Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Balans bieli w 400d

Dopiero zaczyna

Domyślnie Balans bieli w 400d

Skoro rozwiane są już moje wątpliwości co do pracy lampy błyskowej to czas na kolejne 'ALE' odnośnie 400d - balans bieli, który w pomieszczeniach oświetlonych żarówkami dającymi ciepłe światło jest moooocno za ciepły. Ogólnie rzecz biorąc zdjęcia wykonane tym Canonem wydają mi się za ciepłe, szczególnie na LCD, na ekranie komputera nie jest to aż tak widoczne i w większości wypadków nie mam się o co czepiać. Co do zdjęć w pomieszczeniach oświetlonych światłem żarowym, bez użycia lampy to jest mało trafiony. To jest 'standardowy problem' z 400d czy to mój egzemplarz? Wersja firmware: 1.1.1

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

to normalne, w swietle zarowym + lampa zawsze wychodza fotki za cieple,

swiatlo lampy ma temperature ~5600 K
    switatlo żarowe ~3200 K

w trybie z lampa na AWB aparat ustawia domyslnie 5600, wiec cale tlo, wszystko co jest oswietlone swiatlem zarowym jest zolte

jak sobie z tym poradzic?

kupic na wbudowana lampe dyfuzor koloru zoltego, wtedy zakladasz go na lampe, ustawiasz recznie temperature na 3200 K i robisz zdjecia, z tym ze warto robic wtedy w RAWie gdyz czesto potrzeba jest korekcja balansu bieli

swiatla żarowe wtedy są biale, tu masz przyklad jak to wyglada:
    http://www.canon-board.info/showpost...0&postcount=28
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    to normalne, w swietle zarowym + lampa zawsze wychodza fotki za cieple
    Otóż rzecz w tym, że z lampą są ok - bez lampy są za ciepłe.

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ustawiasz recznie temperature na 3200 K i robisz zdjecia, z tym ze warto robic wtedy w RAWie gdyz czesto potrzeba jest korekcja balansu bieli
    W 400d nie ma możliwości ręcznego definiowania temperatury barwowej niestety. Tylko predefiniowane przez producenta tryby albo automat.

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c0sm0 Zobacz posta
    Otóż rzecz w tym, że z lampą są ok - bez lampy są za ciepłe.

W 400d nie ma możliwości ręcznego definiowania temperatury barwowej niestety. Tylko predefiniowane przez producenta tryby albo automat.
    No i co z tego ?? Ważne aby wszystkie światła miały tą samą temperaturę. Balans ustawisz pipetką w dowolnyej wołarce rawów.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c0sm0 Zobacz posta
    Możesz też zdefiniować własny balans bieli fotografując białą kartkę lub ścianę i wskazując aparatowi to zdjęcie jako wzorzec.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Uprawnienia umieszczania postów