Skończyło się na tym :

Zamieszczone przez
micles
albo znowu zrobię sobie przystawkę do EOSa

Najpierw dla rozrywki pobawiłem się w robienie projektora z L'ki, 300v'ki, 580'ki, statywu, 2 kartonów i innych śmieci. Z powodu braku jakichkolwiek materiałów sztywnych, oraz narzędzi - projekt został zrealizowany bardzo niedokładnie, a rezultaty były dalekie od zadowalających. Jeszcze kiedyś powtórzę próbę, ale bardziej starannie :P
Skończyło się na wyciągnięciu DIY pierścienia pośredniego, przymknięcia 50 1.8 do 5.6 (sweet-spot :P), wykonaniu odległościoogranicznika z puszki po piwie (jej średnica pasuje idealnie na pierścień ustawiania ostrości 50tki i blokuje się na nim soczyście) i sfotografowaniu klisz na szybie wyjętej z szafki położonej na dwóch ławkach. Pod szybą (około 30cm niżej, żeby nie było widać faktury) znalazła się biała kartka papieru A4, a pod nią 580ka na kablu. Reprodukcje zakończyły się tryumfem (rozdzielczość rzędu 3500pix po dłuższym boku, ostrość zadowalająca - widać ziarno

), a obróbka materiału w LR to czysta bajka (rozpiętość tonalna klisz FTW!)
Następnym razem muszę zadbać o jakąś prowadnicę do kliszy, bo kadrować mi się jeszcze w miarę chciało, ale prostować (obracać) to już nie za bardzo

Drugą kwestią jest równomierne oświetlenie (czasami jakieś dziwne rzeczy na brzegach klatek mi się działy - może wyjeżdżałem poza zasięg światła z lampy...)
Owe reprodukcje będą sukcesywnie wrzucane do mojego wątku z fotami, a tutaj zapodam jeszcze 100% cropem nieostrzonym i nieodszumianym :
CROP
(nie wiem czy fota na kliszy jest sama w sobie wystarczająco ostra, bo robiona była chyba 28 1.8 na 2.0, ale pewne zdanie co do jakości reprodukcji można sobie wyrobić)