a ha mam takie pytanie:jak juz stworze swoja kolekcja, ozaznaczam któr zdjecia sa dla mni na 5 a które na 3 gwiazdki, to jak to zapisac tak aby po reinstalacji systemu mozna to było odziskac??
Gwiazdki i Etykiety (ratings & labels) są przechowywane w pliku *.xmp czyli tym samym co wszystkie ustawienia suwaczków, krzywych itp. w ACR/LR.
EDIT: Ustawienia stosu, grup itp przechowywane są w katalogu, w którym są zdjęcia w dodatkowych plikach BridgeCache, BridgeCacheT, BridgeSort
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 11-12-2009 o 09:05
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Mam taki problem: otwieram katalog z RAWami w Bridgu. Nie robię nic więcej, procesor wchodzi mi na 100% i mieli bez końca... dlaczego? Nie wykonuję żadnych czynności. Jasne jest, że spowalnia to kompa strasznie, dobrze że mam jeszcze jeden procek... jednak kiedy jest odpalony także Photoshop, wtedy niemal nie da się pracować, muszę wyłączyć Bridga i PS śmiga pięknie. Proszę o pomoc i poradę.
Co masz poustawiane w preferencjach. Może przygotowuje Ci jakieś 100% "podglądówki".
EDIT: Najprościej uruchom bridge'a z wciśniętym Shift+Ctrl+alt i w okienku zresetuj wszystkie ustawienia. Będziesz miał Bridge'a jak po reinstalacji
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 14-12-2009 o 17:34
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Dzięki ale nic z tego, muszę go przeinstalować bo wywala jakiś błąd od dwóch dni.
U mnie zdarza się, nie zawsze, że Bridge zminia kolory systemowe Windows na podstawowe. Jak go zamykam to z powrotem ustawienia kolorów wracają do tych które miałem ustawione wcześniej. Jakie są podstawie kolory windows i czym się róznią od tych z włączonym pulpitem Aero chyba nie muszę wyjaśniać?
Witam,
W którym dokładnie folderze znajdę ten plik *.xmp ?
Utworzyłem sobie etykiety i oceny do zdjęć i nie chciałbym tego stracić przy formacie.
Czyli w podobnym przypadku co chce uczynić kefirm lub też jeśli chcemy obrabiać prace na innym stanowisku, to jeżeli zrobimy kopię folderu(ów) ze zdjęciami i ją -tę- kopię przywrócimy na dysk to właściwie powinny zachować się ustawienia suwaczków, krzywych, etykietki, gwiazdeczki itp. ?
Dobrze kombinuję?