Strona 15 z 24 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 231

Wątek: Zdjęcia w klubach, dyskotece itp

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erg Zobacz posta
    Tryb M nie zależy od sytuacji... W trybie M lampa błyska zawsze z taką samą mocą, ustawioną ręcznie na lampie. Jeżeli ustawiasz sobie np 1/32 mocy w trybie M, kolejne błyski powinny być z tą samą siłą. Skoro lampa raz błyska mocniej, raz słabiej, to ja bym w jakichś bardziej laboratoryjnych warunkach sprawdził samą lampę, bo nie powinno tak być. Zacznij od założenia lampy bezpośrednio na sanki, może np uszkodzony kabel off-shoe zaburza komunikację body z lampą.
    Nie zrozumiałeś mnie. Zdjęcie wykonane z lampą w trybie M zależy od sytuacji. W jednym momencie w danym punkcie możesz nie mieć jakiegokolwiek światła, sekundę później masz tyle światła, że możesz fotografować bez lampy. Stąd albo zbyt niedoświetlone zdjęcia, albo przepalone. Testowałem zarówno sanki i kabel - o ile ETTL w 90% działał tak jak powinien przy korzystaniu z kita, to przy Sigmie strasznie szaleje. Obydwa większe zdjęcia, które zamieściłem są wykonane z sanek. Off-shoe nie wrzucałem, bo to biała plama. Oczywiście lampa przy uzyciu kabla błyska tak jak ja tego chce gdy podepnę kita...

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

tryb M to tryb M - potrzeba sporo uwagi i wyczucia kiedy ile ustawić na lampie. jesli warunki sa losowe, to niestety ale jest ciezko - chociaz nie niemozliwie.

na kicie kiedy Ci wychodzi jaki tryb masz? e-ttl + Av/Tv/P/zielony ?

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

ale o co chodzi? wszystkie foto w normie. Ostatnie może niedoświetlone, ale się zdarza w takich warunkach. Na pewno nie jest to wina obiektywu bo ETTL działa nawet ze słoikiem po ogórkach.

Początki nałogu

Domyślnie

ETTL + M w puszce, zawsze na 18mm i f/3.5, czasy rzędu 1/10-1/20 przy ISO1600. Tak zostało wykonane pierwsze zdjęcie.

Przy Sigmie chciałem zastosować trochę inne ustawienie. ETTL + M, 30mm f/1.8, ISO100 dla lepszych kolorów, odpowiedni czas do tego, który jest zależny od intensywności wizualizacji w danym klubie. Niestety ustawienie to daje białą plamę, nawet gdy ustawię EV -2 w lampie i skrócę drastycznie czas naświetlania.

Bardzo bym chciał móc doświetlać zdjęcia z taki sposób jak w wypadku twarzy barmana. Dużo kolorowego światła z wizualizacji w tle (f/1.8-20 + bokeh) + delikatne oświetlenie fotografowanej osoby, żeby uzyskać bardziej realistyczny kolor skóry i usunąć zafarby powstałe od światła (możecie mnie pojechać, nie wiem jak fachowo to określić )

Proszę też nie sugerować się kolorami zdjęć - są tragiczne na skalibrowanych wyświetlaczach, ale jako iż zdjęcia idą do odbiorców, którzy głównie korzystają z tanich LCD/laptopów, to są dostosowane pod taki typ wyświetlacza

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

to pokaż ta białą plamę, bo nigdzie jej nie widać. Wstawiasz dobre fotki, to jak mamy pomóc.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lux Zobacz posta
    to pokaż ta białą plamę, bo nigdzie jej nie widać. Wstawiasz dobre fotki, to jak mamy pomóc.
    Biała plama jak biała plama - nie zachowałem jej, bo każdy wie jak wygląda. Wystarczy sobie ustawić lampę błyskową na wysoką wartość i zrobić zdjęcie. Środek będzie biały, na brzegach jakieś ledwo widoczne detale będą, ale także mocno przepalone. Zdjęcia powyżej nie są dobre, bardzo średnie ze względu na moją frustrację w klubie. Kadry nie przemyślane itd.

Zamieszczam zdjęcie z kabla, ETTL + M, zostałem szturchnięty, ręką z lampą poleciała w przód, aparat też został mocno poruszony. Ale widać jak mocny jest błysk. W tym wypadku i tak tylko delikatnie przepaliło na EV-2.

Domyślnie

Problem polega na tym, że łapiesz zbyt dużo światła zastanego (doświetlenie wymaga odrobiny światła) i lampa nie potrafi zejść niżej z mocą.
    Wyjęcie wbudowanego odbłyśnika trochę poprawi sprawę (przepał będzie troszkę mniejszy).
    Powinieneś się zaopatrzyć w filtry żelowe LEE neutralnie szare (do kupienia w zestawach na allegro).

Coś już napisał Awatar ska
    Miasto
    Lubin

Domyślnie

Spróbuj ustawić na sztywno czas 1/40 ISO około 500-800 i automatyke lampy z korektą -1 z ''wizytówką'' na 45 stopni lub więcej byle nie na wprost. Lub preselekcja przysłony. Musi to działać. Swoją drogą całkiem niezłe foty

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

jeśli lampa była na wprost to musiało tak być, zwłaszcza, jeśli palnik masz ustawiony na dłużej niż 28 mm. Światło praktycznie nie padało na dziewczynę w lewym rogu tylko gdzieś na tył, to aparat zwiększył naświetlanie aby wyszła twarz co skutkowało przepałem tyłu. Daj jakieś normalne foto a nie "szturchnięte"

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lux Zobacz posta
    jeśli lampa była na wprost to musiało tak być, zwłaszcza, jeśli palnik masz ustawiony na dłużej niż 28 mm. Światło praktycznie nie padało na dziewczynę w lewym rogu tylko gdzieś na tył, to aparat zwiększył naświetlanie aby wyszła twarz co skutkowało przepałem tyłu. Daj jakieś normalne foto a nie "szturchnięte"
    Jak już pisałem - ręka została szturchnięta i dlatego poleciała w miejsce, gdzie jej być nie miało. Tryb ETTL, także nie wiem jak był ustawiony palnik, najczęściej jest to 24mm-35mm. Dziwne teorie snujesz, że aparat sobie zwiększa czas naświetlania na M, gdzie z góry ma ustalony ten czas

krzysztofr - dzięki! Przez chwilę także obstawiałem, że lampa jest za mocna żeby doświetlić zdjęcie, które można wykonać bez niej. Ale nie wiedziałem, że można temu zaradzić poprzez filtry. Myślę, że to może być dokładnie to, czego potrzebowałem. Orientujesz się może, które warto jest kupić - 0.3, 0.6 itd?

Strona 15 z 24 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów