Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: 18-200IS + 50USM na 17-40L ? Dobry wybór?

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Domyślnie 18-200IS + 50USM na 17-40L ? Dobry wybór?

Witam serdecznie,

stoję przed pewnym dylematem, obecnie posiadam 2 canonowskie obiektywy, uniwersalnego zoom'a 18-200 IS oraz portretówke 50mm USM. W ostatnich dniach zacząłem poważnie rozważać sprzedaż w/w sprzętu i kupno jednego już porządnego szkła. Fundusze rzecz jasna są ograniczone i rozmyślam nad kupnem Canona 17-40 L. Czy uważacie to za dobry wybór?

Jak widać po obecnie posiadanym przeze mnie sprzęcie nie jestem profesjonalnym użytkownikiem, jedynie amatorem z ambicjami i apetytem na wiele drogiego sprzętu, na który nie stać mnie i który nie koniecznie będę pewnie potrafił wykorzystać. Nie mniej fotografuję wszystko po trochu, od fotografii wakacyjno-turystycznej, archi + landszafty, przez portrety a kończąc na fotografii okolicznościowej - rodzinne imprezy, komunie, nieraz amatorska reporterka. Ważny dla mnie jest szybki AF i dobra - nie musi być powalająca jakość zdjęć.

W posiadanym przeze mnie zestawie, brakuje mi troszkę lekko szerszego kąta i porządnej zwartej konstrukcji - np. 50mm sprawia wrażenie bardzo delikatnego... Dla przykładu, wahając się między body 400D a 30D kupiłem to drugie, ze względu na ergonomie, jakość wykonania, i szybkostrzelność.

Czy ktoś miał może podobny dylemat... czy możecie coś poradzić, ewentualnie napisać swoje wnioski i przemyślenia, będę wdzięczny za pomoc!

Pozdrawiam,

GoomeX

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

a jakie zdjecia robisz? Jeżeli większość tak spacerowo w zakresie 18-50 to wymiana ma sens. Na szerokim nic nie tracisz, ale brak tele może CI doswierać

Miasto
    Poland - Poznań

Domyślnie

fahrenheit -> właśnie sprawa jest tego typu, że robię prawie każdy rodzaj foto, prócz makro Dość sporo w pomieszczeniach, ale też do tego mam lampę aby świecić wycieczki, to wiadomo, portrety w plenerze i przyznam się, że nawet myślę o amatorskim studio... BTW czy ten obiektyw = 17-40L sprawdziłby się również przy pracy w studio - (sesje z modelką)??? Z góry dzięki za pomoc i fatygę!

Uzależniony

Domyślnie

Wg mnie nie ma sensu... Jeśli chcesz szerzej to może Canon 15-85mm? Jeśli chcesz jeden obiektyw do wszystkiego to chyba byłby lepszy... ale 50tkę i tak bym sobie zostawił.
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Wg mnie ta wymiana to pomysł z rodzaju średnich
    17-40 pokazuje na co go stac dopiero na FF,i zapomnij o magii czerwonego paska na obiektywie, od tego zdjęcia nie stają się lepsze (sam tak sądziłem, ale to błąd;-) )
    na Twoim miejscu został bym na tym co posiadam.
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

sesja z modelką + 17-40 = furia modelki

Miasto
    Poland - Poznań

Domyślnie

hee dlaczego furia modelki?!

Panowie, dzięki za opinie, pozbieram ich więcej i podejmę jakąś decyzję, nie mniej sam właśnie miotam się między młotem a kowadłem, dlatego postanowiłem zapytać ekspertów i mistrzów w swoim fachu :>

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoomeX Zobacz posta
    postanowiłem zapytać ekspertów i mistrzów w swoim fachu :>
    no to niepotrzebnie się odzywałem;-)
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoomeX Zobacz posta
    BTW czy ten obiektyw = 17-40L sprawdziłby się również przy pracy w studio - (sesje z modelką)???
    Są tacy, u których się sprawdza --> Link chyba większość zdjęć robiona 17-40 (chociaż to nie jest typowe studio, ale są modelki )
    Ale taką wymianę jaką chcesz przeprowadzić uważam za dziwną.

Miasto
    Poland - Poznań

Domyślnie

comatus - wobec tego co Ty polecasz i co Wy polecacie Drodzy Canonierzy?!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów