Strona 296 z 345 PierwszyPierwszy ... 196246286294295296297298306 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 951 do 2 960 z 3447

Wątek: [micles] Jeszcze raz ja.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nad tłem micles, nad tłem nie zapanowałeś

To mi sie nie podoba najbardziej - zamkniecie modelki pomiedzy drzewem a wieza kosciola

Jesli dal bys kwadrat - spoko. Ale w przypadku takiego kadru jak pokazales (prostokatnego) boki zdjecia ktore sa poza liniami sa po prostu zbedne.

Ci ludzie na sciezce sa totalnie zbedni - do wywalenia lub poczekania az przestana lazic. Most po prawej w tle tworzy balagan i w zaden sposob nie pasuje do lewej czesci kadru. Mniejsza przyslona lub inny kadr zalatwil by sprawe. Z mostem jest beznadziejnie, taka ciemna dziura sie robi. Nie podoba mi sie rowniez to w jaki sposob i w ktorym miejscu zbiegaja sie linie krawedzi dachu, oraz umieszczenie horyzontu na wysokosci oczu - "pieknie" przeciales to dziewcze ....

Jest jeszcze wiele rzeczy ktora spartoliłeś, ale sam powinienes je widziec ... w koncu potrafisz rozbierac zdjecia na czynniki pierwsze.
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 03-05-2011 o 21:24

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Spoko, za 10 stron micles będzie wklejał te 2 wpisy do zdjęcia gdzie ktoś napisał, że jest "świetne", nie szkoda Ci czasu Czacha?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Zawsze moge mu cos skasowac ;p

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie szkoda mu, bo pisze rzeczowo i nawet po części odnajduję się w jego logice ;P

Wyjaśnienia czemu tak, a nie inaczej :

1)Horyzont na wysokości oczu - chciałem mieć jak najwięcej widoczku na ziemię, więc nie mogłem zejść z aparatem niżej, bo zasłoniłby mi to dach, a modelka znalazłaby się na tle białego nieba, z którego ciężko jak widzicie cokolwiek super fajnego wyciągnąć. Wyżej z kolei mi nie pasowało bo byłoby za duże przerysowanie, krótkie nogi i te sprawy. Zmiana ogniskowej na dłuższą też nie wchodziła w grę, bo właśnie chodziło mi o to, żeby jak najwięcej widoczku było, ale żeby z kolei nie konkurował on z modelką, zatem zapadła decyzja o 35L wide-open i w postprocessie dorobiona lekka perspektywa powietrzna. Kadr w kwadrat jakoś nie za bardzo pasuje, bo widać że cięte, bo modelka na środku pierdut, no i obcinamy większość widoczku, na którym mi zależało Łącznie z wieżą kościelną. Drzewo owszem, możnaby sobie podarować, zasłonić modelką - tak, tu się zgodzę, ale czyniąc taki zabieg zasłoniłbym tym samym plac zabaw, który dość spory procent tego atrakcyjnego tła tworzy, więc - nie za bardzo ;P

2) Zbieg linii dachu - też mnie to wkurzało, ale bardziej zależało mi na umieszczeniu modelki względem widoczku w tle tam gdzie jest teraz, niż na tym żeby uniknąć zbiegu linii dachu tam gdzie teraz się zbiegły. Zawsze istniało jeszcze jedno rozwiązanie - postawić modelkę na tym "parapecie", no ale wielu tak wdzięcznych modelek jeszcze nie mam, więc wolałem nie ryzykować utraty :P

3) Ludzie - są naturalną cechą Wyspy Młyńskiej w dzień wolny od pracy i moim zdaniem ich obecność też tej foty nie psuje. Jedyne co mógłbym skorygować to przesunąć się minimalnie w lewo, by złapać całą ścieżkę, która teraz jest częściowo zasłonięta przez dach.

4) Most - także jest znaczącym elementem Wyspy Młyńskiej, i z niego też nie chciałem rezygnować. Za ciemny - może... Zawsze można pimpnąć pędzlem w LR. Spróbuję.

Jedyne co mnie dzisiaj drażni i chciałbym wyeliminować to to, że prawa i środkowa część tła jest dość różnorodna, a lewa to wielki zielony krzakor.

Dzięki Czacha - oby takich commentów więcej, bo mnie mobilizują do analizy moich zdjęć, myślenia co dobrze a co niedobrze i jak mogłem tego uniknąć.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Modelka dzieli fote na dwie czesci - po lewej jest sielsko anieslko, po prawej zupelnie inny klimat, miasto, most, ciemnica. Mi sie to nie podoba. Tylko bez dorabiania ideologii o dualizmie kobiecego charakteru

Ogólnie to Twoje tlumaczenie do mnie nie przemawia. Nie interesuje mnie (ani nikogo innego) ze ludzie chodza bo to takie miejsce i jest to naturalne, ze drzewa tam rosna, a most jest potrzebny i go sie nie da zburzyc. Fota jest pozowana, a do tego robiona w srodowisku totalnie obcym modelce (dach! no chyba ze dziewcze pracuje jako kominiarz?). A wiec skoro to nie reportarz ani portret sytuacyjny, zatem modyfikacje sa dozwolone - w tym przypadku nawet wskazane. Nie leń się ... masz panowac nad otoczeniem. Jak nie w ten to w inny sposob. Dawaj zdjecia ktore sa bardziej dopracowane technicznie, a nie takie jak to powyzej, jednoczesnie tlumaczac ze "tak bylo". Who cares? Bylo trzeba nie robic zdjecia skoro nie dalo sie lepiej ...

Ja w tle widze bajzel ktory mi sie nie podoba - do skasowania ... fota albo miasto
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 03-05-2011 o 23:25

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Ale się czepiacie. Jest bałagan w tle bo fota jest robiona szerokim kątem. Więc założenie jest takie, żeby była modelka a w tle bajer w postaci ciekawej okolicy.
    Jeśli to miałby być portret to inna ogniskowa załatwiłaby sprawę z "różnorodnością" w tle. Ale skoro micles postanowił zrobić kadr z widoczkiem to nie wmawiajmy mu, że to czy tamto jest za szeroko i nabałaganione.
    Jednak najbardziej razi niedopracowana obróbka i jest to wg mnie duże niedbalstwo zwłaszcza jeśli wystawia się fotę na widok publiczny.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Bywalec Awatar sowask8
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Wpatrywałem sie w to zdjecie i rowniez zauwazyłem fajne ukazanie 2 światów: zeleni po lewej i miasta po prawej. Mnie tez te ludki na chodniku przeszkadzają, jakos nie zwracam uwagi na modelke tylko na tlo, dawaj nastepne
    ps juz drugi raz widze ten dach, było fotografowane przy okazji teledysku masz do tego stały dostęp?
    Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mam jeszcze miljart innych zdjęć z dachu, w tym puł miljarta z 85@1.8, no ale wtedy to już nie widać tak fajnie że to na dachu, i że to na tak fajnym dachu itp Aczkolwiek będą i następne, tylko muszę jeszcze kilka rzeczy ogarnąć przedtem.

Dostęp mam, ale taki, że już ja lekko czuję, że się wpraszam i naginam uprzejmości właściciela, także jeżeli na coś liczyłeś, to raczej odpada, no chyba, że coś zaproponujesz ;D Druga sprawa, że właściciel mieszkania ma zamiar je sprzedać niedługo (i właśnie z tej okazji robiłem teraz zdjęcia wnętrza, i przy okazji, wręcz przypadkowo wpadła na kilka godzin modelka ;D), także nie wiadomo jak z przyszłością dostępu.

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

Michale...wyobraź sobie, ze wchodzisz do ekskluzywnej restauracji z zamiarem zjedzenia pysznego obiadku... z kuchni wychodzi kucharz i wali ci na talerz kawał surowego mięcha i mówi, że dopiero je wykroił a Ty masz sobie wyobrazic jak bedzie wyglądało juz przyrządzone. Tak własnie wygląda Twoje wyjasnienie, że zdjęcie prosto z puchy i tylko trochę w LR... podawaj juz "przyrządzone", nie mam ochoty na półprodukty.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    P.S. Gdybys miał "przyporządkować" jakąś kategorię temu zdjęciu to co by to było? Portret?
    Ostatnio edytowane przez Adso ; 04-05-2011 o 10:03 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Do poprawki poszłyby tylko te za bardzo przyciemnione miejsca od maski przyciemniającej niebo (krzakory, dom, drzewo, wieża), także porównałbym to do odpowiedniego ułożenia ozdobnych listków pietruszki i cytryny na talerzu, bo główna, "konsumowalna" część potrawy (modelka ) jest taka jak miałaby być.

Fashion? Portret to dla mnie coś więcej niż większości tłumu na CB się wydaje.

Strona 296 z 345 PierwszyPierwszy ... 196246286294295296297298306 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów