kolega wyzej podal Ci linki, ktore Ci pomoga
problemem na pewno nie jest RAW, tylko raczej mala wiedza na temat formatu i obrobki
do rycerza - co to jest DPP ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zgadza sie ,że chodzi o moją wiedze ale myślałem ,że przy profesjonym korpusie firma dodaje jakis bardziej czytelny program.
Ostatnio edytowane przez milciu-tl ; 09-12-2009 o 17:42 Powód: Automerged Doublepost
Program firmowy faktycznie nie rozpieszcza pod względem wielorakości sposobów modyfikacji zdjęcia. Trzeba pogodzić się z jedną sprawą: z RAWami nie jest już tak łatwo jak z JPGamiJedyna recepta: nauka, praktyka, nauka, praktyka itd. Co do Photoshopów to chyba nawet Elements 3 otwiera RAWy z 40D.
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
Może jednak najpierw DPP (jest na płytce Canona - Digital Photo Professional) a jak kupować to najpierw Lightrooma. Photoshop kosztuje 5 razy więcej a pożytek bez sporej wiedzy i tak będzie żaden.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Ostatnio edytowane przez tombas ; 09-12-2009 o 20:33
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
mało opcji w DPP???
a CZEGO KONKRETNIE Ci brakuje,m drogi autorze?
coraz mniej sprzętu a więcej fotografowania
(ze stajni Canona - 300V ze szkłami M42, przy sobie - G3)
Photoshop CS2 (Mac) nie otwiera RAWow z 40D (a Elements 3 jest starszy).
kolego nie szukaj innego programu! na wstępnym etapie obróbki DPP jest lepiej niż dobrym programem!
przeszukaj pudełko bo jest tam pare płyt, może poproś kogos z okolicy kto w zamian za zaproszenie na pizze i piwo pokaże ci jak obsługiwac program
[ wyjdzie taniej i sympatyczniejniż zakup fotoszopa ]
nx100
Jak dla mnie to zainwestuj w fotoszopa. Zresztą, różnica między RAW a jpeg to po prostu trzy suwaczki przed wrzuceniem do photoshop'a. Nie ma się co rozdrabniać, wszystkie rzeczy do ustawiania w CameraRAW są w łatwiejszej formie w samej szopce![]()
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Że jak? Zechciałbyś może rozwinąć tę światłą myśl. Trzy suwaczki powiadasz? Hmmmmmm.... i łatwiej w Photoshopie niż w ACR? Naprawdę jestem ciekaw bo mnie się przez lata wydawało, że jest dokładnie odwrotnie a w ACR jest ciut więcej niż "trzy suwaczki". Ale może ja nie umiem liczyć.
Aha - jestem mało domyślny i ten emotikon na końcu wypowiedzi to do czego się odnosi?
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.