Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: kalibracja 50D

Domyślnie kalibracja 50D

Czy mogę kalibrować obiektywy innych firm niż canon w 50D

Ile kosztuje kalibracja szkieł Tamrona i Sigmy gdy ich gwarancja już wygasła??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Masz microregulacje i możesz regulować wszystkie. Tyle, ze jest coś takeigo, ze canonowskie szkłą rozpoznaje z numeru (chyba) dzięki czemu możesz kalibrować dwa inne obiektywy o tych samych ogniskowych. W przypadku innych szkieł aparat rozpoznaje tylko ogniskową, wiec możesz kalibrować jeden obiektym z danego zakresu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mic_kas Zobacz posta
    Czy mogę kalibrować obiektywy innych firm niż canon w 50D

Ile kosztuje kalibracja szkieł Tamrona i Sigmy gdy ich gwarancja już wygasła??
    mozna skailbrowac kazde szkla, ktore maja taka mozliwosc, przykladowo starsze Sigmy bez dopisku DG nie mozna kalibrowac,

cena kalibracji uzalezniona jest od ceny szkla...

przykladowo kalibracja Sigmy 70-200 2.8 to koszt 256 zł
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

ok, dzięki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: kalibracja 50D

Witam.
    Mam takie pytanie odnośnie kalibracji puszki 50D.
    W mikroregulacji punkt centralny muszę przestawiać na -5, gdy pozostałe dobrze trafiają na 0. Czy na Żytniej są to w stanie skalibrować tak aby wszystkie (a przynajmniej środkowy i górne) punkty dobrze trafiały, czy stracę tylko 123 zł, a będzie tak samo albo gorzej?
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 06-10-2014 o 17:31
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Witam.
    Mam takie pytanie odnośnie kalibracji puszki 50D.
    W mikroregulacji punkt centralny muszę przestawiać na -5, gdy pozostałe dobrze trafiają na 0. Czy na Żytniej są to w stanie skalibrować tak aby wszystkie (a przynajmniej środkowy i górne) punkty dobrze trafiały, czy stracę tylko 123 zł, a będzie tak samo albo gorzej?
    Można, ale sprzęt po naprawie lub kalibracji, przez jednych jest chwalony, przez innych ganiony. Tak minimalna kalibracja.... po naprawie możesz być bardziej niezadowolony. Może okazać się, że to obiektyw jest minimalnie niecelny. Następne które kupisz mogą być właśnie celnie. U mnie Lki, tj. 100 IS i 24-105 trafiają idealnie. Pozostałe obiektywy mają minimalne różnice w celności, ale one nie wpływają na jakość zdjęć. Zresztą aparat pamięta ustawienia dla kilku obiektywów.

Ja mam wrażenie że moja sigma też nie trafia i mam dylemat czy wysyłać do serwisu, bo trzeba ją wysłać razem z korpusem. Teraz ciekawi mnie czy oni będą ustawiać tylko obiektyw czy będą grzebać też przy body? Kto wie jak wygląda kalibracja w serwisie sigmy?

Uprawnienia umieszczania postów