Strona 175 z 345 PierwszyPierwszy ... 75125165173174175176177185225275 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 741 do 1 750 z 3447

Wątek: [micles] Jeszcze raz ja.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Znalazłem tylko tyle :
    Cytat Zamieszczone przez Sergiusz@wątek [micles
    Reportaż / Wydarzenie / Street](...)Ale nie jako autoportret tylko raczej opisz siebie. Osobowość, zainteresowania, nauka, czas wolny itd. Łatwizna?(...)
    LINK

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Tak, że statyw chyba niezbędny nie jest?
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No niby nie. Już mam banalny pomysł, ale postanowiłem sobie, że póki ślubu nie skończę, niczego innego nie ruszę.

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Mi się nie śpieszy. Pośpiech wskazany jest przy łapaniu pcheł a nie przy fotografowaniu.

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Prawie wszystkie odpowiedzi znajdziesz w EXIFie.

5:20 nad ranem, pełne słońce.

1.4, 1/2000, iso50 (próbnie - bo ponoć przecież jest programowo realizowane, no ale chciałem się przekonać, czy w praktyce używalne jako prawdziwe iso50 - chyba jest.)

580II w softboxie 60x90 (z obiema płaszczyznami dyfuzyjnymi) z mocowaniem bowensowskim, na statywie w806, w HSS, moc 1/1, zoom 24mm, na kablu ETTL przedłużanym PS/2 10m.

Przed obróbką zdjęcia skrawek softboxa był widoczny w prawym górnym rogu zdjęcia (prawie zawsze stawiam tak na styk, bo im bliżej obiektu, tym miększe światło).

Brakuje światła na nogi, a to dlatego, że mam tylko jedną lampę, a na tym zdjęciu chciałem, żeby świeciła z góry. Drugi 60x90 byłby przydatny, nie powiem (pewnie przy wolnej kasie nabędę drugi komplet 580 + 60x90 + w806)
    z iso 50 musisz uważać bo uciekają detale z jasnych partii zdjęć. W zamian dostajesz 1Ev w cieniach do wyciągania co można też wykorzystać.

a tak BTW można bez HSS'a zakładając szary pełny filtr

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    czyli jak rozumiem bez HSS nie ma bata, nie zrobi się takiej foty na 1.4.
    Zrobi się - są filtry szare.
    Dobry szarak (np. Fader ND ze zmiennym "zaszarzeniem") może i trochę kosztuje, ale pozwala na używanie tańszych lamp beż HSSa (np. Yongnuo z Hong Kongu, używane Nikony, sunpaki i inne), czyli koszta i tak są niższe. Nie wiem, czy takie rozwiązania są akceptowalne dla pro-ślubnych, ale tacy choćby Zack Arias, czy David Hobby właśnie w ten sposób działają i jakoś nie narzekają na zawodność czy "nieprofesjonalność".
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ale mnie uprzedził...
    Ostatnio edytowane przez MatusP ; 07-07-2010 o 18:59 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    z iso 50 musisz uważać bo uciekają detale z jasnych partii zdjęć. W zamian dostajesz 1Ev w cieniach do wyciągania co można też wykorzystać.

a tak BTW można bez HSS'a zakładając szary pełny filtr
    Tak, ale nie mając innego wyboru (bez ND i z chęcią zachowania takiej przysłony jaką żeśmy sobie wymyślili) i wiedząc, że i tak zrobi się na iso100 i będzie ściągało -1EV w domu, można od razu na aparacie zrobić iso50 i mieć pogląd na sprawę.

Tak, ale te ND trzeba najpierw mieć. A HSS czasami sam z siebie też się przydaje (np sport, gdzie lampa nie jest jedynym źródłem światła na poruszający się obiekt)

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Tak, ale te ND trzeba najpierw mieć. A HSS czasami sam z siebie też się przydaje (np sport, gdzie lampa nie jest jedynym źródłem światła na poruszający się obiekt)
    Nie no, wiadomo. Napisałem to tylko, żeby michal_sokolowski i inni czytający nie mieli złego poglądu na sprawę i nie myśleli, że HSS to jedyna deska ratunku.

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Przed obróbką zdjęcia skrawek softboxa był widoczny w prawym górnym rogu zdjęcia (prawie zawsze stawiam tak na styk, bo im bliżej obiektu, tym miększe światło).
    Aby napewno? Coś mam wątpliwości...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No nic, muszę napisać po raz trzeci :
    Nie. Już kiedyś dowodziłem na mocy eksperymentu, ale wątki pokasowane, także sobie nie zobaczysz, że faktycznie im bliżej obiektu stoi powierzchniowe (nie punktowe) źródło światła, tym cienie miększe. Uwierz na słowo.
    Chyba, że nie wierzysz, albo masz swoje teorie (tak jak z żarówką), to za chwilę skoczę do studia i strzelę 3 foty, pomimo że nie mam czasu.

Strona 175 z 345 PierwszyPierwszy ... 75125165173174175176177185225275 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów