Strona 17 z 24 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 231

Wątek: Zdjęcia w klubach, dyskotece itp

Domyślnie kompletowanie sprzetu pod fotografie klubową - porównanie AF

Cześć.

No i nastał czas na zmianę systemu na jeden słuszny.
    Będę kompletować wszystko od początku ale stricte pod kątem fotografii klubowej i reporterki którą uskuteczniam.

Przesiadam się z systemu P i będzie to przesiadka małymi kroczkami rozciągnięta w czasie kilku miesięcy gdyż sprzęt musi ciągle na siebie pracować.

Ze stajni Canona posiadam tylko analoga 50e więc więc szkła będę musiał nabyć że tak powiem od zera, natomiast jeszcze rozważam czy system C jest aby odpowiedni do fotografii klubowej i reporterki.

Dodam iż w Polsce są to naprawdę ciężkie warunki pracy gdyż żaden z klubów nie zatrudnia akustyka a tym bardziej speca estradowego i oświetlenie w naszych klubach jest na PAŁE ustawione i nieprzewidywalne jak wzrost ceny paliw.

Od sprzętu oczekuję pewnego AF który nie będzie mielić po 5 razy zanim trafi a właściwie nie trafi w to co chce jak ma to miejsce w moim obecnym systemie z którym nauczyłem się już pracować ale najwyższy czas już na progres.

Przeważnie wykorzystuję centralny punkt AF więc miło by było gdyby był rozszerzalny.
    W przypadku fotografii klubowej zawsze korzystam z lampy więc wspomaganie AF będzie z lampki,jednocześnie interesuje mnie jak sobie radzi AF bez wspomagania bo w reportażu często pracuję przy świetle zastanym,wiem że można włączyć w lampie tylko wspomaganie ale zakładając że pracuję z dwiema puszkami gdzie jedna jest na szeroko+lampa a druga wąska stałka ze światłem poniżej 2.

Pierwsze body kupię w tym miesiącu i będzie to mój backup który pracować będzie z szerokim kątem i lampką przy iso max1000

I tu wymagam tak jak pisałem pewnego AF plus przyzwoitego iso plus znakomitej współpracy z lampką najlepiej systemową lub inna z funkcjami błysku na 2 kurtynkę, błysku wypełniającego oraz sterowania innymi lampami bo w przyszłości będzie i 2 lampka.

Jako backup biore pod uwagę:
    20d
    30d
    40d
    wybiorę najlepiej sprawującego się w podanych warunkach uwzględniając najniższą cenę.

w przypadku lampy rozważam 430EX II lub coś innego o podobnych parametrach i lepszej cenie

szkła to na chwile obecną będzie to pewnie tokina 19-35 lub canon 20-35 ewentualnie coś innego.

W przyszłości jako wiodący korpus rozważam 50d ale na chwile obecna muszę zrobić pierwszy krok w kierunku docelowego systemu.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

no to gratulacje!!!

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jezeli chodzi o AF moge polecic 40D - daje rade na zastanym w klubach nawet bez wspomagania AF z lampy.
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tormentor Zobacz posta
    Jezeli chodzi o AF moge polecic 40D - daje rade na zastanym w klubach nawet bez wspomagania AF z lampy.
    Potwierdzam. Znakomicie daje rade.
    Polecam manual 1/8 sekundy na iso 400 i dopalac lampa na druga kurtyne.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Początki nałogu

Domyślnie

Z tych puszek, to chyba tylko 40D. 20D miałem przez dłuzszy czas i nawet z eLkami jego AF często się gubił w trudnych warunkach oświetleniowych - zwłaszcza dotyczyło to bocznych punktów - centralny nie był najgorszy. Troche lepiej było z jasnymi stałkami (50/1,8, 50/1,4, 85/1,8). 30D to 20D z nieco zmienionym softem i wiekszym wyświetlaczem. 40D ma zdecydowanie lepszy AF, o szybkostrzelności nie wspomnę.
    Co do lampy polecam 430ex - dla takiego laika jak ja (nienawidze uzywania lampy - powno dlatego że nie umem) jest najprostrza w obsłudze i generalnie nie za droga.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Coś już napisał Awatar piompo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spr Zobacz posta
    Będę kompletować wszystko od początku ale stricte pod kątem fotografii klubowej i reporterki którą uskuteczniam.
    szkła to na chwile obecną będzie to pewnie tokina 19-35 lub canon 20-35 ewentualnie coś innego.
    Witam,
    Jestem amatorem, może nie posiadłem całej tajemnej wiedzy ale wydaje mi się, ze do fotografii klubowej/koncertowej ciemniej niż 2.8 i brak USM to mission imposible.

Ja kilka koncertów robiłem (dla siebie) i zawsze była to stałka lekko może przymknięta 1.4-2.2 i iso1600-3200. Lampion w klasycznym wydaniu na koncercie to chyba bezsens. Obiektywy o których piszesz moim zdaniem są za ciemne (canon 20-35 z USM to chyba 3.5-5.6, a ten jaśniejszy 2.8L zdaje się nie ma USM, a tę tokinę wogóle bym sobie odpuścił - światło 3.5 na krótkim końcu i wolny AF.... bezsens).
    Jesli mam doradzać: 50 1.4USM na początek, potem 28 1.8USM, a potem się zastanawiać....

Pozdro

Pioterr
    crop i słoiki

Początki nałogu

Domyślnie

piompo ma wiele racji - warto poszukać na początej jasnych stałek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piompo Zobacz posta
    Witam,
    Obiektywy o których piszesz moim zdaniem są za ciemne (canon 20-35 z USM to chyba 3.5-5.6, a ten jaśniejszy 2.8L zdaje się nie ma USM, a tę tokinę wogóle bym sobie odpuścił - światło 3.5 na krótkim końcu i wolny AF.... bezsens).
    Jesli mam doradzać: 50 1.4USM na początek, potem 28 1.8USM, a potem się zastanawiać....
    zdaje sobie z "ciemnej strony" tych szkieł, ale może nauczony pracą w obecnie posiadanym systemie odpycham na dalszy plan kwestie światła ale biorę pod uwagę sigmę 20 f/1,8.
    Ale bądź co bądź zależy mi na szybkim i pewnym AF i szerooookim kącie.

Aha a propos stałek to tak jak pisałem zastosowanie to fotografia klubowa,nieco inna niż koncertowa więc stałki 50 jak i 28 są dla mnie za wąskie:/ do drugiego korpusu(prawdopodobnie 50d) będę dopinać prawdopodobnie 85 f/1,8.

Z lampką odnośnie 430EX II to jak z obsługą tych systemów (nie wiem jak to sie nazywa w canonie) czy obsłuży model 40d jak i modele wyższe, i czy jest opcja wyboru samego wspomagania AF bez błysku?bo nie neguję zakupu czegoś lepszego jak domniemana 50d.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spr Zobacz posta
    do drugiego korpusu(prawdopodobnie 50d) będę dopinać prawdopodobnie 85 f/1,8.
    ... nie neguję zakupu czegoś lepszego jak domniemana 50d.
    Skoro już mówisz o drugim korpusie 50D lub czymś lepszym to po co było dopytywać sie o jakieś "beznadziejne" 20D CZY 30D. I rozumiem, że 50D (lub 7D, 5D, 1D - kazdy lepszy od 50D) to będzie dla 20 drugi korpus. Zejdź na ziemię i powiedz ile w tej chwili i docelowo chcesz wydać na sprzęt. Bez tej wiadomości każdy Ci powie - 1D mkIV +24L+35L+85L+200L.
    Konkretne pytanie - konkretna odpowiedź.

Domyślnie

jarekA
    Tak jak pisałem będzie to stopniowe przejście bo sprzęt u mnie ciągle pracuje i chcę zacząć od backupa - czyli pierwszy corpus z pod znaku C ma być tańszy,pod niego chcę skompletować lampkę plus szerokie szkiełko.Gdy już go posiądę stopniowo przestawie sie do pracy na nowym systemie i sprzedam obecny sprzęt,wówczas zacznę rozglądać sie za korpusem głównym i tu myślę o 50D, a będzie to pewnie pod koniec roku albo na początku nowego roku.Zobaczymy co wówczas też będzie dostępne na rynku i z tego będę wybierać.

Więc na pierwszą fazę zmiany systemu mam 3tys zł. i w tej cenie chcę kupić używany korpus,szerokie szkiełko-też raczej używane i lampkę 430EX - w zależności jak mi kasy zostanie albo nowa albo używana.

Na drugą fazę zmiany systemu jeszcze nie wiem ile będzie pieniędzy ale na pewno kapkę więcej niż na fazę nr I

Strona 17 z 24 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów