No już, już, akysz do piaskownicy na swoim osiedlu. O zdjęciach panowie, o zdjęciach. 250 już obsmarowane wystarczająco.
No już, już, akysz do piaskownicy na swoim osiedlu. O zdjęciach panowie, o zdjęciach. 250 już obsmarowane wystarczająco.
Kółko wzajemnej adoracji![]()
Chcesz wchodzić w taki temat? Oczywiście gusta są różne ale proszę bardzo:
-B&W
-Wasylewscy
-Jacek Taran
-Kalina
-Witek Spisz
-Kacper Olejnik
-Przemek Białek
-Adam Trzcionka
-Marta Potoczek
-Agnieszka Porada
-WhiteSmoke
-Cichy
Mam wymieniać dalej? Nie znajdziesz u nich takiej kaszany na balansie bieli i uważam że są to ludzie na których można się choć w jakimś ułamku wzorować.
Ktoś powie, nie podobają mi się... oczywiście mają prawo ale pod kątem technicznym i odwzorowania kolorów, stylu, trzymania formy itd. itp. niewiele można im zarzucić...
A to są jedynie nazwiska z kraju.
Oczywiście możesz głosić swoje teorie. Prawdopodobnie byś się sprawdził wśród tłumu pod krzyżem w Warszawie.Ja bym to nazwał raczej klub garkotłuków lub kółko geriatryczne...
Powodzenia i już się więcej nie odzywam
Sorki Micles za śmietnik
5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC
Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.
Tylko szkoda że zapominasz w tym dążeniu o co chodzi w robieniu reportażu. Sterylnie czysta i perfekcyjna technicznie klatka o niczym zawsze przegra z dobrze złapanym momentem nawet technicznie niedoskonałym.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Hehehe, niezłe zestawienie. Z całym szacunkiem dla Cichego.
Ostatnio edytowane przez pank ; 23-08-2010 o 21:51 Powód: Automerged Doublepost
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Tamte były 980pix + ramka, te są 800pix. Z tego co pamiętam, to nic nie zmieniałem. Najwyżej zmieniła się kolejność zdjęć, i mogło kilka dojść i kilka odejść, bo wybierałem drugi raz z całego materiału.Tyle że z obiema wygra trzecia, sterylnie czysta i perfekcyjna technicznie, ze złapanym momentem. Porównaj sobie fotografię do czegokolwiek innego. Przykładów jest tyle, że aż ciężko mi wybrać najrozsądniejszy. Dzieci w przedszkolu najpierw uczą się precyzyjnie rysować szlaczki i literki, a dopiero później tworzą dzieła. Muzycy setki razy klepią gamę i popularne utwory, a dopiero po ukończeniu szkoły zaczynają próby tworzenia. Piłkarze masę czasu spędzają na szkoleniu techniki, strzelają miliardy razu w tą samą bramkę, latami trenują podania a tylko w czasie wolnym ćwiczą jakieś magiczne sztuczki, które ubarwiają ostateczne widowisko jakim jest mecz. Wszędzie najpierw zaczyna się od wyszkolenia umiejętności, a dopiero później kładzie się nacisk na twórczość.
No, piłkarzy można pominąć, bo tam liczy się przede wszystkim gol, a na drugim miejscu jest finezja, ale muzycy są mz bdb przykładem.
Owszem, istnieją talenty, które podjąwszy dany "zawód" już od drugiego dnia tworzą masterpiece'y, ale ta grupa jest tak na oko cholernie mała i chyba się do niej nie zaliczam :P
Odkąd fotografia stała się stosunkowo łatwym technicznie medium jest jeszcze inna grupa, ludzie którzy wzięli aparat do ręki i okazało się że mają interesujący sposób patrzenia, ci od razu robią zdjęcia, z czasem coraz lepsze technicznie. Ale ok, przyjąłem do wiadomości. Rozumiem że jako umysł ścisły plan masz dokładnie opracowany i jesteś w stanie w przybliżeniu oszacować kiedy zaczną się zdjęcia?
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Dobre, Pank podsumował bardzo fajnie, ale i Micles pewnie się z tym częściowo zgodzi
Co do obsmarowanego buraczanego zdjęcia to racja, nie wyglądają kobietki zbyt dobrze. Rozumiem, że Cichy tylko dał wskazówkę, bo akurat z małego jpga to za dużo się nie da zrobić.
Po drugie: na tym zdjęciu (http://img340.imageshack.us/img340/2852/img7184i.jpg) udowodniłeś właśnie, że jednak można poprawić balans bieli bo kobietki prezentują się o niebo lepiej. Lepiej przyznałbyś się, że mogłeś to zrobić lepiej i wstawić faktycznie dobrze zrobioną fotkę wywołaną z RAWa. Tylko przypadkiem nie dawaj pliku źródłowego na forum bo się nie opędzisz![]()
EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
www.magaczewski.blogspot.com
www.fotogaleria.magaczewski.pl
5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC
Niiestety Micles muszę Cię tu ostrzec - takie myślenie doprowadziło tysiące początkujących (np. pianistów, o tym mogę się wypowiedzieć szerzej) do zaułka, z którego nie ma wyjścia, a jedynie ciągłe klepanie gamek. To, co bardzo ważne w muzyce to ciągłe łączenie techniki i kreowania prawdziwego, żywego dźwięku. Kiedy człowiek skupia się tylko na jednym - zabija w sobie ostatnie cząstki muzykalności. Ale może w innych przykładach to się nie sprawdza ;-)
Canon 5dmarkII, Canon 500d, C 18-55 f/3.5-5.6 IS, C 50 f/1.8, C 35 f/2.0, T 70-200 f/2.8, Samyang 8, C Speedlite 430EX II i inne drobne