Czy w ostatnim secie celowo takie rozmyte te zdjęcia? czy to ciamciang?
Czy w ostatnim secie celowo takie rozmyte te zdjęcia? czy to ciamciang?
Zdecydowanie za dużo szerokiego kąta.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
847 ok, nie ma większego powodu żeby to zdjęcie było w ciągu. Wrzuciłem, bo jest ubieranie butów, jako że przygotowania czy coś...
850 urzekła mnie prostota i pomimo że ostro skopane (oba przedramiona w tej samej linii - powinienem zrobić fotę z większej wysokości, bardziej "na płasko" względem materaca), to nożyczki, wstążeczka na materacu i ta czekająca ręka...
853 podpisywanie regulaminu/listy - jako jedno ze zdarzeń historii
854 unikalna fota, bo wszystkich 34 uczestników ująłem
856 fajnie się tych dwóch po lewej patrzy, a i wspinacz nieźle wyszedł.
Zaopiniujesz czemu byś wyrzucił?
Wiem, że brakuje zamykającego, ale niestety komercha mnie odciągnęła od dalszego rzeźbienia w temacie - musiałem spadać na zlecenie.
No, jakieś "coś" tam się znajdzieJak obrobię im całość, to wybiorę cały secik 15 fot pod canon-boarda.
Które rozmyte i jak rozmyte? Samyang już dość mocno dostał po soczewkach, także to może dlatego odnosisz takie wrażenie, ale clarity i kontrast zazwyczaj ratują takie foty i w tym przypadku wydawało mi się, że jest spoko. 20 1.8 też nie jest aż taka super, w porównaniu do 35tki
Żeby objąć całego wspinacza + chwyt do którego robi ruch + elementy wskazujące na to w którą stronę na danym zdjęciu działa grawitacja + ewentualnie jeszcze osoby w tle musiałem uciekać się do 20mm na ff z racji tego, że zawody były w boulderowni zrobionej w kamienicy. Chyba że chodzi ci o to, że wolałbyś więcej detali takich jak 858 no to rozumiem, ale tak jak w sportach ekstremalnych w kółko marudzą, że ma być widać nie tylko trick, ale także i najazd itp, tak i tutaj, żeby pokazać trudność ruchu trzeba się uciekać do planów ogólnych. Sama skrzywiona mina bądź poruszone palce na nieporuszonym chwycie mało co "wtajemniczonemu we wspinaczkę" powiedzą.
Pozwolę sobie napisac ogólnie. Bo dla mnie, kogoś kogo tam nie było i nie zna nikogo ze zdjęc, ani miejsca, ani sytuacji, wskazane zdjęcia nie niosą żadnej informacji. Albo sa bez treści, albo dublują treść innego zdjęcia. Wg mnie, gdyby usunąc te fotografie, zestaw byłby krótszy, ciekawszy i nabrał by wiecej treści. A tak, to jest "przegadane".
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
http://demotywatory.pl/3697982/Dopok...-dobro-czyncie. Nawet na demotach mozna Cię znaleźć.
Tak, tak, to bardzo dobry przepis ... na pojedyncze zdjęcie będącą ilustracją artykułu/relacji w gazecie. Ale na pewno nie na cały reportaż. To co jest ciekawego we wspinaniu (z fotograficznego punktu widzenia) to właśnie te miny, chwyty i dziwnie powyginane kończyny. Do pokazania tego co interesujące w samej salce ze ścianką wystarczy jedno zdjęcie.
P.S. 40 czy 50 lat temu reportażyści rzadko kiedy dysponowali czymś szerszym niż 35 mm a robione przez niektórych z nich zdjęcia "same gadały".
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Smutno mi BożeNo, i jeszcze 2 litery takie same w nicku.
I żaden z nich nie pomyślał o robieniu fot z zawodów bulderowych w kamienicyKrótko powiem, że "nie dało się". Jak będziesz oczekiwał powodów, to ci wypiszę. Ale głównym którym mogę się tu podzielić jest taki, że akurat na tym temacie nie włączyłem u siebie najwyższych obrotów i chęci zrealizowania reportażu przekrojowego takiego jak Harcerki czy Sylwester, a bardziej "zrobić dobrze wspinaczom"
![]()