Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Problem z wbudowaną lampą w 400d (?)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    Bo to jest logika Canona :smile:
    to nie logika Canona, to oczywisty fakt i jak najbardziej prawidlowe dzialanie

przykladowo robisz zdjecia w sali, ktora jest dluga na 10 metrow

zasieg lampy wbudowanej to jakies 4 metry, wiec jak aparat zmniejszy czas przy wlaczonej lampie, to drugi plan czyli tlo, bedzie niedoswietlone
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

no i jeszcze jedno o czym zapomniałem - masz jeszcze coś takiego jak korekta błysku - u mnie akurat ustawiona pod guzikiem "set". Być może coś tam przypadkiem się tobie poprzestawiało i dlatego bzdury mogą z siłą błysku wychodzić.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Selena to co mówisz zaczyna do mnie docierać niestety jednocześnie trochę mnie to boli bo bardziej użyteczne wydawało mi się to w Sony - jeśli bez lampy czas był zbyt długi żeby zrobić zdjęcie bez poruszenia to włączałem od biedy lampę i wtedy czas mi się skracał w związku z czym od razu było łatwiej zrobić zdjęcie nieporuszone.

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    A jeszcze z czystej ciekawości zapytam. W Alfie w trybie AV z lampą miałeś dowolne czasy, czy stały 1/60 ?
    W alfie było tak, że w zależności od tego czy lampę miałem otwartą czy zamkniętą to aparat a trybie Av (tak zwanym po prostu A, z predefiniowanym ISO 400 i przesłoną F8) dobierał sobie czas naświetlania sam - nie było tak jak w Canonie, że albo 1/200 albo tak samo jak bez lampy.

Przykładowo i całkowicie z głowy, więc realne czasy mogą się różnić, ale generalnie chodzi o różnicę w czasie naświetlania:
    1). zdjęcie z lampą w trybie Av, F8, ISO 400 - aparat oblicza sobie czas na 1/60
    2). zdjęcie bez lampy w trybie Av, F8, ISO 400 - aprat oblicza sobie czas na 1/4

W obu wypadkach mam ustawiony odczyt ekspozycji z całej matrycy, w obu wypadkach EV 0 i ostrzę na dokładnie ten sam punkt przy takim samym oświetleniu.

Cytat Zamieszczone przez Maroos Zobacz posta
    no i jeszcze jedno o czym zapomniałem - masz jeszcze coś takiego jak korekta błysku - u mnie akurat ustawiona pod guzikiem "set". Być może coś tam przypadkiem się tobie poprzestawiało i dlatego bzdury mogą z siłą błysku wychodzić.
    Siła błysku była ustawiona na 0, czyli po środku.

Sebcio80 rozumiem Twój punkt widzenia całkowicie. Pytanie tylko dlaczego w Sony było to inaczej... przyzwyczaiłem się po prostu, że włączając lampę mogę skrócić czas naświetlania a w tej chwili na Canonie mam problem, żeby zrobić nieporuszone zdjęcie wieczorem w pokoju (nawet z lampą). Chyba, że ustawię ISO 1600 tyle, że wtedy szum wychodzi...

Dziwi mnie, że nawet kompakty działają na tej zasadzie, że po doświetleniu lampą skracają czas naświetlania. Chyba pozostaje mi jedynie pogodzić się z faktem dokonanym.

A tak offtopowo: czy wam w 400d też zdaje się, że zdjęcia wyświetlane na LCD są cieplejsze niż na ekranie komputera? Na LCD zawsze wydają mi się za ciepłe i że przy oświetleniu żarówkowym jest kiepsko wycelowany WB. Na komputerze w większości wypadków jest ok, poza tym światłem żarowym, które jednak zazwyczaj wydaje mi się wychodzić za ciepłe - to jednak pytanie offtopowe, więc prosiłbym o ewentualną msg na prv.
    Ostatnio edytowane przez c0sm0 ; 09-12-2009 o 00:18

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c0sm0 Zobacz posta
    1). zdjęcie z lampą w trybie Av, F8, ISO 400 - aparat oblicza sobie czas na 1/60
    2). zdjęcie bez lampy w trybie Av, F8, ISO 400 - aprat oblicza sobie czas na 1/4

Siła błysku była ustawiona na 0, czyli po środku.
    to samo bedzie w Canonie tylko zamiast 1/60, bedzie 1/200

skad to 1/60? uwaza sie ze to najwyzszy czas ktory zapewnia zrobienie zdjec ludzia bez poruszenia nie ma on nic wspolnego z pomiarem swiatla itd

a skad 1/200? to minimalny czas synchronizacji z lampa blyskowa

chcesz miec 1/60s w Canonie? ustawiasz tryb M i ustawiasz czas 1/60s, w pomieszczach w zasadzie powinno sie robic z lampa zdjecia tylko w Trybie M
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 09-12-2009 o 00:19
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

sebcio80 może i prawidłowe, ale inne systemy (Sony, Nikon) mają to jednak nieco inaczej rozwiązane.

A system Canona już znam dość dobrze ;-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    skad to 1/60? uwaza sie ze to najwyzszy czas ktory zapewnia zrobienie zdjec ludzia bez poruszenia nie ma on nic wspolnego z pomiarem swiatla itd
    Sony A100 na 18mm to udawało mi się zrobić nieporuszoną fotkę nawet na 1/15 sekundy Trzeba było wstrzymać oddech i obserwować wskaźnik drgań w wizjerze, po czym nacisnąć spust migawki w momencie jak ten wskaźnik jest najniższy. Mega plus dla sony za skuteczność stabilizacji w korpusie.

EDIT: Czekam na jakiś odzew na prv a propo tych lekko zbyt ciepłych barw.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c0sm0 Zobacz posta
    Sony A100 na 18mm to udawało mi się zrobić nieporuszoną fotkę nawet na 1/15 sekundy Trzeba było wstrzymać oddech i obserwować wskaźnik drgań w wizjerze, po czym nacisnąć spust migawki w momencie jak ten wskaźnik jest najniższy. Mega plus dla sony za skuteczność stabilizacji w korpusie.
    czas 1/60 dotyczy poruszajacych sie normalnie ludzi, zeby zrobic nieporuszone zdjecia osoby ktora idzie potrzeba wlasnie mniej wiecej 1/60

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dobra - doszedłem już z tym do porozumienia. Teraz dopiero zauważyłem, że w Sony przy zdjęciu z lampą aparat ustawiał ZAWSZE czas do 1/60. Różnica w Canonie polega na tym, że po przełączeniu na ten drugi tryb, jak podała Selena i Sebcio, czas wynosi 1/200. Zrobiłem zatem wiele szumu o nic Zdarza się początkującym. Mimo wszystko - dzięki za pomoc.

Temat do zamknięcia.

Domyślnie

o dzieki Wam za ten Wątek!!!!

jestem od niedawna właścicelem 50tki (przesiadłem się z NIkona d80) i zauważyłem właśnie tego typu problemy z lampą (tylko na trybie Av). Z początku myślałem, że to wina SunPaka, potem zauważyłem,że nie skraca mi czasu na lampie wbudowanej....

dzwonię więc do serwisu, tam mi polecają zupdate'owac firmware.... oczywiscie domyślacie się jakie efekty

więc myślę sobie - normalnie aparat zepsuty.... bo przecież w Nikonie skracał czas naświetlania w priorytecie przesłony....

ale na szczęscie trafiłem na wątek.... i już cyka mi od zakresu 1/60 do 1/250

Many THX!

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

witamy w systemie Canona :P
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów