Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: #69 Bridge

  1. #21
    Moderator Awatar Janusz Body
    Dołączył
    Apr 2004
    Miasto
    Szczecin
    Wiek
    67
    Posty
    5 757

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez conti Zobacz posta
    Czyli w podobnym przypadku co chce uczynić kefirm lub też jeśli chcemy obrabiać prace na innym stanowisku, to jeżeli zrobimy kopię folderu(ów) ze zdjęciami i ją -tę- kopię przywrócimy na dysk to właściwie powinny zachować się ustawienia suwaczków, krzywych, etykietki, gwiazdeczki itp. ?
    Dobrze kombinuję?
    Nie trzeba kombinować. Czytać wystarczy ;-) http://canon-board.info/showpost.php...0&postcount=13

    Tak, oczywiście wszystko będzie zachowane. Można tez wysłać komuś RAWa i *.xmp - po umieszczeniu w tym samy folderze otworzy się z ustawieniami zapisanymi w *.xmp.

    Profile aparatu (stworzone przez usera) są przechowywane w "USER NAME"\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\Camera Profiles... o nich też trzeba pamiętać.

    Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

  2. #22
    Uzależniony Awatar Max_im
    Dołączył
    Oct 2006
    Wiek
    53
    Posty
    668

    Domyślnie

    Witam

    Używam Bridge jest świetny.
    Ale mam problem z kolorami w Bridge.
    Otóż oglądając jpga w Bridge mam inną kolorystykę (tonację) niż po otwarciu go w PS.
    Natomiast oglądając rawa mam te same kolory jak po otwarciu go w ACR i wysłaniu do PS

  3. #23

    Domyślnie

    Witam, a ja mam taki problem,mianowicie zdjęcie już obrobione zapisane w formacie TIFF i w Bridgu mam takie nie ostre lekko przymulone natomiast np w ACDSee jest super ostre, i co to może być? Dziękuje za poradę.

  4. #24
    Moderator Awatar Janusz Body
    Dołączył
    Apr 2004
    Miasto
    Szczecin
    Wiek
    67
    Posty
    5 757

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Perkoz Zobacz posta
    Witam, a ja mam taki problem,mianowicie zdjęcie już obrobione zapisane w formacie TIFF i w Bridgu mam takie nie ostre lekko przymulone natomiast np w ACDSee jest super ostre, i co to może być? Dziękuje za poradę.
    Oglądasz w 100% czy pomniejszone? Pewnie zmniejszone i ACDSee Ci automatycznie podostrza w trakcie zmniejszania. Bridge nie ostrzy zdjęć bez wiedzy usera i ma na pewno inny algorytm renderujący niż ACDSee.

    Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

  5. #25

    Domyślnie

    W ACDSee oglądam w 20%. A co zrobić by w Bridgu finalne zdjęcie oglądać wyostrzone ?

  6. #26
    Moderator Awatar Janusz Body
    Dołączył
    Apr 2004
    Miasto
    Szczecin
    Wiek
    67
    Posty
    5 757

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Perkoz Zobacz posta
    W ACDSee oglądam w 20%. A co zrobić by w Bridgu finalne zdjęcie oglądać wyostrzone ?
    No to źle oglądasz w ACDSee. Nie ma sensu oglądać w takim powiększeniu.

    Bridge wyświetla zdjęcia z ustwaieniami zapisanymi w pliku *xmp czyli tak jak wychodzi z ACR czy LR. Koniec. Kropka. Jeśli coś nie jest ustawione w ACR to Bridge wyświetli bez tych ustawień.

    Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

  7. #27

    Domyślnie

    No dobrze Panie Januszu, czyli jeżeli dobrze zrozumiałem to co wyjdzie z ACR jest wyświetlane w Bridgu,natomiast wszystkie późniejsze czynności jakie są zrobione już w PS są niewidoczne w Bridgu ?

  8. #28
    Moderator Awatar Janusz Body
    Dołączył
    Apr 2004
    Miasto
    Szczecin
    Wiek
    67
    Posty
    5 757

    Domyślnie

    To co napisalem o .xmp dotyczy RAWów. Jpegi, tiffy i inne pliki utworzone i zapisane PSem Bridge wyświetla normalnie. To pliki w pewnym sensie "zamknięte". RAW jest "otwarty" choć oba można dalej obrabiać.

    Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

  9. #29

    Domyślnie

    Panie Januszu dziękuje bardzo za te wszystkie odpowiedzi, nie chciałbym Panu "zawracać głowę" ale mam takie może nie profesjonalne pytanie a mianowicie, To co należy poustawiać i gdzie abym mógł oglądać zdjęcia w Bridgu w takiej samej jakości jak w ACDSee?

  10. #30
    Moderator Awatar Janusz Body
    Dołączył
    Apr 2004
    Miasto
    Szczecin
    Wiek
    67
    Posty
    5 757

    Domyślnie

    To ACDSee źle je wyświetla więc raczej trzeba by coś poustawiać w ACDSee. Zapewne wyłączyć mocne ostrzenie.

    OSTROŚĆ NIE JEST WYZNACZNIKIEM "JAKOŚCI".

    Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •