Cytat Zamieszczone przez pumbishon Zobacz posta
Ja się nawet nie kłócę czy światło będzie słabsze i miększe czy mocniejsze i miększe ale niech mi nikt nie wmawia że siła światła nie ma na to wpływu. Polm popełnił błąd także w zależnościach kątów bo to się tyczy tylko i wyłącznie płaskiej powierzchni. Gdy światło jest rozproszone może się zdarzyć, że któryś "boczny" promień padnie na powierzchnię pofałdowaną pod kątem 90 stopni i już zupełnie się zmienia światłocień.
Pisałem o kącie między promieniem, a normalną. Normalna jest to wektor prostopadły do powierzchni w danym punkcie powierzchni. Powierzchnia pofałdowana ma normalne o róznym kącie w stosunku do źródła światła.
Teraz nie mam, czasu. Może w weekend opisze i narysuję to tak, żeby każdy mógł się odnieść, oraz wytłumaczę się z zastosowanych przez mnie skrótów myślowych.
Odnośnie j. polskiego. Na wykładzie z "bardzo trudnego i scisłego przedmiotu", wydawało mi się, że wykładowca nie mówił po polsku. Okazało się, że jednak mówił po polsku. Używał jednak skrótów myślowych, które mnie jako słabemu studentowi nie były znane.
Wracając do zdjęć autora wątku. Żle wygląda, jeśli główne światło i dopełnienie różnią się znacznie temperaturą. Dobrze jakbyś autorze coś z tym zrobił na etapie pre -> zanim nacisniesz spust. Wcześniej już ktoś zwracał uwagę na "krótkie nóżki". Ogniskowa równa badź mniejsza od szerokości klatki to za mała ogniskowa, do fotografowania "ładnie" ludzi z pozycji górno-przedniej. Wyjdą krótkie nóżki i duża główka, a to nie jest ładne.