Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: 400d + samyang fisheye ,a lampa! cholerny cień! WIELKI PROBLEM!

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 27rav Zobacz posta
    ... pod warunkiem, że będzie od czego odbić to światło. Prezentowane przez autora wątku fotki były robione na zewnątrz, wiec od kosmosu raczej nie odbije :-)
    M4CIUS weź pod uwagę fakt, że przy fishu, nawet dodatkowa lampa nie doświetli całego kadru!
    Zanim kupisz, pożycz od kogoś lampę i zobacz czy rozwiąże to twoje problemy, żebyś potem nie miał pretensji do kogoś z forum :-)
    Moze uzywac parasolek, kartek nawet, przy tak szerokim kacie to niemal niezbedne, bo palnik na wprost sytuacje poprawi, ale problemu do konca nie rozwiaze.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matt_K-K Zobacz posta
    Ponadto robiac z zewnetrzna, mozesz palnik skierowac w kosmos celem odbicia swiatla od sufitu i przez to zmiekczenia go..
    Jak w kosmos to moze swiatlo od jakiegos satelity da sie odbic... :razz:
    550D, 50 f1.4, 15-85 f3.5-5.6 IS USM, 580EX II

Domyślnie

580 II po opuszczeniu nakladki pokrywa 14mm
    Lustrzanka cyfrowa
    YomenArt.com

Domyślnie

No właśnie,i tu dochodzimy do sedna sprawy jak chcesz w plenerze robić zdjęcia fisheye'm to nie ma cudów,przecież nie podniesiesz palnika i nie odbijesz światła od nieba,wiec do pleneru to chyba nie do końca trafiony pomysł,co innego pomieszczenia,tu odbicie od sufitu rzeczywiście może pomóc,z tego co wyczytałem to lampy zazwyczaj kryją od około 15mm na pełnej klatce więc na cropie troszkę więcej ale na pokrycie tych 8mm nie ma szans.
    30D + 17-40L+ Plástico Fantástico

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ostrowin Zobacz posta
    No właśnie,i tu dochodzimy do sedna sprawy jak chcesz w plenerze robić zdjęcia fisheye'm to nie ma cudów,przecież nie podniesiesz palnika i nie odbijesz światła od nieba,wiec do pleneru to chyba nie do końca trafiony pomysł,co innego pomieszczenia,tu odbicie od sufitu rzeczywiście może pomóc,z tego co wyczytałem to lampy zazwyczaj kryją od około 15mm na pełnej klatce więc na cropie troszkę więcej ale na pokrycie tych 8mm nie ma szans.
    Nie do końca. Światło można rozproszyć parasolką i daje radę. Co prawda nie 8 mm a 15 ale na ff:
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Po pierwsze zdejm osłonę, bo nawet 580 to nie pomoże. Mi na 16mm przy zbliżeniach, jak zapomnę zdjąć tulipana, mam piękny cień na wzór zaprezentowanego. W innych przypadkach będzie OK. Oczywiście w przypadku użycia kukułki, o cień znacznie łatwiej

Cytat Zamieszczone przez Yomen Zobacz posta
    580 II po opuszczeniu nakładki pokrywa 14mm
    Nakładka nic nie da, bo co z tego że lampa świeci szerzej, skoro i tak jest zasłonięta przez osłonę/obiektyw.
    Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

A odblysnik typu Tumax z lampa w gore nie da rady? Ilosc odbitego swiatla jest dosc spora, wbrew moim oczekiwaniom.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 17-12-2009 o 12:56
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shutter Zobacz posta
    Po pierwsze zdejm osłonę, bo nawet 580 to nie pomoże. Mi na 16mm przy zbliżeniach, jak zapomnę zdjąć tulipana, mam piękny cień na wzór zaprezentowanego. W innych przypadkach będzie OK. Oczywiście w przypadku użycia kukułki, o cień znacznie łatwiej

Nakładka nic nie da, bo co z tego że lampa świeci szerzej, skoro i tak jest zasłonięta przez osłonę/obiektyw.

można pilnikiem ewentualnie.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    można pilnikiem ewentualnie.
    raczej szlifierką kątową ;-)

imho każda lampa zewnętrzna + stofen dadzą tutaj radę 8)
    ale bez sprawdzenia jest to tylko gdybanie...
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie

ło, sie umie błysnąć co nie ? ;] zalatuje mi tu zapaszkami błyskotliwych.pl ;]
    Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 16-12-2009 o 21:54
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów