nie zaliczyla upadku czy czegos w tym stylu, podobnie zreszta jak aparat. W sobote robilem ostantnie zdjecia i wszystko dzialalo jak nalezy, dzis dziala jak to opisalem wyzej. Aha, gdy naciskam przycisk "MODE" zmienia sie na tryb manualny.

Prosilbym o pomoc, czy ktos mial podobna usterke i co z tym dalej zrobic...

edit: nie dziala takze przyisk FEL oraz podswietlenie autofokusa

przepraszam jednoczesnie za brak polskich znakow, angielski win...
    Witam , mam dokładnie taki sam problem. Aparat działał bezawaryjnie z lampą ponad rok i nagle taki efekt...
    Czy może ktoś pomoc?

Thea

Coś już napisał Awatar krzysiek13
    Miasto
    Iława / Poznań

Domyślnie

Spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne aparatu. Kolega miał podobny problem z 40D i 580EXII i ten zabieg u niego zadziałał.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

u mnie znowu był inny problem i nie koniecznie z 430 ex ale po wielokrotnym zakładaniu i ściąganiu lampy musiałem po jakimś czasie podgiąć sanki ponieważ nie wszystkie styki działały

Domyślnie

Po wielu wielu miesiącach coś mnie tknęło i rozkręciłem lampę. Urwał się kabelek od styków stopki. Lutownica + cyna + 5 minut i po sprawie. Banał.
    pozdrawiam, Proca

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów