Jacek Paduszyński
40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro
Proszę bardzo:
040 - nierówne kolory i ilość płynu w kieliszkach, różna odległość między czaszą kieliszka a stołem, odblask na sukience
041 - leci na lewo, ale widocznie mogłeś być tylko z prawej strony, w kieliszku po lewej dwa światła, w tym po prawej tylko jedno
042 - nierówna winieta, brzydko wygięty kciuk, brak ostrości
043 - ucięte wzory na sukience, ucięte biodro, leci na lewo
044 - mogłeś faceta przy klawiszach poprosić o wyjęcie papierka po batonie z kieszeni? odwraca uwagę, poza tym to fatalne światło pod nutami, brzydka prawa ręka
045 - artystka zasłania ręką gryf gitary, pupą pudło drugiej gitary i w dodatku ma kompletnie nienaturalnie wygięte kolano, no i ma zbyt długą sukienkę, o tym co jest w lewym dolnym rogu nie wspominam z litości
niestety, musisz popracować dalej :-)
Od razu lepiej się czyta. Na niektóre rzeczy (długość sukienki, rozmieszczenie kieliszków i ilość płynu w nich, papierek po batonie) nie miałem wpływu. Z resztą uwag (oprócz tego, że coś "leci" - jakby w zdjęciach koncertowych było cały czas prosto, to znudziłoby się po 3 zdjęciach) ośmielę się zgodzić. Już dawno nie widziałem tak sensownego (ale pewnie i tak trochę ironicznego) komentarza do moich zdjęć. Dzięki!
Przepraszam, dopiero zaczynam w fotografii i duzo sie ucze, czytam, ale to co Pan napisal doprowadzilo mnie do ataku smiechu mieszanego z niedowierzaniem.
Rozumiem komentarze o kadrowanie, ostrosc, barwe, no cokolwiek, ale o zbyt dluga sukienke czy zle wygiety kciuk?!
To jak jakby miec pretensje do calego swiata, ze woda jest mokra!
Sa rzeczy na ktore Micles nie ma zadnego wplywu, a ich poprawianie w Photoshopie byloby mozolna i bezsensowna praca.
No offence
Pozdrawiam
Marek
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS. Czy moglbys mi powiedziec jak uzyskujesz tak niesamowita ostrosc? Czy to sprawa obiektywu czy duzo poprawek w Photoshopie?
Ostatnio edytowane przez Willy ; 13-06-2010 o 21:35 Powód: Automerged Doublepost
To wcale nie jest niesamowita ostrość. Głównym czynnikiem wpływającym na to, że wydaje ci się, że jest ostro, jest dobre wyostrzenie zdjęcia po pomniejszeniu. Polecam zagłębić się w wypociny Janusza Body, naszego forumowego speca od teorii : http://canon-board.info/showthread.php?t=19955
Krótko o moim workflow w aspekcie ostrości:
1)Wszystko zaczyna się od 5d2 + Samyang 14 2.8/C 35L/C 70-200 2.8L, najczęściej przysłona maksymalnie otwarta, zatem mogłoby być ostrzej. Fotografowane zawsze w RAWach.
2)Zgranie zdjęć na komputer, selekcja, zaimportowanie RAWów do Lightrooma, obróbka globalna w Lightroomie. Wyostrzanie na 0, odszumianie w zależności od zastosowanego ISO : przykładowo dla 100 odszumianie w kolorze na 10, dla 1600 25-35.
3)Eksport do TIFF 16bit ProPhoto
4)Obróbka lokalna w Photoshopie
5)Konwersja do 8bit sRGB i zapis do JPGów
6)Pomniejszenie do 800pix po dłuższym boku i wyostrzenie akcją Janusza Body.
Dziekuje serdecznie za odpowiedz. Jutro pstrykne pare fotek i przetestuje jak to wychodziJesli cos pokrece, to moglbym liczyc na mozliwosc ponudzenia pare minut na PM?
Dziekuje i koncze by nie off-topowac
Pozdrawiam
Marek
Jeżeli będzie to bardzo konieczne, to ewentualnie tak, ale wszystko idzie znaleźć w internecie. Wystarczy umieć sformułować odpowiednie zapytanie dla wujka google. Mogę poratować jeszcze jednym wątkiem : http://canon-board.info/showthread.php?t=46237