Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Problem z wbudowaną lampą w 400d (?)

Dopiero zaczyna

Domyślnie Problem z wbudowaną lampą w 400d (?)

Witam
    Mam pytanie do posiadaczy Canona 400d.

Robię 2 zdjęcia na trybie Av przy ISO 400 i F8. Jedno zdjęcie z lampą, drugie bez lampy. W 400d problem mój polega na tym, że gdy aparat dobiera sobie czas naświetlania to na zdjęciu z lampą ustawia czas 1/8sec, przy zdjęciu bez lampy 1/4sec (pomiar światła z całej matrycy, celuję w ten sam obiekt - aparat leży na stole żeby wyeliminować możliwość poruszenia nim).

Na czym więc polega mój problem? Otóż wcześniej miałem Sony A100 i tam różnica w czasie naświetlania pomiędzy tymi dwoma zdjęciami z tymi samymi parametrami jest znacznie większa:

ISO400, F8, lampa - 1/60 sec
    ISO400, F8 bez lampy - 1/5 sec

Dlaczego w Sony jest taka ogromna różnica pomiędzy czasami a w Canonie tak nieznacznie mała? Lampa normalnie pracuje i zdjęcie z lampą jest ciut jaśniejsze, ale nie jest to jakaś drastyczna różnica.

Czy to znaczy, że mam uszkodzoną lampę?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

poczytaj instrukcje, jest tam napisane co zrobic aby w zdjeciach z lampa aparat zawsze ustawial 1/60
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c0sm0 Zobacz posta

Dlaczego w Sony jest taka ogromna różnica pomiędzy czasami a w Canonie tak nieznacznie mała? Lampa normalnie pracuje i zdjęcie z lampą jest ciut jaśniejsze, ale nie jest to jakaś drastyczna różnica.

Czy to znaczy, że mam uszkodzoną lampę?
    Lampa jest ok. - to Canon nie przewidział takich zachcianek ;-)

Canon w trybie AV z lampą ma dwie możliwości:
    - doświetla , ale nie zmienia czasów (dlatego ciągle będzie 1/8 s)
    - lub synchronizuje z 1/200 , jeśli tak ustawisz opcję w C.Fn

To tak łopatologicznie nieco ;-)
    A jeśli się chce osiągnąć określone efekty pozostaje TYLKO tryb M.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    Canon w trybie AV z lampą ma dwie możliwości:
    - doświetla, ale nie zmienia czasów (dlatego ciągle będzie 1/8 s)
    - lub synchronizuje z 1/200 , jeśli tak ustawisz opcję w C.Fn
    Widać, że jednak będę musiał zagłębić się w instrukcję i poszukać tego, bo sama wiedza o ustawieniach z Sony tutaj nie wystarczy. Rozumiem, że da się ustawić tak, że ten czas będzie skrócony? Chodzi mi tutaj o sytuację kiedy robię zdjęcia w pochmurny dzień lub pod wieczór w pomieszczeniu. Przez zastosowanie lampy chciałbym skrócić sobie czas naświetlania tak, żeby móc robić nieporuszone zdjęcia bez konieczności ustawiania ISO 1600 bo to z kolei wygeneruje szumy. Jeśli posiadasz 400d to mógłbyś napisać gdzie to zmienić? Mam w tej chwili straszny młyn i nie będę miał w najbliższych kilku dniach okazji przysiąść z instrukcją, a chciałbym to sprawdzić bo mi nie daje spokoju.

Zdziwiło mnie po prostu, że aparat doświetlając sobie zdjęcie lampą (mając taką samą przesłonę) nie kalkuluje sobie krótszego czasu. Na zdrowy rozum - skoro zdjęcie przy takiej samej przesłonie jest doświetlane lampą, to potrzeba mniej czasu na jego prawidłowe naświetlenie - tak było w Sony i bardzo mnie dziś zdziwiło, że ta prosta jak dla mnie logika nie ma tutaj zastosowania.

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    To tak łopatologicznie nieco ;-)
    Takie tłumaczenie zawsze jest najlepsze

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Chodzi mi tutaj o sytuację kiedy robię zdjęcia w pochmurny dzień lub pod wieczór w pomieszczeniu. Przez zastosowanie lampy chciałbym skrócić sobie czas naświetlania tak, żeby móc robić nieporuszone zdjęcia bez konieczności ustawiania ISO 1600 bo to z kolei wygeneruje szumy.
    od tego jest manual, tam samemu sie ustawia czas i przyslone
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

dokładnie - tryby półautomatyczne uwzględniają podniesioną lampę. Na M robisz co chcesz.
    do C.Fn dostajesz się np przez przestawienie kółka nastaw na powiedzmy P potem guzik Menu - piąta zakładka od lewej - 03 synchronizacja
    Inna sprawa, że Canon zawsze traktował lampy wbudowane jako zło konieczne.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

My się chyba nie rozumiemy z większością osób tutaj.

Czy dla was nie wydaje się logicznym, że w trybie Av przy zdefiniowanej przesłonie F8 oraz ISO 400 zdjęcie doświetlane lampą błyskową powinno być naświetlane krócej niż zdjęcie bez lampy, aby osiągnąć zdjęcia o takim samym naświetleniu?

O to mi właśnie chodzi - dlaczego aparat sobie nie skraca czasu naświetlania w momencie, gdy włączam lampę?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ty nie rozumiesz podstawowych zasad pracy z lampą błyskową,

aparat nie skraca bo na jakiej podstawie mialby skracac? aparat zawsze chce naswietlic kadr prawidlowo, caly kadr, czyli pierwszy plan i drugi (lampa na ogol swieci tylko na pierwszy plan) czy to z wlaczona lampa czy nie, lampa ma tylko doswietlac pierwszy plan, przy zachowaniu poprawnej ekspozycji drugiego planu

jak chcesz bawic sie czasem to polecam tryb M

a jak chcesz na stale przy pracy z lampa miec czas 1/200 to kolega wyzej napisal co musisz zrobic

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

a co masz ustawione w C.Fn 03
    0 czyli Auto?
    1 czyli 1/200s (stały)?

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Zdziwiło mnie po prostu, że aparat doświetlając sobie zdjęcie lampą (mając taką samą przesłonę) nie kalkuluje sobie krótszego czasu. Na zdrowy rozum - skoro zdjęcie przy takiej samej przesłonie jest doświetlane lampą, to potrzeba mniej czasu na jego prawidłowe naświetlenie - tak było w Sony i bardzo mnie dziś zdziwiło, że ta prosta jak dla mnie logika nie ma tutaj zastosowania.
    Bo to jest logika Canona :smile:

W AV albo masz 1/200, albo to samo co bez lampy - innej opcji nie przewidziano.
    Czy to logiczne ? Nie mnie to oceniać, ale ja wolałabym możliwość dowolnego "zafixowania" czasów.

Im szybciej pogodzisz się z tym co jest, tym lepiej, i nie jest to złośliwość z mojej strony.

A jeszcze z czystej ciekawości zapytam. W Alfie w trybie AV z lampą miałeś dowolne czasy, czy stały 1/60 ?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów