Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: 580ExII - do czego ta fotocela?

Domyślnie 580ExII - do czego ta fotocela?

Witam
    Chodzi mi o to do czego stosuje się tryb fotografowania z pomiarem światła przez fotocelę lampy 580ExII. Z tego co wiem był to pierwszy tryb prymitywnej automatyki w lampach. Do jakich zastosowań Canon wsadził stary system kontrolowania błysku - do najnowszej lampy wyposażonej w TTL-II? Praktyczne przykłady - jesli koledzy widzą.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

w 580EX II nie ma fotoceli
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

To nie fotocela
    Ale jak napisałeś stary system kontrolowania błysku
    Po to, że jak masz stary aparat lub bardzo stary, to posłużysz się nową lampą

Domyślnie

Pomyliłem się: fotokomórka.
    Naprawdę to jedyne do czego można użyć tej funkcji najnowszej lampy Canona - jakiś stary aparat?! Nie mam doświadczenia w korzystaniu z bezprzewodowej synchronizacji lamp ale może to np pomaga przy lampach studyjnych? Albo jak nie ma zasięgu przekazywania TTL? Albo pozwoli na wyzwolenie lampy błyskiem innej i umozliwienie jej dopasowania siły błysku - wtedy gdy z różnych powodów korzystanie z firmowego TTLa (zasięg!) jest niemożliwe?
    Pytanie jest głównie do speców od lamp co mają możliwość przetestowania tematu w różnych zastosowaniach. Sprzętową możliwość ;-)

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez podmiejski Zobacz posta
    Pomyliłem się: fotokomórka.
    Naprawdę to jedyne do czego można użyć tej funkcji najnowszej lampy Canona - jakiś stary aparat?! Nie mam doświadczenia w korzystaniu z bezprzewodowej synchronizacji lamp ale może to np pomaga przy lampach studyjnych? Albo jak nie ma zasięgu przekazywania TTL? Albo pozwoli na wyzwolenie lampy błyskiem innej i umozliwienie jej dopasowania siły błysku - wtedy gdy z różnych powodów korzystanie z firmowego TTLa (zasięg!) jest niemożliwe?
    Pytanie jest głównie do speców od lamp co mają możliwość przetestowania tematu w różnych zastosowaniach. Sprzętową możliwość ;-)
    sorry, ale mam kłopot ze zrozumieniem tego co piszesz a pomyliłeś się chyba nie po raz ostatni (czytaj: fotokomórka)
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Domyślnie

Nie wiem w czym się pomyliłem?
    Fotokomórka; fotocela; fotoelement - jak to nazwiesz?
    No - to coś co występuje w 580 ExII i jest odpowiedzialne za pomiar światła i regulowanie czasu trwania błysku.
    Pytam: czy tak opcja w lampie służy wyłącznie dpasowaniu lampy do aparatów nie posiadających TTL?
    Pytam: czy to ułatwia współpracę lampy Canona z lampami studyjnymi?
    Pytam: czy pozwala zwiększyć zasięg pracy dwóch lamp Canona za cenę braku TTL?
    Przepraszam jeśli wypowiadam się nie dość czytelnie - to część dla początkujących :-)
    Ostatnio edytowane przez podmiejski ; 10-12-2009 o 21:29

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

odpowiedz na wszystkie Twoje pytanie brzmi "nie"
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Brutalne - ale nie musze kupować lampy by się o tym przekonać. Dzieki!

Uprawnienia umieszczania postów