Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Hasselblad H2D vs Canon 5D

Widok wątkowy

Domyślnie Hasselblad H2D vs Canon 5D

Witam, wiem że w necie dużo takich porównać, ale chciałbym podzielić się moją refleksją.

Ostatnio miałem możliwość potestowania Hasselblada H2D z przystawką Leaf Aptus 75 (33 mpx). Pomyślałem żeby zrobić małe porównanie do mojego Canona 5d i Nikona d200. Zdjęcie zostało zrobione na tych samych ustawieniach w każdym aparacie (f11, iso 100, czas 1/125s).

Obiektywy użyte w teście -
    Hasselblad H2D - HC 80 f2.8
    Canon 5D - 24-105L f4
    Nikon d200 - Nikon 35 DX f1.8.

To małe porównanie rozdzielczości.

Żeby przeprowadzić test wyciąłem z każdego zdjecia obrazek o wielkości 600x600 px ( crop 1:1).
    hasselblad.
    canon 5D
    nikon d200

Cóż, wnioski były jasne już od samego początku. Nie ma co ukrywać że hasselblad oferuje nam najwiekszy detal i ostrość ( zwróćcie uwagę na rzęsy i brwi ). Idąc dalej, przeskalowałem plik z Canona do rozdzielczości Hasselblada i wyciąłem z obu obrazki 400x400px.

Po przeskalowaniu Canona z 13 mpx do 33 mpx widzimy bardzo dużą przewagę hasselblada. Jednak wydaję mi się że po odpowiednim wyostrzeniu i przygotowaniu pliku z 5D różnice nie bedą aż tak zauważalne. Sprawdźmy to.

Teraz na pliku z Canona po wyostrzeniu wyszły nam nieciekawe artefakty, ale i tak do odbitki 30x40 w 300dpi nie powinno być widocznych różnic między dwoma aparatami. Podsumowanie. Wierzyłem że jakość z hasselblada jest mityczna i legendarna. Jednak wrażenia i odczucia z pracowania tym aparatem jak i również wyniki testu dają mi wiele do myślenia. Mam dosyć mieszane uczucia co do legendy w którą obrósł hasselblad. Ale ocenę pozostawię każdemu z Was.

Edit dla aligator16
    http://i45.tinypic.com/2j510cz.jpg
    Ostatnio edytowane przez mliszcz ; 08-12-2009 o 17:53

Uprawnienia umieszczania postów