Strona 179 z 345 PierwszyPierwszy ... 79129169177178179180181189229279 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 781 do 1 790 z 3447

Wątek: [micles] Jeszcze raz ja.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ten Sergiusz jest bez sensu już od pierwszego zdania. Nie rozwiązuje żadnego problemu z oświetleniem. (...)

To w co wierzyć?

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    No i taką dyskusję to ja mogę prowadzić. Dobrze wytłumaczone. Jednakże o tej porze podążając za wyżej przedstawionym tokiem rozumowania nie potrafię dojść do wniosku zaprezentowanego w ostatnim akapicie :
    Przyjmijmy że E cienia Ec = +0 czyli np. 1 * 10^-6.
    Odpowiednio dla małego I dla spota Es = 0,01 i dla półcienia Ep = 0,05
    Mamy
    Kontrast światło cień Csc = 10^-2/ 10 ^-6= 10^4 i kontrast półcień cień Cpc = 5* 10^-3/10^-6 = 5 * 10^3. Czyli jeszcze się mieścimy w cieniach i światłach w 14 bitach, nie mieścimy się w 8, ale Adobe pomoże.

Odpowiednio dla dużego I dla spota Es = 1,28 i dla półcienia Ep = 0,66
    Mamy
    Kontrast światło cień Csc = 1,28 *10^1/ 10 ^-6= 1,28*10^7 i kontrast półcień cień Cpc = 0,66 10^1/10^-6 = 6,6 * 10^6. Czyli już się nie mieścimy w cieniach i światłach w 14 bitach i Adobe nie pomoże.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ten Sergiusz jest bez sensu już od pierwszego zdania. Nie rozwiązuje żadnego problemu z oświetleniem. (...)

To w co wierzyć?
    W siebie. Możemy przejść już do drugiego podpunktu wprowadzającego w błąd czytelników Twojego opisu?
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Ale mnie pierwszy nie wprowadził w błąd...

A do to tych fizyczno-fotometrycznych wywodów to gratuluje Wam chłopaki znajomości języków
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tzn miałem na myśli że to co polm znacznie odbiega od j.polskiego jaki ja znam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    *to co pisze polm

(kocham brak edycji postów)
    Ostatnio edytowane przez MaciekH ; 08-07-2010 o 01:33 Powód: Automerged Doublepost
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

To jest to niby oświetlenie miękkie http://canon-board.info/showpost.php...postcount=1716 A tak na marginesie to światło kontrujące nie powinno być widoczne na twarzy modelki. Szerokokątnym obiektywem raczej unika się fotografowania z góry modelek bo bardzo zniekształca- przerysowany tors. Beznadziejny układ rąk może świadczyć...

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Zobacz w zbliżeniu, może to coś zmieni.

121.
    Łeeee, nie pokazuj więcej takiej masakry...
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    Przyjmijmy że E cienia Ec = +0 czyli np. 1 * 10^-6.
    Iście fizyczna ta linijka

Pozwól, że nagnę te 10^-6 w obie strony, i chyba obie na moją korzyść.

1) Ec po matematycznemu, czyli Ec->0. Wtedy :
    0,01/Ec= +inf = 1,28/Ec
    Oba kontrasty są nieskończone.

2) Ec po życiowemu, czyli Ec>10^-6.
    (bo jest światło ciągłe (w plenerze praktycznie nieuniknione), które nam wpadnie podczas robienia zdjęcia z użyciem światła błyskowego, a jak nie ma światła ciągłego (jest pomijalne), to zawsze jest jeszcze odbite przez ściany o niezerowym albedo światło błyskowe pochodzące z naszego jedynego źródła światła (w studio praktycznie nieuniknione))

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    Tzn miałem na myśli że to co pisze polm znacznie odbiega od j.polskiego jaki ja znam
    Pozdrawiamy chómanistuf!
    Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Możemy przejść już do drugiego podpunktu wprowadzającego w błąd czytelników Twojego opisu?
    Czyli do czego bo już się pogubiłem.

To jest to niby oświetlenie miękkie http://canon-board.info/showpost.php...postcount=1716
    No niby jest, bo nie ma dużych kontrastów oświetlenia. Ani lokalnych, ani globalnych.
    A tak na marginesie to światło kontrujące nie powinno być widoczne na twarzy modelki.
    Tu będę się bronił po szczeniacku, ale będę, bo mam prawo :
    1) Kto powiedział, że to kontra? Kto powiedział, że kontra nie powinna być na twarzy? A ja uważam, że powinna. (bardzo ważnym elementem tego zdjęcia było dla mnie podkreślenie tego jakże finezyjnego kształtu kości żuchwowej ^^)
    2) Musiałem wybrać : albo dobre tło, albo dobra kontra. Wybrałem tło.
    Szerokokątnym obiektywem raczej unika się fotografowania z góry modelek bo bardzo zniekształca- przerysowany tors.
    Efekt zamierzony - wyeksponowanie odkrytego ramienia, "wyłanianie się" postaci z tła. Ciężko mi to wytłumaczyć słownie. Przerysowania byłem świadomy jak najbardziej.
    Beznadziejny układ rąk może świadczyć...
    O tym, że jestem beznadziejnym fotografem?

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Przecież nie jesteś fotografem więc nie możesz być beznadziejnym. Raczej miałem na myśli totalny brak pomysłu na zdjęcie. Mniej lub bardziej świadomie ze zdjęcia widać totalny brak kontaktu pomiędzy modelką a osobą robiącą zdjęcie.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No tak... Jakbym zrobił fotę fotanny i modelkę poza GO, to by był pomysł na zdjęcie!

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Wiesz o 05 20 tak bym zrobił. To jest najgorszy czas na fotografowanie modelek. Tyle, że na moim zdjęciu modelka nie jest sama i gdzieś tam obok mieści się w GO.

Strona 179 z 345 PierwszyPierwszy ... 79129169177178179180181189229279 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów